ksiazki24h.pl
wprowad¼ w³asne kryteria wyszukiwania ksi±¿ek: (jak szukaæ?)
Twój koszyk:   0 z³   zamówienie wysy³kowe >>>
Strona g³ówna > opis ksi±¿ki

JEDZENIE I UCZTY JEZUSA KULINARNY ¦WIAT PALESTYNY PIERWSZEGO WIEKU


DOUGLAS N.E. PUGH J.A.

wydawnictwo: WYD UJ , rok wydania 2014, wydanie I

cena netto: 43.90 Twoja cena  41,71 z³ + 5% vat - dodaj do koszyka

Jedzenie i uczty Jezusa

Kulinarny ¶wiat Palestyny pierwszego wieku


Nie trzeba byæ kucharzem, by delektowaæ siê t± ksi±¿k±. Jest frapuj±ca i bogata w informacje. Mam nadziejê, ¿e w niej zasmakujecie. Bóg mi ¶wiadkiem, ¿e dla mnie to by³a uczta.

Phyllis Tickle, autorka ksi±¿ki The Great Emergence

Douglas E. Neel i Joel A. Pugh ³±cz± wiedzê biblijn± i gruntown± znajomo¶æ antycznej kultury basenu Morza ¦ródziemnego ze sztuk± kulinarn±, uzyskuj±c doskona³y rezultat. Nic wiêc dziwnego, ¿e „Przyszed³ Syn Cz³owieczy: je i pije”; nic dziwnego, ¿e psalmista radzi: „Skosztujcie i zobaczcie”.

Wielebny Herry T. Cook, ksi±dz Ko¶cio³a Episkopalnego, autorksi±¿ki Long Live Salvation by Works

Nowy Testament pe³en jest opowie¶ci o tym, jak Jezus jada³ w towarzystwie innych ludzi – od wystawnych uczt weselnych, po proste posi³ki sk³adaj±ce siê z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszaj±c czytelnika do sto³u, pozwala w nowy sposób spojrzeæ na ¿ycie w czasach biblijnych.

W staro¿ytno¶ci przygotowywanie i spo¿ywanie jedzenia wywiera³y p³yw na wszystkie aspekty ¿ycia, tak¿e na nauczanie Jezusa. Ta ksi±¿ka bada znaczenie rozmaitych posi³ków – od wykwintnych ¶wi±tecznych uczt po proste przek±ski spo¿ywane podczas pracy na polu – omawia ich najwa¿niejsze sk³adniki, ujmuje jedzenie w kontek¶cie ówczesnych warunków spo³eczno-gospodarczych, a tak¿e proponuje ponad piêædziesi±t przystêpnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobiæ sobie w³asne zdanie na temat smaków staro¿ytno¶ci.


Ta ksi±¿ka, doskona³a zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego ¶wiata I wieku, by pow±chali, dotknêli i posmakowali jedzenia tej epoki.


Douglas E. Neel jest duchownym Ko¶cio³a Episkopalnego. Prowadzi zajêcia na temat kuchni i zwyczajów biesiadnych staro¿ytno¶ci oraz wytwarza sery i wina. Mieszka w Pagosa Springs, w stanie Kolorado.

Joel A. Pugh jest bieg³ym ksiêgowym i prezesem firmy badawczo-rozwojowej, ale tak¿e powa¿nym kucharzem, piekarzem i piwowarem amatorem. Bada³ staro¿ytne metody wytwarzania chleba i wina. Mieszka w Dallas, w stanie Teksas.


Podziêkowania 6
Jad³ospisy i przepisy 7

Rozdzia³ 1 Dlaczego mieliby¶my je¶æ to, co Jezus i jego wyznawcy? 9
Rozdzia³ 2 Dary kuchni I wieku 20
Rozdzia³ 3 Nasz chleb powszedni 33
Rozdzia³ 4 Rolnik, po¿ywienie i odpowiedzialno¶æ spo³eczna 54
Rozdzia³ 5 Uczta szabatowa 73
Rozdzia³ 6 Przyjêcie 89
Rozdzia³ 7 Uczta weselna 108
Rozdzia³ 8 Uczta paschalna 130
Dodatek do rozdzia³u 8: Hagada na Paschê z I wieku 146
Rozdzia³ 9 ¦wiêto ¯niw 156
Rozdzia³ 10 Jedzenie z Bogiem – uczta Todah 171
Rozdzia³ 11 Piknik na pla¿y 186
Rozdzia³ 12 Czego siê dowiedzieli¶my i dlaczego przy³±czamy siê do uczty 199

Przypisy 205
Bibliografia 211
Indeks ogólny 215
Indeks produktów spo¿ywczych 218
O autorach 223


224 strony, Format: 16.0x23.5cm, oprawa miêkka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytu³ polskojêzyczny lub anglojêzyczny jest aktualnie na pó³ce ksiêgarni.

 
Wszelkie prawa zastrze¿one PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022