Terytoria smaku
Studia z antropologii i socjologii jedzenia
Teksty zebrane w książce „Terytoria smaku”
pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej
gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka
dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na
kulturę, relacje międzyludzkie – spory, konflikty, więzi – przez pryzmat smaku,
preferencji i praktyk kulinarnych.
W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska,
które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i
walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i
globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w
analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech.
z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej
Anna Wieczorkiewicz: Wstęp
Część I: Swojskie przestrzenie smaku – dom, region, świat
Smak dzieciństwa, smak domu
Magdalena Radkowska-Walkowicz: Mleko matki. Wstęp do antropologii jedzenia dla
najmłodszych
Ewa Maciejewska-Mroczek: „Bobas lubi wybór”? Kompetencje, ryzyko i
upodmiotowienie, czyli o współczesnych metodach żywienia małych dzieci
Joanna Mroczkowska: Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu
tożsamości współczesnych kobiet wiejskich
Urszula Jarecka: Luksusowe smaki w doświadczeniu codziennym i retoryce potocznej
Smaki lokalności
Elżbieta Rybicka: Kuchnia, mapa, mit środkowoeuropejski (wokół Cafe Museum
Roberta Makłowicza)
Ewa Kopczyńska: Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli,
winnicach i winiarzach
Blanka Brzozowska: Zjadanie miasta – doświadczenie przestrzeni miejskiej w
perspektywie nowych praktyk kulinarnych
Włodzimierz Karol Pessel: Kulturoznawca w poszukiwaniu smakow Warszawy
Małgorzata Owczarska: Ma’a tahiti, brzuch, tożsamość i świat postkolonialny
Urszula Markowska-Manista: Tęsknota za wielbłądzim mlekiem. Gorzki smak wojny i
pomocy żywnościowej w Rogu Afryki – przypadek Somalii i Dadaab
Część II: Smak w przestrzeni symbolicznej – praktyki kulinarne w mediach
Wyobraźnia kulinarna i praktyka smaku
Anna Wieczorkiewicz: O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana
w konsumpcję
Anna Wieczorkiewicz, Magdalena Marek: Przyprawianie życia smakiem. Sympatycy slow
food w poszukiwaniu dobrego życia
Agata Bachorz: Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria
autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym
Katarzyna Stańczak-Wiślicz: Kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80. XX
wieku na łamach owczesnej prasy kobiecej
Performance smaku
Monika Kostaszuk-Romanowska: Praktyki kulinarne we wspołczesnym teatrze polskim
Marta Brzezińska: W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej – od Gabriela Axela
do Petera Greenawaya
Anna Wieczorkiewicz: „Kraj, alkohol, system i ludzie”. Alkohol w komediach
filmowych PRL-u
Małgorzata Nieszczerzewska: Nie tylko kwestia smaku. O estetyce fotografii
kulinarnej
Noty o autorach
450 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka