Głód jako współczesny problem globalny
Od Światowego Szczytu Żywnościowego z 1996 roku, upłynęło niemal 20 lat. Podczas
jego trwania przedstawiciele państw za cel przyjęli zmniejszenie o połowę liczby osób
niedożywionych, w stosunku do lat 1990-1992, nie później niż do 2015 roku.
Autorka analizuje dlaczego wyzwanie to pozostaje nadal aktualne oraz wyjaśnia
konsekwencje jakie niesie ze sobą ten globalny problem dla poszczególnych jednostek, dla
funkcjonowania struktur państw oraz stanu środowiska naturalnego.
W książce znajdziemy próbę odpowiedzi na pytanie w jaki sposób ograniczyć
liczbę osób cierpiących z głodu i niedożywienia, którą Organizacja Narodów
Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oceniła w 2015 roku na 795 milionów.
Wstęp
Rozdział I
Kwestia głodu na tle innych zagrożeń cywilizacyjnych
1. Aspekty terminologiczne
2. Zarys historyczny problemu
3. Współczesny charakter i zakres zagadnienia
Rozdział II
Najważniejsze przyczyny głodu i niedożywienia w wybranych częściach świata
2. Uwarunkowania geograficzne oraz klimatyczne
A. Ukształtowanie terenu i warunki glebowe
B. Klimat i następstwa jego zmian
C. Deficyt wody i jego skutki
2. Źródła ekonomiczno-społeczne głodu
A. Przyrost demograficzny na świecie
B. Ubóstwo i niski poziom rozwoju ekonomicznego
C. Nierównomierna produkcja i dystrybucja żywności
D. Niski poziom kultury rolnej
3. Inne determinanty zjawiska
A. Wojny i konflikty zbrojne
B. Słabość systemu politycznego
C. Produkcja biopaliw
4 Spis treści
Rozdział III
"Geografia głodu" we współczesnym świecie - analiza wybranych
przykładów
1. Sytuacja w Azji
2. Charakterystyka zagrożenia w Afryce Subsaharyjskiej
3. Skala zjawiska w regionie Ameryki Łacińskiej i Karaibów
Rozdział IV
Skutki głodu i niedożywienia
1. Konsekwencje jednostkowe
A. Wzrost śmiertelności
B. Problem chorób
C. Koszty ekonomiczno-społeczne
2. Następstwa zbiorowe głodu
A. Zamieszki i niepokoje społeczne
B. Osłabienie państwa i procesy dezintegracji
C. Wojny i konflikty
3. Skutki środowiskowe
A. Wycinka obszarów leśnych
B. Degradacja gleb
C. Zanieczyszczenie i nadmierna eksploatacja wód
Rozdział V
Inicjatywy i działania na rzecz rozwiązania problemu głodu
1. Przeciwdziałanie zjawisku przez poszczególne państwa
A. Polityka Wietnamu wobec problemu niedożywienia
B. Działania Ghany na rzecz ograniczenia niedożywienia
C. Program zwalczania niedożywienia w Brazylii
D. Pomoc państw rozwiniętych na rzecz ograniczania niedożywienia
2. Działania w ramach systemu Narodów Zjednoczonych
A. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
B. Światowy Program Żywnościowy
C. Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa
3. Inicjatywy organizacji pozarządowych na rzecz zmniejszenia głodu i niedożywienia
A. Działania Action Against Hunger International
B. Polska Akcja Humanitarna i jej inicjatywy na kontynencie afrykańskim
C. Projekty Federacji Polskich Banków Żywności
4. Ocena efektywności działań podejmowanych na rzecz ograniczenia głodu i
niedożywienia
Zakończenie
Bibliografia
Spis map, rysunków, tabel i wykresów
286 stron, Format: 15.5x22.5cm, oprawa miękka