ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ Z PRZYKŁADAMI


HAMROL A.

wydawnictwo: PWN , rok wydania 2008, wydanie II

cena netto: 77.00 Twoja cena  73,15 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Drugie, zmienione wydanie podręcznika akademickiego do zarządzania jakością kierowane jest do studentów uczelni wyższych na kierunkach Zarządzanie i marketing, Zarządzanie i inżynieria produkcji, stanowi również znakomity poradnik dla praktyków.

Książka zawiera kompleksową, popartą licznymi przykładami wiedzę na temat zarządzania jakością. Poza wiadomościami podstawowymi, dotyczącymi projektowania, utrzymywania i doskonalenia systemów zarządzania jakością, autor przedstawia takie problemy, jak:

- ocena jakości,

- koncepcje, metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością,

- zastosowania statystyki w podejmowaniu decyzji dotyczących zarządzania jakością,

- koszty jakości.

Drugie wydanie, poza aktualizacją danych i wprowadzeniem poprawek ułatwiających zrozumienie skomplikowanych zagadnień, zostało rozszerzone o dodatkowe elementy:

- rozdział czwarty pt. Zarządzanie jakością w cyklu życia produktu

- nowe rysunki i tabele

- nowe przykłady i zadania


Adam Hamrol - profesor doktor habilitowany inżynier; od 2005 roku Rektor Politechniki Poznańskiej, w latach 1999-2005 Dziekan Wydziału Budowy Maszyn i Zarządzania Politechniki Poznańskiej; uznany w kraju i za granicą autorytet w zakresie inżynierii jakości i zarządzania jakością; stypendysta Fundacji Alexandra von Humboldta (staże naukowe i dydaktyczne w Niemczech, Anglii, Irlandii i Włoszech), autor podręczników i ponad 150 publikacji naukowych w czasopismach krajowych i zagranicznych.


Spis treści:

Przedmowa
Wykaz ważniejszych skrótów i oznaczeń


ROZDZIAŁ 1. Postrzeganie i ocena jakości
1.1. Postrzeganie jakości
1.1.1. Postać produktu
1.1.2. Cechy i charakterystyki
1.1.3. Podmiot postrzegający jakość
1.1.4. Cykl życia produktu
1.2. Pomiar i ocena jakości
1.2.1. Pomiar cech
1.2.2. Ocena jakości
1.3. Wybrane zagadnienia pomiaru cech i charakterystyk
1.3.1. Ogólne uwagi o pomiarze
1.3.2. Pomiar niezawodności wyrobów
Pytania i zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana


ROZDZIAŁ 2. Koncepcje i zasady zarządzania jakością
2.1. Systematyka zarządzania jakością
2.1.1. Zakres i funkcje zarządzania
2.1.2. Zakres i funkcje zarządzania jakością
2.1.3. Interdyscyplinarność zarządzania jakością
2.2. Koncepcje zarządzania jakością
2.2.1. Rozwój koncepcji zarządzania jakością
2.2.2. TQM - zarządzanie jakością poprzez powszechne zaangażowanie
2.2.3. Zarządzanie jakością poprzez spełnianie uznanych standardów
2.2.4. Six Sigma - zarządzanie jakością poprzez pomiar skuteczności działań
2.2.5. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością
2.2.6. Wybór koncepcji zarządzania jakością
2.3. Ogólne zasady zarządzania jakością
2.3.1. Orientacja na klienta
2.3.2. Przywództwo
2.3.3. Zaangażowanie
2.3.4. Podejście procesowe
2.3.5. Podejście systemowe
2.3.6. Ciągłe doskonalenie
2.3.7. Rzeczowe podejście do podejmowania decyzji
2.3.8. Partnerskie stosunki z dostawcami
Pytania i zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana


ROZDZIAŁ 3. Systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem
3.1. Normy i wymagania wyznaczające standardy systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem
3.2. Ogólne zasady projektowania i wprowadzania systemów zarządzania jakością
3.2.1. Etapy projektowania
3.2.2. Dokumentowanie
3.2.3. Determinanty skutecznego systemu zarządzania jakością
3.3. Charakterystyka wybranych norm i wymagań wyznaczających standardy systemów zarządzania
3.3.1. Normy serii ISO 9000
3.3.2. Norma ISO/TS 16949:2002
3.3.3. Wymagania AQAP
3.3.4. Norma ISO 22000:2005 i wymagania HACCP
3.3.5. Norma ISO/IEC 17025:2005
3.3.6. Norma ISO/ICE 27000
3.4. Zintegrowany system zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem
3.4.1. Norma ISO 14001
3.4.2. Norma PN-N 18001
3.4.3. Integracja systemów zarządzania
3.5. Ocena systemów zarządzania jakością
3.5.1. Znaczenie i formy oceny systemu zarządzania jakością
3.5.2. Audyt
3.5.3. Przegląd systemu zarządzania
3.5.4. Nagrody jakości
3.5.5. Certyfikacja systemu zarządzania
3.6. Ocena zgodności wyrobów - znak CE
Pytania i zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Wybrane normy


