ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 59.00 56,05   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

RYNEK I MARKETING W PIGUŁCE


WOJCIECHOWSKI T.

wydawnictwo: PLACET , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 59.00 Twoja cena  56,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Rynek i marketing w pigułce


W licznych dyskusjach ze studentami – zwłaszcza studiów niestacjonarnych – odniosłem wrażenie, że odczuwają oni brak pozycji, której nie muszą studiować “od początku do końca”, w której względnie szybko znaleźć mogą wyjaśnienie konkretnego tematu i informacje o źródłach umożliwiających ewentualne dalsze poszukiwania odpowiedzi na “gnębiące” ich pytanie. Pracujący już studenci mają bowiem najczęściej własne obserwacje i doświadczenia m.in. z dziedziny marketingu. Selektywnie poszukują więc wyjaśnień uzupełniających ich zasoby wiedzy, dotyczących tych zagadnień, pojęć czy instrumentów, które nie są im znane, lub co do których mają wątpliwości.

Ta książka ma właśnie odpowiedzieć na ich zapotrzebowanie, a wybrane przeze mnie “bloki tematyczne” odpowiadają podstawom wiedzy marketingowej i – mam nadzieję – ułatwią znalezienie i zrozumienie konkretnego tematu.


Od autora

Blok tematyczny 1: Rynek, segmenty rynku
1.1. Definicje rynku
1.2. Struktura przedmiotowa rynku (zakres przedmiotowy)
1.3. Podmioty rynku
1.4. Struktura podmiotowa rynku towarowego (zakres podmiotowy)
1.5. Ile podmiotów działa na rynku środków produkcji?
1.6. Warunki funkcjonowania rynku
1.7. Segment rynku
1.8. Segmentacja rynku - kryteria segmentacji
1.9. Równowaga rynkowa
1.10. Gospodarka rynkowa
1.11. Rynek dóbr konsumpcji i środków produkcji - różnice i podobieństwa
1.12. Rynek dostawcy i rynek nabywcy
1.13. Nisza (luka) rynkowa

Blok tematyczny 2: Towar
2.1. Definicje towaru
2.3. Towary konsumpcyjne
2.4. Towary - środki produkcji
2.5. Towary pierwszej potrzeby
2.6. Towary o zróżnicowanym przeznaczeniu
2.7. Towary "impulsowe"
2.8. Towary strategiczne

Blok tematyczny 3. Popyt i podaż
3.1. Popyt na towary
3.3. Prawo Engla
3.4. Podaż towarów
3.5. Popyt potencjalny i rzeczywisty (realny)
3.6. Bariera popytu
3.7. Hierarchia potrzeb
3.7.1. Hierarchia potrzeb wg A.H. Maslowa
3.7.2. Hierarchia potrzeb wg R.A. Webbera
3.8. Fundusz swobodnej decyzji
3.9. Popyt technicznie zdeterminowany na środki produkcji
3.10. Reglamentacja towarów

Blok tematyczny 4: Marketing
4.1. Historia rozwoju marketingu
4.2. Definicje marketingu
4.3. Marketingowe otoczenie przedsiębiorstwa
4.4. Marketing polityczny i społeczny
4.5. Marketing wewnętrzny
4.6. Marketing partnerski
4.7. Marketing bezpośredni
4.8. Marketing środków produkcji
4.9. Marketing mix
4.10. Marketing i logistyka - związki i zależności
4.11. Marketing oświecony
4.12. Marketing organizacji "non profit"
4.13. Etyka marketingu
4.14. Innowacje w marketingu
4.15. Marketing międzynarodowy
4.16. Antymarketing
4.17. Orientacja marketingowa

Blok tematyczny 5: Zakres, funkcje i cele marketingu w przedsiębiorstwie
5.1. "Standardowy" zakres marketingu
5.2. Organizacja dostaw - dodatkowy zakres marketingu środków produkcji
5.3. Funkcje marketingu

