Najbardziej ogólnie JAKOŚĆ to stopień spełniania stawianych wymagań.
Mamy z nią do czynienia wszędzie wokół. Jakość życia, produktu, usługi musimy
jakoś ją wyrazić, ocenić by móc dążyć do jej poprawy.
Chcielibyśmy tą monografią zainteresować:
- osoby podnoszące kwalifikacje zawodowe i zgłębiające wiedzę (studenci różnych
kierunków nauczania),
- specjalistów wszelkich zawodów stykających się na co dzień z zagadnieniami
jakości,
- dydaktyków prowadzących szkolenia na temat jakości
- adeptów nauki poszukujących tematów prac badawczych i na stopień naukowy,
- konsumentów towarów i usług zainteresowanych ich poprawą, -działaczy społecznych i
politycznych zaangażowanych we wzmocnienie gospodarki i poprawę bytu naszego
społeczeństwa.
Spis treści
Od autora
ROZDZIAŁ 1. Wprowadzenie
1.1. Jakość na co dzień
1.2. Rys historyczny
ROZDZIAŁ 2. Encyklopedia jakości
ROZDZIAŁ 3. Podstawy teoretyczne
3.1. Wiedza o jakości
3.2. Kwalitologia
ROZDZIAŁ 4. Wartościowanie jakości
4.1. Uwagi ogólne
4.2. Ranga stanu względnego
4.3. Wzorzec interpretacji stanów
4.4. Zasada relatywności
4.4.1. Relatywizacja maksymentu
4.4.2. Relatywizacja minimentu
4.4.3. Relatywizacja optymentu
4.5. Metody relatywizacji
4.5.1. Metryzacja
4.5.2. Segregacja szczegółowa
4.5.3. Segregacja przybliżona
4.5.4. Porównanie stopniowane
4.5.5. Rozstrzyganie alternatywne
4.5.6. Ocena uwarunkowana
4.5.7. Taksacja
ROZDZIAŁ 5. Przemiany jakościowe
5.1. Wprowadzenie
5.2. Przyroda ożywiona
5.2.1. Ludzie
5.2.2. Zwierzęta i rośliny
5.3. Przyroda nieożywiona
5.4. Porządkowanie problematyki
5.4.1. Elementy porządkowe
5.4.2. Obserwowanie przemian
5.4.3. Analizy przemian jakościowych
5.4.4. Środowisko przemian
5.4.5. Struktura przemian
5.4.6. Uwarunkowania realizacji przemian
5.5. Odmiany przemian jakościowych
5.6. Wartościowanie przemian jakościowych
5.6.1. Wyróżniki rozpoznawcze
5.6.2. Metodyka oceny przemian
5.7. Wykorzystywanie przemian jakościowych
5.7.1. Uwagi ogólne
5.7.2. Zalecenia
ROZDZIAŁ 6. Jakość życia
6.1. Wstęp
6.1.1. Przegląd dziejowy
6.1.2. Wybrane określenia
6.1.3. Elementy przemian życiowych
6.2. Sfery jakości życia
6.2.1. Życie rodzinne
6.2.2. Przeżycia psychiczne
6.2.3. Życie funkcjonalne
6.2.4. Stan zdrowia
6.2.5. Mieszkanie
6.2.6. Otoczenie
6.3. Zalecenia doskonalące
6.4. Analizy jakości życia
ROZDZIAŁ 7. Problematyka gospodarcza
7.1. Wprowadzenie
7.2. Przedsiębiorstwo
7.3. Kadra
7.4. Poprawa efektów gospodarowania
ROZDZIAŁ 8. Zarządzanie projakościowe
8.1. Rozwój
8.2. Normy polskie
8.3. Odmiany systemów zarządzania
8.4. Problematyka wdrożeniowa
8.5. Jakość procesu zarządzania
ROZDZIAŁ 9. Podstawy inżynierii jakości
9.1. Wstęp
9.1.1. Uwagi ogólne
9.1.2. Struktura inżynierii jakości
9.1.3. Zadania inżynierii jakości
9.1.4. Obszary zastosowań
9.1.5. Znaczenie praktyczne
9.2. Kryteria jakości
9.2.1. Odmiany kryteriów
9.2.2. Dobór kryteriów jakości
9.2.3. Katalog kryteriów jakości
9.2.4. Wykorzystywanie kryteriów
9.2.5. Ważność kryteriów jakości
ROZDZIAŁ 10. Metody inżynierii jakości
10.1. Optymalizacja wielokryterialna
10.1.1. Optymalizacja relatywna zwykła
10.1.2. Optymalizacja relatywna różnicowana
10.1.3. Niektóre przykłady zastosowań
10.2. Wzorce jakości
10.2.1. Uwagi ogólne
10.2.2. Projektowanie wzorca kryterialnego
10.2.3. Struktura kryterialnego wzorca jakości
10.2.4. Możliwości wykorzystania wzorców kryterialnych
10.3. Analizy jakości
10.3.1. Metoda uśrednionych znamion jakości
10.3.2. Analiza kwalitonomiczna
10.3.3. Struktura jakości
10.4. Odbiory jakościowe
10.4.1. Elementy kontroli jakości
10.4.2. Różnicowa modyfikacja średniej
10.4.3. Grupowa selekcja stanów
10.4.4. Punktacja sformalizowana
10.4.5. Przyspieszona ocena trzystopniowa
10.5. Porównania jakości
