W książce w sposób kompleksowy przedstawiono aktualne zagadnienia dotyczące
teoretycznego i praktycznego zastosowania systemów zarządzania jakością w
przetwórstwie żywności w ujęciu technologiczno-menedżerskim. W kolejnych rozdziałach
przedstawiono wiadomości na temat jakości żywności, zarządzania jakością oraz jej
projektowania, kontroli, doskonalenia i sposobu zapewniania. Bardzo przystępnie podano
nową wersję norm ISO 9000:2000. Zwrócono uwagę na obecne tendencje wiedzy o
zarządzaniu jakością w pozyskiwaniu i przetwórstwie żywności.
Jest to podręcznik dla studentów uczelni rolniczych, ekonomicznych i uniwersytetów,
pracowników naukowych tychże uczelni, a także dla kadry inżynieryjno-technicznej
przemysłu spożywczego oraz pracowników inspekcji sanitarnych (WIS, Sanepid).
Spis treści
1. Wprowadzenie: zarządzanie jakością żywności
1.1. Jakość żywności
1.2. Jakość i osiąganie zysku
1.3. Podejście technologiczno-menedżerskie
1.4. Łańcuch żywnościowy
1.5. Badania nad zarządzaniem jakością żywności
2. Jakość żywności
2.1. Definicje i pojęcia jakości
2.2. Cechy jakościowe żywności
2.2.1. Wewnętrzne cechy jakościowe
2.2.2. Zewnętrzne cechy jakościowe
2.3. Czynniki oddziałujące na cechy fizyczne produktu w łańcuchu rolno-spożywczym
2.2.3.1. Warunki produkcji zwierzęcej
2.2.3.2. Transport zwierząt i warunki uboju
2.2.3.3. Warunki uprawy i zbioru produktów roślinnych
2.2.3.4. Warunki przetwarzania żywności
2.3.5. Warunki przechowywania i dystrybucji
2.4. Wymagania prawne dotyczące jakości produktów rolno-spożywczych
3. Zarządzanie jakością
3.1. Funkcje zarządzania i podejmowanie decyzji
3.1.1. Organizacja
3.1.2. Funkcje zarządzania
3.1.3. Podejmowanie decyzji
3.1.4. Czynniki wpływające na podejmowanie decyzji
3.1.5. Zespołowe podejmowanie decyzji
3.1.6. Modele podejmowania decyzji
3.1.7. Koncepcje administracyjne
3.2. Historyczne podstawy zarządzania jakością
3.2.1. Omówienie ewolucji zarządzania
3.2.2. Historia zarządzania jakością
3.3. Zarządzanie jakością: planowanie i kontrola
3.3.1. Planowanie i kontrola
3.3.2. Decyzje dotyczące produktu i zasobów
3.3.3. Doskonalenie jakości
3.3.4. Zapewnienie jakości
3.3.5. Funkcje zarządzania jakością
3.4. Zarządzanie jakością: kierownictwo
3.4.1. Przywództwo
3.4.2. Podejścia przywódcze
3.4.3. Motywacja
3.4.4. Postępowanie projakościowe i pełnomocnictwo
3.5. Zarządzanie jakością: organizowanie
3.5.1. Organizacja
3.5.2. Pojęcie przedsiębiorstwa i struktury organizacyjne
3.5.3. Dział zapewnienia jakości
3.5.4. Projektowanie przedsiębiorstwa
3.6. Łańcuch zarządzania
3.6.1. Powiązania klient-dostawca
3.6.2. Zarządzanie łańcuchem dostaw
3.6.3. Partnerstwo
4. Projektowanie jakości
4.1. Proces projektowania
4.1.1. Różne typy nowych produktów
4.1.2. Etapy w procesie projektowania
4.1.3. Projektowanie i wydajność biznesu
4.2. Rozwój produktu
4.2.1. Technologiczne zmienne projektowania produktu
4.2.2. Narzędzia technologiczne wspierające projektowanie produktu
4.2.3. Metoda Taguchiego w projektowaniu produktu
4.3. Projektowanie procesu
4.3.1. Zmienne projektowania procesu technologicznego
4.3.2. Narzędzia technologiczne wspierające projektowanie procesu
4.3.3. Wydajność procesu i metoda Taguchiego
4.4. Zarządzanie projektem zorientowane na klienta
