ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

GŁÓD JAKO WSPÓŁCZESNY PROBLEM GLOBALNY


SAKSON-BOULET A.

wydawnictwo: ADAM MARSZAŁEK , rok wydania 2015, wydanie I

cena netto: 44.10 Twoja cena  41,90 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Głód jako współczesny problem globalny


Od Światowego Szczytu Żywnościowego z 1996 roku, upłynęło niemal 20 lat. Podczas jego trwania przedstawiciele państw za cel przyjęli zmniejszenie o połowę liczby osób niedożywionych, w stosunku do lat 1990-1992, nie później niż do 2015 roku.

Autorka analizuje dlaczego wyzwanie to pozostaje nadal aktualne oraz wyjaśnia konsekwencje jakie niesie ze sobą ten globalny problem dla poszczególnych jednostek, dla funkcjonowania struktur państw oraz stanu środowiska naturalnego.

W książce znajdziemy próbę odpowiedzi na pytanie w jaki sposób ograniczyć liczbę osób cierpiących z głodu i niedożywienia, którą Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oceniła w 2015 roku na 795 milionów.


Wstęp

Rozdział I
Kwestia głodu na tle innych zagrożeń cywilizacyjnych
1. Aspekty terminologiczne
2. Zarys historyczny problemu
3. Współczesny charakter i zakres zagadnienia

Rozdział II
Najważniejsze przyczyny głodu i niedożywienia w wybranych częściach świata
2. Uwarunkowania geograficzne oraz klimatyczne
A. Ukształtowanie terenu i warunki glebowe
B. Klimat i następstwa jego zmian
C. Deficyt wody i jego skutki
2. Źródła ekonomiczno-społeczne głodu
A. Przyrost demograficzny na świecie
B. Ubóstwo i niski poziom rozwoju ekonomicznego
C. Nierównomierna produkcja i dystrybucja żywności
D. Niski poziom kultury rolnej
3. Inne determinanty zjawiska
A. Wojny i konflikty zbrojne
B. Słabość systemu politycznego
C. Produkcja biopaliw
4 Spis treści

Rozdział III
"Geografia głodu" we współczesnym świecie - analiza wybranych przykładów
1. Sytuacja w Azji
2. Charakterystyka zagrożenia w Afryce Subsaharyjskiej
3. Skala zjawiska w regionie Ameryki Łacińskiej i Karaibów

Rozdział IV
Skutki głodu i niedożywienia
1. Konsekwencje jednostkowe
A. Wzrost śmiertelności
B. Problem chorób
C. Koszty ekonomiczno-społeczne
2. Następstwa zbiorowe głodu
A. Zamieszki i niepokoje społeczne
B. Osłabienie państwa i procesy dezintegracji
C. Wojny i konflikty
3. Skutki środowiskowe
A. Wycinka obszarów leśnych
B. Degradacja gleb
C. Zanieczyszczenie i nadmierna eksploatacja wód

Rozdział V
Inicjatywy i działania na rzecz rozwiązania problemu głodu
1. Przeciwdziałanie zjawisku przez poszczególne państwa
A. Polityka Wietnamu wobec problemu niedożywienia
B. Działania Ghany na rzecz ograniczenia niedożywienia
C. Program zwalczania niedożywienia w Brazylii
D. Pomoc państw rozwiniętych na rzecz ograniczania niedożywienia
2. Działania w ramach systemu Narodów Zjednoczonych
A. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
B. Światowy Program Żywnościowy
C. Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa
3. Inicjatywy organizacji pozarządowych na rzecz zmniejszenia głodu i niedożywienia
A. Działania Action Against Hunger International
B. Polska Akcja Humanitarna i jej inicjatywy na kontynencie afrykańskim
C. Projekty Federacji Polskich Banków Żywności
4. Ocena efektywności działań podejmowanych na rzecz ograniczenia głodu i niedożywienia

Zakończenie

Bibliografia

Spis map, rysunków, tabel i wykresów


286 stron, Format: 15.5x22.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022