10.5.1. Zastosowanie metody grupowej selekcji stanów
10.5.2. Zastosowanie metody uśrednionych znamion jakości
ROZDZIAŁ 11. Inżynieria jakości w projektowaniu
11.1. Wprowadzenie
11.2. Informacja o jakości
11.2.1. Zbiornice informacji
11.2.2. Obiegi informacji
11.3. Nowoczesność wyrobów
11.3.1. Obliczanie poziomu nowoczesności
11.3.2. Umowny wzorzec nowoczesności
11.3.3. Metoda okresowego przyrostu jakości
11.3.4. Porównania nowoczesności
11.4. Standardy jakości
11.5. Jakość organizacji
11.6. Jakość w procesach konstruowania
11.6.1. Nowoczesność rozwiązań konstrukcyjnych
11.6.2. Racjonalny dobór materiałów konstrukcyjnych
11.6.3. Doskonalenie rozwiązań konstrukcyjnych
11.6.4. Jakość projektowa
11.7. Zagadnienia technologiczne
11.7.1. Technologiczność konstrukcji
11.7.2. Obrabialność materiałów
11.7.3. Racjonalny proces technologiczny
ROZDZIAŁ 12. Inżynieria jakości w wytwarzaniu
12.1. Wstęp
12.2. Przygotowanie projakościowe
12.3. Kształtowanie jakości
12.4. Jakość bazy wytwórczej i sprzętu
12.5. Jakość procesów
12.5.1. Modelowanie procesu
12.5.2. Wykorzystanie wzorców kryterialnych
12.6. Jakość pracy
12.6.1. Zagadnienia podstawowe
12.6.2. Relacja między pracą a płacą
12.6.3. Przemysłowe badania jakości pracy
12.7. Jakość wyrobów
12.7.1. Jakość obróbki
12.7.2. Jakość montażu
12.7.3. Jakość produktu finalnego
12.8. Służby jakości
12.9. Informacja o jakości wytwarzania
ROZDZAŁ 13. Inżynieria jakości w usługach
13.1. Uwagi ogólne
13.2. System jakości usług
13.2.1. Elementy systemu jakości usług
13.2.2. Dokumentacja systemu
13.2.3. Kryteria jakości usług
13.2.4. Diagnozowanie systemu jakości usług
13.3. Elementy świadczenia usług
13.3.1. Pętla jakości
13.3.2. Utrwalanie informacji
13.3.3. Aspekty ekologiczne
13.3.4. Procesy realizacji
13.4. Nadzorowanie jakości usług
13.5. Usługi transportowe
13.6. Usługi lekarskie
ROZDZIAŁ 14. Inżynieria jakości w użytkowaniu
14.1. Jakość eksploatacyjna
14.1.1. Zagadnienia ogólne
14.1.2. Przykłady analiz
14.1.1.
14.4. Jakość obiektów i procesów nietechnicznych
14.3. Jakość użytkowania
14.4. Racjonalna gospodarka remontowa
14.5. Informacja o jakości ze sfery użytkowania
14.5.1. Potrzeby eksportu
14.5.2. Podsystem informacji w sferze poprodukcyjnej
14.5.3. Faza unicestwienia
14.6. Wykorzystanie metod inżynierii jakości
ROZDZIAŁ 15. Ekonomia jakości
15.1. Wartość jakości
15.2. Koszty jakości
15.3. Metody analiz ekonomicznych
15.3.1. Analiza kosztowo-jakościowa
15.3.2.Analiza cenowo-jakościowa
ROZDZIAŁ 16. Kwalitologia konsumencka
16.1. Wprowadzenie
16.2. Klient
16.2.1. Postępowanie z klientami
16.2.2. Satysfakcja klienta
16.2.3. Wartość konsumencka
16.3. Obrót towarowy
16.3.1. Wolny rynek
16.3.2. Charakterystyka wytworu
16.3.3. Możliwości analiz
16.4. Kierunki doskonalenia wymiany towarowej
16.4.1. Rozwój kwalitologii konsumenckiej
16.4.2. Procesy projektowania
16.4.3. Procesy wytwarzania
16.4.4. Handel
16.4.5. Propozycje unowocześnienia
16.4.6. Wszystko dla konsumenta
16.4.7. Wnioski
ROZDZIAŁ 17. Modelowanie jakości
17.1. Ujęcia graficzne
17.2. Histogramy jakości
17.3. Wykresy liniowe
17.4. Wykresy blokowe
17.5. Wykresy kołowe
17.6.Chronogramy jakości
ROZDZIAŁ 18. Doradztwo projakościowe
18.1. Ważne decyzje
18.2. Racjonalne rozstrzyganie
18.3. Wzorce postępowania
18.4. Wzorce przemian jakościowych
ROZDZIAŁ 19. Propozycje badań
19.1. Podstawy kwalitologii
19.2. Przemiany jakościowe (PJ)
19.3. Inżynieria jakości
19.4. Jakość życia
ROZDZIAŁ 20. Perspektywy rozwojowe
20.1. Kierunki działań
20.2. Przemiany jakościowe
20.3. Komputeryzacja
20.4. Doskonalenie systemów gospodarczych
20.4.1. Wykorzystanie metod inżynierii jakości
20.4.2. Poprawa efektów gospodarowania
20.5. Zadania na przyszłość
Bibliografia
Indeks
485 stron, B5, miękka oprawa