ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

WSPÓLCZESNY SOVOIR-VIVRE KLUCZEM DO SUKCESU PRAKTYCZNE RADY DYPLOMATY


BORTNOWSKI A.W.

wydawnictwo: ADAM MARSZAŁEK , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 41.50 Twoja cena  39,43 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

W tej książce duży nacisk został położony na grzecznościowe formy postępowania i zachowania się, które obowiązują podczas powitania i przedstawiania siebie oraz innych osób, używanie tytułów przysługujących dożywotnia i kurtuazyjnie, organizację i uczestnictwo w różnych uroczystościach oraz przyjęciach itp.

Zostały również opisane reguły prowadzenia korespondencji, ubierania się posługiwania biletami wizytowymi i zaproszeniami.

Ze wstępu


Spis treści:

Wstęp

Podstawowe zasady savoir-vivre‘u
Ogólne zasady regulujące stosunki międzyludzkie
Kultura osobista
Punktualność
Dotrzymywanie słowa
Wizerunek własny
Zasada pierwszeństwa (precedencji)
Przedstawianie osób
Zapamiętywanie nazwisk przedstawianych osób
Zasady podawania ręki
Witanie się (pozdrawianie) poprzez ukłon
Zasady zwracania się do innych
Tytułowanie
Zasady prowadzenia rozmowy
Prowadzenie rozmów przez telefon
Najczęstsze błędy w wymowie i pisowni języka polskiego
Bilety wizytowe

Zasady prowadzenia korespondencji urzędowej (oficjalnej)
Podstawowe zasady ogólne
Rodzaje korespondencji urzędowej (oficjalnej)

Zasady ubierania się
Reguły ogólne
Stroje oficjalne
Zasady ubierania się mężczyzn
Stopnie oficjalności stroju męskiego
Najczęstsze uchybienia w ubiorze męskim
Zasady ubierania się kobiet
Stopnie oficjalności stroju kobiecego
Najczęstsze uchybienia w ubieraniu się kobiet
Przykłady ubiorów męskich i damskich

Przyjęcia i uroczystości
Cel przyjęć
Rodzaje przyjęć
Sposoby zapraszania na różne uroczystości i przyjęcia
Śniadanie (lunch) i obiad (dinner, kolacja)
Menu
Napoje
Dobieranie napojów
Sposób nalewania i podawania napojów
Przed przyjściem gości
Witanie gości
Przed wejściem do jadalni
Sposoby rozsadzania gości
Przedstawianie gości
Zachowanie się i zwyczaje przy stole
Zasady przyrządzania, podawania i spożywania niektórych pot
Toasty
Pożegnanie
Obiad bufetowy (buffet dinner)
Bankiet
Kawa i herbatka
Koktajl (cocktail)
Przyjęcie bufetowe
Kieliszek (lampka) wina
Aperitif
Garden party (przyjęcie ogrodowe)
Przyjęcia prywatne
Savoir-vivre gospodarzy i gości w czasie przyjęć
Palenie tytoniu

Zakończenie


240 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022