Blok tematyczny 6: Konkurencja
6.1. Konkurencja - ogólna charakterystyka
6.2. Rodzaje konkurencji
6.3. Konkurencja cenowa
6.4. Konkurencja jakościowa
6.5. Analiza konkurencji
6.6. Ochrona przed nieuczciwą konkurencją i ograniczaniem konkurencji

Blok tematyczny 7: Produkt
7.1. Charakterystyka i definicje produktu
7.2. Jak powstaje produkt?
7.3. Kiedy produkt staje się towarem?
7.4. Cykl życia produktu na rynku
7.5. Produkt gotowy a półfabrykat
7.6. Pozycjonowanie produktów

Blok tematyczny 8: Cena
8.1. Definicje ceny produktu (towaru)
8.2. Tworzenie cen
8.3. Specyfika ustalania cen na rynku środków produkcji
8.4. Cena a wartość towaru
8.5. Cena równowagi
8.6. Cena zbytu (cena producenta)
8.7. Cena hurtowa - cena detaliczna
8.8. Cena loco, cena franco
8.9. Marże i prowizje
8.10. Rabat
8.11. Bonifikata
8.12. Skaning
8.13. Polityka cen
8.14. Strategie cenowe
8.15. Strategia "zbierania śmietanki"
8.16. Elastyczność cenowa popytu

Blok tematyczny 9: Dystrybucja towarów
9.1.Dystrybucja towarów - definicje
9.2. Podstawowe "kanały" dystrybucji
9.3. Dystrybucja z udziałem pośredników
9.4. Dealer
9.5. Ograniczenia suwerenności wyboru sposobu dystrybucji
9.6. Giełdy i aukcje
9.6.1. Giełdy i aukcje - ogólna charakterystyka
9.6.2. Giełdy i aukcje - rodzaje transakcji
9.6.3. Giełdy i aukcje - realia organizacyjne w Polsce
9.7. Kooperacja przemysłowa - specyficzna forma obrotu towarowego
9.8. Franchising
9.9. Leasing
9.10. Przetarg
9.11. Dystrybucja przez Internet
9.11.1. Dystrybucja przez Internet - źródła informacji
9.11.2. Dystrybucja przez Internet - wybór dostawcy
9.11.3. Dystrybucja przez Internet - zakup towaru
9.10. Akwizytor (akwizycja)
9.11. Substytucja towarów w procesie dystrybucji
9.11.1. Substytut towarowy - ogólna charakterystyka
9.11.2. Substytucja techniczna
9.11.3. Substytucja użytkowa
9.12. Negocjacje
9.12.1. Negocjacje w obrocie towarowym - zdefiniowanie pojęcia
9.12.2. Negocjacje - sposób prowadzenia
9.13. Monopol
9.13.1. Przyczyny powstawania monopoli
9.13.2. Oligopol
9.13.3. Czy istnieją "dobre" monopole?
9.13.4. Monopole - ograniczenia powstawania i działalności
9.14. Monopson

Blok tematyczny 10: Reklama - podstawowa forma promocji
10.1. Definicje reklamy
10.2. Rodzaje (klasyfikacje) reklamy
10.3. Etapy tworzenia reklamy
10.4. Nośniki reklamy
10.5. Adresaci reklamy
10.6. Oddziaływanie reklamy na potencjalnego nabywcę
10.7. Mailing
10.8. Slogan reklamowy
10.9. Spot reklamowy
10.10. Reklama nieuczciwa
10.11. DAGMAR - metoda badań skuteczności reklamy
10.12. ECR - Efficient Consumer Response (Skuteczne zaspakajanie potrzeb konsumenta)
10.13. CRM - Customer Relationship Management (Zarządzanie kontaktami z klientem)

Blok tematyczny 11: Inne formy promocji
11.1. Sprzedaż osobista
11.2. Targi i wystawy
11.3. Katalogi i informatory
11.4. Sponsoring
11.5. Lobbing
11.6. Lobbing a korupcja
11.7. Marka
11.8. Marka indywidualna i "rodzinna"
11.9. Branding
11.10. Logo - znak firmowy - znak towarowy
11.11. Public relations
11.12. Merchandising
11.13. Opakowanie
11.14. Kod kreskowy