ROZDZIAŁ 4. Zarządzanie jakością w cyklu życia produktu
4.1. Planowanie i zapewnienie jakości w projektowaniu
4.1.1. Znaczenie projektowania
4.1.2. Projektowanie produktu
4.1.3. Projektowanie procesów realizacji produktu i planowanie dostaw
4.1.4. Narzędzia i metody wspomagające projektowanie
4.2. Planowanie i zapewnienie jakości w procesach realizacji produktu
4.2.1. Przestrzeganie ustaleń
4.2.2. Nadzorowanie dostaw
4.2.3. Nadzorowanie zdolności jakościowej zasobów i stabilności procesów realizacji produktu
4.3. Planowanie i zapewnienie jakości w dystrybucji i eksploatacji
4.4. Kontrola
4.4.1. Kontrola w cyklu życia wyrobu
4.4.2. Planowanie kontroli
4.4.3. Kontrola 100-procentowa i kontrola statystyczna
4.4.4. Pomiary - sprzęt kontrolno-pomiarowy
4.5. Sterowanie jakością
Pytania i zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana


ROZDZIAŁ 5. Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością
5.1. Klasyfikacja narzędzi
5.2. Narzędzia do kojarzenia i grupowania
5.2.1. Diagram Ishikawy
5.2.2. Diagram pokrewieństwa (podobieństwa)
5.2.3. Diagram relacji
5.2.4. Diagram macierzowy
5.2.5. Macierzowa analiza danych
5.2.6. Diagram systematyki
5.2.7. Burza mózgów
5.3. Narzędzia do planowania działań
5.3.1. Schemat blokowy
5.3.2. Plan działania
5.3.3. Sieć działań (diagram strzałkowy)
5.4. Narzędzia do opisu ilościowego
5.4.1. Arkusz kontrolny
5.4.2. Diagram Pareto
5.5. Narzędzia ilościowe statystyczne
5.5.1. Podstawowe statystyki i rozkłady
5.5.2. Przedziały ufności
5.5.3. Przedziały tolerancji
5.5.4. Próbkowanie - dobór próbki
5.5.5. Formułowanie i weryfikacja hipotez statystycznych
5.5.6. Analiza wariancji - ANOVA
5.5.7. Analiza regresji i korelacji
Pytania i zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana


ROZDZIAŁ 6. Metody wspomagające zarządzanie jakością
6.1. QFD - rozwinięcie funkcji jakości
6.1.1. Charakterystyka i zastosowania
6.1.2. Diagram QFD - "dom jakości"
6.2. FMEA - analiza przyczyn i skutków wad
6.2.1. Idea i zastosowania
6.2.2. Etapy projektu FMEA
6.3. DOE - planowanie eksperymentów
6.3.1. Charakterystyka i cel stosowania
6.3.2. Wybrane metody planowania eksperymentów Shainina
6.3.3. Eksperyment klasyczny - pełny i ułamkowy
6.4. Statystyczna kontrola odbiorcza
6.5. Zdolność jakościowa procesu
6.6. Statystyczna kontrola procesu - karty kontrolne Shewharta
6.6.1. Charakterystyka ogólna
6.6.2. Karta kontrolna średniej i rozstępu - karta x -R
6.6.3. Inne karty kontrolne cech przy liczbowej ocenie właściwości
6.6.4. Karty kontrolne przy alternatywnej ocenie właściwości
6.6.5. Wskazówki do planowania i stosowania kart kontrolnych procesu
6.7. Badania wymagań i satysfakcji klientów
6.8. Badanie przydatności systemów pomiarowych
6.8.1. Podstawowe charakterystyki systemów pomiarowych
6.8.2. Wskaźnik R&R
Pytania i zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana


ROZDZIAŁ 7. Koszty jakości
7.1. Wpływ jakości na ekonomikę organizacji
7.2. Definicja i podział kosztów jakości
7.3. Koszty jakości a poziom jakości
7.4. Rachunek kosztów jakości
Pytania i zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana


Tablice
Słowniczek
Bibliografia
Wykaz przykładów
Indeks


554 strony, format: 16,5x24 cm, twarda oprawa

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
 

- PORADNIK MENEDŻERA JAKOŚCI KOMPENDIUM WIEDZY O NARZĘDZIACH JAKOŚCI
STARZYŃSKA B. HAMROL A. GRABOWSKA M.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022