ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TERYTORIA SMAKU STUDIA Z ANTROPOLOGII I SOCJOLOGII JEDZENIA


JARECKA U.WIECZORKIEWICZ A. RED.

wydawnictwo: IFIS PAN , rok wydania 2014, wydanie I

cena netto: 59.00 Twoja cena  56,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Terytoria smaku

Studia z antropologii i socjologii jedzenia


Teksty zebrane w książce „Terytoria smaku” pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie – spory, konflikty, więzi – przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych.

W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech.

z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej


Anna Wieczorkiewicz: Wstęp

Część I: Swojskie przestrzenie smaku – dom, region, świat

Smak dzieciństwa, smak domu

Magdalena Radkowska-Walkowicz: Mleko matki. Wstęp do antropologii jedzenia dla najmłodszych

Ewa Maciejewska-Mroczek: „Bobas lubi wybór”? Kompetencje, ryzyko i upodmiotowienie, czyli o współczesnych metodach żywienia małych dzieci

Joanna Mroczkowska: Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich

Urszula Jarecka: Luksusowe smaki w doświadczeniu codziennym i retoryce potocznej

Smaki lokalności

Elżbieta Rybicka: Kuchnia, mapa, mit środkowoeuropejski (wokół Cafe Museum Roberta Makłowicza)

Ewa Kopczyńska: Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli, winnicach i winiarzach

Blanka Brzozowska: Zjadanie miasta – doświadczenie przestrzeni miejskiej w perspektywie nowych praktyk kulinarnych

Włodzimierz Karol Pessel: Kulturoznawca w poszukiwaniu smakow Warszawy

Małgorzata Owczarska: Ma’a tahiti, brzuch, tożsamość i świat postkolonialny

Urszula Markowska-Manista: Tęsknota za wielbłądzim mlekiem. Gorzki smak wojny i pomocy żywnościowej w Rogu Afryki – przypadek Somalii i Dadaab

Część II: Smak w przestrzeni symbolicznej – praktyki kulinarne w mediach

Wyobraźnia kulinarna i praktyka smaku

Anna Wieczorkiewicz: O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję

Anna Wieczorkiewicz, Magdalena Marek: Przyprawianie życia smakiem. Sympatycy slow food w poszukiwaniu dobrego życia

Agata Bachorz: Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym

Katarzyna Stańczak-Wiślicz: Kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80. XX wieku na łamach owczesnej prasy kobiecej

Performance smaku

Monika Kostaszuk-Romanowska: Praktyki kulinarne we wspołczesnym teatrze polskim

Marta Brzezińska: W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej – od Gabriela Axela do Petera Greenawaya

Anna Wieczorkiewicz: „Kraj, alkohol, system i ludzie”. Alkohol w komediach filmowych PRL-u

Małgorzata Nieszczerzewska: Nie tylko kwestia smaku. O estetyce fotografii kulinarnej

Noty o autorach


450 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022