ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 65.30 62,04   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DIETETYKA I SZTUKA KULINARNA ANTYKU I WCZESNEGO BIZANCJUM II-VII W. CZĘŚĆ 2 POKARM DLA CIAŁA I DUCHA


KOKOSZKO M. RED.

wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ , rok wydania 2015, wydanie I

cena netto: 65.30 Twoja cena  62,04 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2

Pokarm dla ciała i ducha


Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum.

Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.


Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie późnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych. (…) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego współpracowników (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnóstwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczyków. (…) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (…) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych.

z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM)


Wstęp Maciej Kokoszko

Rozdział I Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis Paweł Filipczak
Uwagi wstępne
1. Zaopatrzenie w wodę
2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce

Rozdział II Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso oraz produkty zwierzęce  Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Cele badawcze Maciej Kokoszko
Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II – VII w.) Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
1. Rola roślin strączkowych ( óspria ) w świetle źródeł medycznych pomiędzy   II a VII w.  Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak
Soczewica  Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
Bób Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Łubin Zofia Rzeźnicka
2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie  pomiędzy II a VII w.  Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Dzika flora jadalna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Sałata Zofia Rzeźnicka
Kapusta Krzysztof Jagusiak
Rzodkiew Maciej Kokoszko
Burak Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
Czosnek Zofia Rzeźnicka
Cebula Krzysztof Jagusiak
Por Maciej Kokoszko
3. Rola mięsa w okresie pomiędzy  II a VII w. w świetle źródeł medycznych   Zofia Rzeźnicka
3.1. Zwierzęta czworonożne
3.2. Drób
3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego
4. Wyroby wędliniarskie

Wnioski Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Słowniczek wybranych terminów greckich Zofia Rzeźnicka

Rozdział III Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. Sławomir Bralewski

Wykaz skrótów
Bibliografia
Źródła
Opracowania
Summar y
Indeks osobowy
Indeks nazw geograficznych i etnicznych


608 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022