Jedzenie i uczty Jezusa
Kulinarny ¶wiat Palestyny pierwszego wieku
Nie trzeba byæ kucharzem, by delektowaæ siê t±
ksi±¿k±. Jest frapuj±ca i bogata w informacje. Mam nadziejê, ¿e w niej zasmakujecie.
Bóg mi ¶wiadkiem, ¿e dla mnie to by³a uczta.
Phyllis Tickle, autorka ksi±¿ki The Great Emergence
Douglas E. Neel i Joel A. Pugh ³±cz± wiedzê biblijn± i gruntown± znajomo¶æ
antycznej kultury basenu Morza ¦ródziemnego ze sztuk± kulinarn±, uzyskuj±c doskona³y
rezultat. Nic wiêc dziwnego, ¿e „Przyszed³ Syn Cz³owieczy: je i pije”; nic
dziwnego, ¿e psalmista radzi: „Skosztujcie i zobaczcie”.
Wielebny Herry T. Cook, ksi±dz Ko¶cio³a Episkopalnego,
autorksi±¿ki Long Live Salvation by Works
Nowy Testament pe³en jest opowie¶ci o tym, jak Jezus jada³ w towarzystwie innych ludzi
– od wystawnych uczt weselnych, po proste posi³ki sk³adaj±ce siê z chleba i ryb.
Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszaj±c czytelnika do sto³u, pozwala w nowy sposób
spojrzeæ na ¿ycie w czasach biblijnych.
W staro¿ytno¶ci przygotowywanie i spo¿ywanie jedzenia wywiera³y p³yw na wszystkie
aspekty ¿ycia, tak¿e na nauczanie Jezusa. Ta ksi±¿ka bada znaczenie rozmaitych
posi³ków – od wykwintnych ¶wi±tecznych uczt po proste przek±ski spo¿ywane podczas
pracy na polu – omawia ich najwa¿niejsze sk³adniki, ujmuje jedzenie w kontek¶cie
ówczesnych warunków spo³eczno-gospodarczych, a tak¿e proponuje ponad piêædziesi±t
przystêpnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobiæ sobie w³asne zdanie na temat
smaków staro¿ytno¶ci.
Ta ksi±¿ka, doskona³a zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie,
zaprasza czytelników do burzliwego ¶wiata I wieku, by pow±chali, dotknêli i
posmakowali jedzenia tej epoki.
Douglas E. Neel jest duchownym Ko¶cio³a Episkopalnego. Prowadzi
zajêcia na temat kuchni i zwyczajów biesiadnych staro¿ytno¶ci oraz wytwarza sery i
wina. Mieszka w Pagosa Springs, w stanie Kolorado.
Joel A. Pugh jest bieg³ym ksiêgowym i prezesem firmy
badawczo-rozwojowej, ale tak¿e powa¿nym kucharzem, piekarzem i piwowarem amatorem.
Bada³ staro¿ytne metody wytwarzania chleba i wina. Mieszka w Dallas, w stanie Teksas.
Podziêkowania 6
Jad³ospisy i przepisy 7
Rozdzia³ 1 Dlaczego mieliby¶my je¶æ to, co Jezus i jego
wyznawcy? 9
Rozdzia³ 2 Dary kuchni I wieku 20
Rozdzia³ 3 Nasz chleb powszedni 33
Rozdzia³ 4 Rolnik, po¿ywienie i odpowiedzialno¶æ spo³eczna 54
Rozdzia³ 5 Uczta szabatowa 73
Rozdzia³ 6 Przyjêcie 89
Rozdzia³ 7 Uczta weselna 108
Rozdzia³ 8 Uczta paschalna 130
Dodatek do rozdzia³u 8: Hagada na Paschê z I wieku 146
Rozdzia³ 9 ¦wiêto ¯niw 156
Rozdzia³ 10 Jedzenie z Bogiem – uczta Todah 171
Rozdzia³ 11 Piknik na pla¿y 186
Rozdzia³ 12 Czego siê dowiedzieli¶my i dlaczego przy³±czamy
siê do uczty 199
Przypisy 205
Bibliografia 211
Indeks ogólny 215
Indeks produktów spo¿ywczych 218
O autorach 223
224 strony, Format: 16.0x23.5cm, oprawa miêkka