ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 65.30 62,04   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DIETETYKA I SZTUKA KULINARNA ANTYKU I WCZESNEGO BIZANCJUM II-VII W. CZĘŚĆ 1 ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE W ŹRÓDŁACH MEDYCZNYCH ANTYKU I WCZESNEGO BIZANCJUM II-VII W.


JAGUSIAK K. KOKOSZKO M. RZEŹNICKA Z.

wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ , rok wydania 2015, wydanie I

cena netto: 65.30 Twoja cena  62,04 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1

Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.


Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii.

Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum.

Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.

z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)


Cele badawcze pracy Maciej Kokoszko

Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka

Rozdział I Pszenice antyku i Bizancjum  Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
1. Krótka historia pszenicy  Krzysztof Jagusiak
2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós)
2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie ( II –VII w.) Maciej Kokoszko , Krzysztof   Jagusiak
2.2. Pszenica. ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak
2.3. Pszenica. Dane kulinarne  Maciej Kokoszko
2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych  Krzysztof Jagusiak
3. Pszenica samopsza ( tífe )
3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy  II a VII w.  Maciej Kokoszko
3.2. Pszenica samopsza.  ocena dietetyczna  Maciej Kokoszko
3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne  Krzysztof Jagusiak
3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych  Maciej Kokoszko ,   Krzysztof Jagusiak
4. Pszenica płaskurka ( dzeiá )
4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy  II a VII w.  Maciej Kokoszko
4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna  Krzysztof Jagusiak
4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne  Maciej Kokoszko ,  Krzysztof Jagusiak
4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych  Maciej Kokoszko
5. Orkisz ( ólyra )
5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy  II a VII w.  Krzysztof Jagusiak
5.2. Orkisz. ocena dietetyczna  Maciej Kokoszko
5.3. Orkisz. Dane kulinarne  Krzysztof Jagusiak
5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych  Krzysztof Jagusiak

Rozdział II Jęczmień Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia jęczmienia  Krzysztof Jagusiak
2. Rola jęczmienia w diecie ( II –VIIw.) Maciej Kokoszko , Zofia Rzeźnicka
3. Jęczmień.  ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak
4. Jęczmień. Dane kulinarne  Maciej Kokoszko ,  Zofia Rzeźnicka
5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych  Krzysztof Jagusiak , Zofia Rzeźnicka

Rozdział III Proso i włośnica ber  Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia prosa i włośnicy ber  Krzysztof Jagusiak
2. Proso i włośnica ber.  ocena dietetyczna  Maciej Kokoszko
3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne  Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia   Rzeźnicka
4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych  Zofia Rzeźnicka

Rozdział  IV Owies Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia owsa  Krzysztof Jagusiak
2. Owies. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
3.Owies. Dane kulinarne  Zofia Rzeźnicka
4. Rola owsa w procedurach medycznych  Maciej Kokoszko

Rozdział V Ryż Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia ryżu  Krzysztof Jagusiak
2. Ryż. ocena dietetyczna  Maciej Kokoszko
3. Ryż. Dane kulinarne  Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka
4. Rola ryżu w procedurach medycznych  Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia   Rzeźnicka

Rozdział VI Żyto Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Żyto. Wiadomości ogólne
2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta .

Wnioski końcowe Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Słowniczek prozopograficzny
Słowniczek terminów greckich
Wykaz skrótów
Bibliografia
Źródła
Opracowania
Summary
Indeks osób
Indeks nazw geograficznych i etnicznych


672 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022