|
WSPÓŁCZESNY PROTOKÓŁ DYPLOMATYCZNY SAVOIR-VIVRE I CEREMONIAŁ W PRAKTYCE
BORTNOWSKI A.W. wydawnictwo: ADAM MARSZAŁEK , rok wydania 2015, wydanie Icena netto: 44.10 Twoja cena 41,90 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Współczesny protokół dyplomatyczny savoir-vivre i ceremoniał w praktyce
Każdy, kto przestrzega zasad protokołu dyplomatycznego i etykiety, jest zawsze
postrzegany jako godny uwagi i zaufania. Dobre maniery bardzo często decydują o sukcesie
zawodowym i prywatnym, a ich znajmość pozwala zachować niezależność oraz swobodę w
każdych okolicznościach i sytuacjach
Ze Wstępu
Wstęp
Rozdział I. Zarys historii protokolarnych form dyplomatycznych od starożytności
do czasów nowożytnych
Pojęcia dyplomacji
Starożytność
Średniowiecze
Czasy nowożytne
Dyplomacja polska
Działalność stałych poselstw do Kongresu Wiedeńskiego z 1815 roku
Tytuły, klasy i rangi w dyplomacji do Kongresu Wiedeńskiego z 1815 roku
Kongres Wiedeński z 1815 roku.
Regulamin o rangach agentów dyplomatycznych
Powstanie nazwy "protokół dyplomatyczny"
Rozdział II. Zasady współczesnego protokołu dyplomatycznego
Źródła protokołu dyplomatycznego
Współczesne znaczenie terminu "protokół dyplomatyczny"
Pojęcie kurtuazji międzynarodowej
Konwencja wiedeńska z 18 kwietnia 1961 roku
Pierwszeństwo (precedencja) członków personelu dyplomatycznego
Klasy i rangi
Precedencja członków korpusu konsularnego
Pierwszeństwo misji oraz członków personelu dyplomatycznego i konsularnego w misji
Precedencja w polskich placówkach dyplomatycznych
Przykłady precedencji w ambasadach polskich
Pierwszeństwo i lista korpusu dyplomatycznego
Dziekan korpusu dyplomatycznego
Precedencja najwyższych stanowisk w Rzeczypospolitej Polskiej
Precedencja w niektórych ważniejszych państwach Europy i USA
Protokół dyplomatyczny w Radzie Europy
Precedencja i jej zastosowanie poza dyplomacją
Rozdział III. Niektóre ceremoniały dyplomatyczne od czasów nowożytnych do współczesnych
Definicja pojęcia
Podstawa ceremoniałów
Geneza ceremoniałów dyplomatycznych
Główne ceremoniały współczesne
Rozdział IV. Organizacja współczesnej polskiej służby zagranicznej
Zasady ogólne
Ogólne funkcje i zadania misji dyplomatycznych
Ogólna organizacja i funkcjonowanie polskiej służby zagranicznej
Współczesne Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP
Struktura organizacyjna Ministerstwa
Rozdział V. Ataszat obrony (wojskowy) i attaches obrony (wojskowi)
Zarys historii attaches wojskowych i ataszatów wojskowych
Instytucja ataszatu obrony (wojskowego) i attache obrony (wojskowego) w Wojsku Polskim
Wizyty protokolarne
Zadania attache obrony (wojskowego)
Przynależność attaches obrony do stowarzyszeń (klubów)
Rozdział VI. Korespondencja dyplomatyczna i urzędowa
Pojęcie i podmioty
Przedmiot
Zasada naczelna
Formy
Styl
Język
Zasady komunikowania się za pośrednictwem korespondencji dyplomatycznej
Zasada alternatu
Zachowanie tajemnicy korespondencji dyplomatycznej
Korespondencja na szczeblu głowy państwa, szefa i członków rządu
Noty i pisma dyplomatyczne
Zawieranie umów w formie wymiany not i listów
Przykłady korespondencji na szczeblu głowy państwa, szefa i członków rządu
Wzory not
Korespondencja urzędowa (oficjalna) poza dyplomacją
Rozdział VII. Podstawy savoir-vivre
Ogólne zasady regulujące stosunki międzyludzkie
Kultura osobista
Punktualność
Dotrzymywanie słowa
Wizerunek własny
Przedstawianie osób
Zapamiętywanie nazwisk przedstawianych osób
Zasady podawania ręki
Witanie się (pozdrawianie) poprzez ukłon
Zasady zwracania się do innych osób
Tytułowanie
Zasady prowadzenia rozmowy
Prowadzenie rozmów przez telefon
Najczęstsze błędy w wymowie i pisowni języka polskiego
Bilety wizytowe
Rozdział VIII. Zasady ubierania się
Reguły ogólne
Stroje oficjalne
Zasady ubierania się mężczyzn
Stopnie oficjalności stroju męskiego
Najczęstsze uchybienia w ubiorze męskim
Zasady ubierania się kobiet
Stopnie oficjalności stroju kobiecego
Najczęstsze uchybienia w ubieraniu się kobiet
Przykłady ubiorów męskich i damskich
Rozdział IX. Przyjęcia i uroczystości
Cel przyjęć
Rodzaje przyjęć
Sposoby zapraszania na różne uroczystości i przyjęcia
Śniadanie i obiad
Menu
Napoje
Dobieranie napojów
Sposób nalewania i podawania napojów
Przed przyjściem gości
Witanie gości
Przed wejściem do jadalni
Sposoby rozsadzania gości przy stole
Przedstawianie gości ,
Zachowanie się i zwyczaje przy stole
Toasty
Pożegnanie
Obiad bufetowy (buffet dinner)
Bankiet (banąuet, state banquet)
Kawa i herbatka
Koktajl (coctail)
Przyjęcie bufetowe
Kieliszek (lampka) wina
Aperitif
Garden party (przyjęcia ogrodowe)
Przyjęcia prywatne
Savoir-vivre gospodarzy i gości w czasie przyjęć
Palenie tytoniu
Rozdział X. Wizyty, delegacje i wyjazdy (podróże) zagraniczne
Uwagi ogólne obowiązujące podczas wszystkich wizyt
Wizyty na szczeblu państwowym, zasady ogólne
Wizyty i delegacje na najwyższym szczeblu państwowym
Wizyt i delegacje na szczeblu (niepaństwowym) instytucji, firmy itp.
Podpisywanie porozumień i umów
Upominki
Zwiedzanie firmy, zakładu pracy, instytucji wojskowej
Przygotowanie indywidualne do wyjazdu za granicę
Zakończenie
Bibliografia
414 stron, Format: 16.0x22.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|