4.4.1. Informacje konsumenckie
4.4.2. Projektowanie procesów zorientowanych na klienta
4.5. Projekt interdyscyplinarny
4.5.1. Inżynieria współdziałająca
4.5.2. Zespoły interdyscyplinarne
4.6. Zarządzanie procesem projektowania
4.6.1. Strategia projektowania produktu
4.6.2. Zarządzanie projektem
4.7. Projektowanie jakości w przemyśle żywnościowym
5. Kontrola jakości
5.1. Proces kontroli jakości w produkcji rolno-spożywczej
5.1.1. Ogólna zasada kontroli jakości
5.1.2. Źródła zmienności technologicznych a kontrola w produkcji rolno-spożywczej
5.2. Metody i techniki pomiarów stosowane w kontroli jakości
5.2.1. Pobieranie prób do badań
5.2.2. Kontrola statystyczna procesu
5.2.3. Analizy jakości i pomiary
5.3. Kontrola jakości i osiągnięcia przedsiębiorstwa
5.3.1. Kontrola dostawy
5.3.2. Kontrola produkcji
5.3.3. Kontrola dystrybucji
5.4. Zarządzanie procesem kontroli
5.4.1. Efektywne kontrole
5.4.2. Formy kontroli organizacyjnej
5.4.3. Koszty i korzyści z kontroli
5.5. Kontrola jakości w przemyśle żywnościowym
6. Doskonalenie jakości
6.1. Proces doskonalenia
6.2. Guru jakości o doskonaleniu
6.3. Narzędzia doskonalenia jakości
6.4. Zarządzanie procesem doskonalenia jakości
6.4.1. Podstawowe warunki doskonalenia jakości
6.4.2. Praca zespołowa
6.4.3. Realizacja projektu
6.5. Zmiana organizacyjna
6.5.1. Zarządzanie jakością i zmiany organizacyjne
6.5.2. Strategie zmian organizacyjnych
6.6. Doskonalenie jakości w przemyśle żywnościowym
7. Zapewnienie jakości
7.1. Dobre praktyki (GP)
7.1.1. Krótka historia i stan prawny
7.1.2. Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej w produkcji żywności
7.2. Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli (HACCP)
7.2.1. Krótka historia i stan prawny
7.2.2. Rozwój planu HACCP
7.2.3. Ilościowa analiza ryzyka
7.2.4. Ilustracja planu HACCP
7.3. Serie ISO
7.3.1. Krótka historia i stan prawny
7.3.2. Główne zasady serii ISO 9000
7.3.3. Zasady znowelizowanych norm ISO 9001:2000 i ISO 9004:2000
7.4. Międzynarodowe i krajowe systemy jakości dla sektora rolno-spożywczego
7.4.1. System jakości w sektorze produkcji zwierzęcej
7.4.2. Systemy jakości dla produkcji warzyw i owoców
7.4.3. Systemy jakości dla produkcji kwiatów i roślin pokojowych
7.4.4. System jakości dla sprzedawców detalicznych
7.5. Zarządzanie zapewnieniem jakości
7.5.1. Proces zapewnienia jakości
7.5.2. Sprawdzanie i certyfikacja jakości
7.6. Zapewnienie jakości w przemyśle żywnościowym
8. Polityka jakości oraz strategia biznesu
8.1. Zarządzanie strategiczne
8.1.1. Proces zarządzania strategicznego
8.1.2. Alternatywy strategiczne
8.1.3. Benchmarking
8.2. Polityka jakości
8.2.1. Filozofie jakości
8.2.2. Koszty jakości
8.2.3. Etapy rozwoju
8.3. Kompleksowe (totalne) zarządzanie jakością (Total Quality Management)
8.3.1. Orientacje polityki
8.3.2. Kompleksowe zarządzanie jakością (Total Quality Management)
8.3.3. Wdrażanie TQM
8.4. Układy strategiczne
8.4.1. System wartości
8.4.2. Układy w łańcuchu dostaw żywności
8.4.3. Układy strategiczne
8.5. Ocena polityki jakości
8.6. Polityka jakości w przemyśle żywnościowym
9. Perspektywy zarządzania jakością żywności
9.1. Dynamika rozwoju jakości żywności
9.2. Cele rozwojowe w zarządzaniu jakością żywności
Literatura
Skorowidz
412 stron, B5, miękka oprawa