|
JAKOŚĆ USŁUG TURYSTYCZNYCH I REKREACYJNYCH
SZELIGA-KOWALCZYK A. wydawnictwo: CEDEWU , rok wydania 2015, wydanie Icena netto: 65.25 Twoja cena 61,99 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jakość usług turystycznych i rekreacyjnych
W książce w sposób całościowy przedstawiono tematykę jakości w usługach
turystycznych i rekreacyjnych.
Autorzy opisali szczegółowo:
- normy jakościowe, które możliwe są do zastosowania w organizacjach turystycznych
i rekreacyjnych,
- wytyczne standardów branżowych, m.in. dotyczące hoteli i innych obiektów,
zakwaterowania, bezpieczeństwa w obsłudze ruchu turystycznego, przewodników
turystycznych itd.,
- metody projektowania, pomiaru i standaryzacji jakości oraz wzbogacili je o najbardziej
aktualne i nowatorskie, jak chociażby Design Thinking, czy propozycja sekwencji obsługi
klienta z zastosowaniem autorskiej instrukcji postępowania.
Większość opisywanych metod i narzędzi poparta została przykładami praktycznymi.
Książka ma charakter uniwersalny, do wykorzystania przez studentów kierunków
turystyka, rekreacja, zarządzanie oraz innych, jak również praktyków (personel zarządzający
i wykonawczy, zajmujący się szeroko rozumianą obsługą ruchu turystycznego i
rekreacją, a także właścicieli tych podmiotów).
Wstęp
Rozdział 1
Istota jakości oraz formuły jej ujmowania
1.1. Przyczyny narastających wymagań jakościowych
1.2. Normatywna interpretacja jakości
1.3. Procesowe podejście w zarządzaniu jakością
1.3.1. Zmienność procesów/odchylenia od standardów, jako stan niedotrzymywania jakości
1.3.2. Warunki zarządzania procesem, w tym dokumentacja standaryzująca jako element
wiedzy skodyfikowanej w organizacji
1.4. Cechy jakościowe usług turystycznych i rekreacyjnych
1.5. Kategoryzacja i rekomendacja jako przykład działalności projakościowej w
hotelarstwie
Rozdział 2
Zarządzanie jakością usług turystycznych i rekreacyjnych w świetle wymagań
normy PN-EN ISO 9001:2009 oraz DIS ISO 9001:2015
2.1. Planowanie usług
2.1.1. Dokumentacja standaryzująca oraz nadzór nad zapisami
2.1.2. Projektowanie systemu zarządzania
2.2. Zarządzanie zasobami w podmiotach świadczących usługi turystyczne i rekreacyjne
2.3. Realizacja i nadzorowanie dostarczanych usług
2.3.1. Określenie wymagań i preorientacja usług
2.3.2. Projektowanie i modyfikacja usług
2.3.3. Nadzorowanie i realizacja usługi
2.4. Pomiary, analiza i doskonalenie usług
2.4.1. Badanie zadowolenia klienta oraz audyt wewnętrzny
2.4.2. Monitorowanie oraz pomiary procesów i usług
2.4.3. Doskonalenie poprzez działania korygujące i zapobiegawcze
2.4.4. Porównanie wymagań ISO 9001:2008 oraz DIS ISO 9001:2015
Rozdział 3
Metody i narzędzia projektowania, oceny, doskonalenia oraz rozwiązywania problemów
jakości w usługach turystycznych i rekreacyjnych
3.1. Filozofia Total Quality Management i modele doskonałości
3.2. Samoocena w świetle wytycznych normy PN-EN ISO 9004:2010 - Zarządzanie
ukierunkowane na trwały sukces organizacji
3.3. Wybrane metody projektowania oraz doskonalenia jakości w usługach turystycznych i
rekreacyjnych
3.3.1. Kwestionariusz Kano
3.3.2. Servqual
3.4. Design Thinking oraz myślenie projektowe w usługach turystycznych i rekreacyjnych
3.5. Implementacja rozwiązań projektowych oraz realizacja przedsięwzięć zgodnie z
PN-ISO 10005, PN-ISO 10006 oraz PN-ISO 10007
Rozdział 4
Klient jako podmiot jakości w usługach turystycznych i rekreacyjnych
4.1. Klienci usług turystycznych i rekreacyjnych oraz ich decyzje zakupowe
4.2. Wytyczne standardów dotyczących spełniania wymagań klientów wg PN-ISO 10001,
PN-ISO 10002, PN-ISO 10003
4.3. Marketing relacji w usługach turystycznych i rekreacyjnych
4.4. Standardy obsługi klienta oraz savoir vivre w turystyce i rekreacji
Bibliografia
Spis tabel
Spis schematów
238 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|