|
DIETETYKA I SZTUKA KULINARNA ANTYKU I WCZESNEGO BIZANCJUM II-VII W. CZĘŚĆ 1 ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE W ŹRÓDŁACH MEDYCZNYCH ANTYKU I WCZESNEGO BIZANCJUM II-VII W.
JAGUSIAK K. KOKOSZKO M. RZEŹNICKA Z. wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ , rok wydania 2015, wydanie Icena netto: 65.30 Twoja cena 62,04 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum
II-VII w.
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i
wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych
dla historii jedzenia i gastronomii.
Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII
w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą
działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez
Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia
wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły
hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu
zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie
ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.
Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami
zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą,
płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i
ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów,
badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów
antyku i Bizancjum.
Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama
klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego
średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli
dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na
temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można
uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak
kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i
wczesnośredniowiecznej kuchni.
z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)
Cele badawcze pracy Maciej Kokoszko
Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka
kulinarna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Rozdział I Pszenice antyku i Bizancjum Maciej Kokoszko, Krzysztof
Jagusiak
1. Krótka historia pszenicy Krzysztof Jagusiak
2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós)
2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie ( II –VII w.) Maciej Kokoszko , Krzysztof
Jagusiak
2.2. Pszenica. ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak
2.3. Pszenica. Dane kulinarne Maciej Kokoszko
2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych Krzysztof Jagusiak
3. Pszenica samopsza ( tífe )
3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. Maciej
Kokoszko
3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko
3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne Krzysztof Jagusiak
3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych Maciej Kokoszko ,
Krzysztof Jagusiak
4. Pszenica płaskurka ( dzeiá )
4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. Maciej Kokoszko
4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak
4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne Maciej Kokoszko , Krzysztof Jagusiak
4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych Maciej Kokoszko
5. Orkisz ( ólyra )
5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. Krzysztof Jagusiak
5.2. Orkisz. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko
5.3. Orkisz. Dane kulinarne Krzysztof Jagusiak
5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych Krzysztof Jagusiak
Rozdział II Jęczmień Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia jęczmienia Krzysztof Jagusiak
2. Rola jęczmienia w diecie ( II –VIIw.) Maciej Kokoszko , Zofia Rzeźnicka
3. Jęczmień. ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak
4. Jęczmień. Dane kulinarne Maciej Kokoszko , Zofia Rzeźnicka
5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych Krzysztof Jagusiak , Zofia Rzeźnicka
Rozdział III Proso i włośnica ber Maciej Kokoszko, Krzysztof
Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia prosa i włośnicy ber Krzysztof Jagusiak
2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko
3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia
Rzeźnicka
4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych Zofia Rzeźnicka
Rozdział IV Owies Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia owsa Krzysztof Jagusiak
2. Owies. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
3.Owies. Dane kulinarne Zofia Rzeźnicka
4. Rola owsa w procedurach medycznych Maciej Kokoszko
Rozdział V Ryż Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Krótka historia ryżu Krzysztof Jagusiak
2. Ryż. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko
3. Ryż. Dane kulinarne Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka
4. Rola ryżu w procedurach medycznych Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia
Rzeźnicka
Rozdział VI Żyto Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Żyto. Wiadomości ogólne
2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta .
Wnioski końcowe Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Słowniczek prozopograficzny
Słowniczek terminów greckich
Wykaz skrótów
Bibliografia
Źródła
Opracowania
Summary
Indeks osób
Indeks nazw geograficznych i etnicznych
672 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|