Blok tematyczny 12: Marketingowe badania rynku
12.1. Badania marketingowe - ogólna charakterystyka i niezbędny zakres
12.2. Badania rynku
12.3. Badania popytu
12.4. Badania konkurencji
12.5. Badania pozycji rynkowej
12.6. Prognozowanie popytu
12.7. Klasyfikacja nabywców według metody ABC
12.8. Badania głębinowe
12.9. Techniki projekcyjne
12.10. Analiza portfelowa
12.11. Analiza SWOT
12.12. Macierz H.I. Ansoffa
12.13. Analiza kluczowych czynników sukcesu
12.14. Źródła informacji do badań marketingowych
12.15. Metoda delficka i burza mózgów

Blok tematyczny 13: Marketing i logistyka - związki i zależności
13.1. Czym jest logistyka?
13.2. Definicje logistyki
13.3. Zakres logistyki
13.4. Proste łańcuchy (przepływy) logistyczne
13.5. Skomplikowane (łańcuchy) przepływy logistyczne
13.6. Magazyny usługowe - scentralizowane usługi logistyczne
13.7. Przesłanki tworzenia modelu logistycznego
13.8. Strategie logistyczne
13.9. Przepływy informacji marketingowych i logistycznych w przedsiębiorstwie
13.10. Marketing i logistyka - sprzężenia zwrotne
13.11. Czy istnieje marketing bez logistyki?
13.12. Czy istnieje logistyka bez marketingu?
13.13. Logistyka marketingowa

Blok tematyczny 14: Zarządzanie marketingowe i marketingowo - logistyczne
14.1. Zarządzanie marketingowe - zdefiniowanie pojęcia
14.2. Zarządzanie marketingowo - logistyczne - zdefiniowanie pojęcia
14.3. Planowanie marketingowe i marketingowo - logistyczne
14.3.1. Krótkookresowe planowanie marketingowe i marketingowo-logistyczne
14.3.2. Strategiczne planowanie marketingowe i marketingowo-logistyczne
14.3.3. Kolejność i zakres działań planistycznych w planowaniu strategicznym
14.3.4. Opracowanie formalne strategicznego planu marketingowego
14.3.5. Misja przedsiębiorstwa
14.4. Zarządzanie marketingiem i zarządzanie logistyką w przedsiębiorstwie
14.5. System informacji marketingowej (SIM)

Blok tematyczny 15: Marketing zakupów
15.1. Ogólna charakterystyka marketingu zakupów
15.2. Definicje marketingu zakupów
15.3. Zadania marketingu zakupów
15.4. Marketing zakupów - wpływ nabywcy na działania dostawcy
15.5. Wybór źródła zakupu - podstawowe kryteria
15.6. Wybór źródła zakupu - najprostsze metody
15.7. Ograniczenia możliwości wyboru dostawcy środków produkcji
15.8. Marketing zakupów - rodzaje zakupów środków produkcji
15.9. Zarządzanie marketingiem zakupów w przedsiębiorstwie
15.10. Organizacja zakupów w przedsiębiorstwie produkcyjnym
15.10.1. Organizacja zakupów - rozwiązania "historyczne"
15.10.2. Organizacja zakupów - rozwiązania w latach 2000 - 2008
15.10.3. Organizacja zakupów inwestycyjnych

Blok tematyczny 16: Strategie marketingowe
16.1. Charakterystyka i definicje strategii marketingowych
16.2. Zakres merytoryczny strategii marketingowych
16.3. Podstawy analityczne strategii marketingowych
16.4. Podstawowe (normatywne) strategie marketingowe
16.5. Cele i najczęściej spotykane nazwy strategii marketingowych

Blok tematyczny 17: Zachowania rynkowe i ochrona nabywcy
17.1. Konsumpcja
17.2. Zachowanie konsumenta
17.3. Konsumeryzm
17.4. Zachowanie nabywcy instytucjonalnego

Blok tematyczny 18: Znaczenie zapasów
18.1. Czy zapasy są potrzebne?
18.2. Lokalizacja zapasów w procesie produkcji i dystrybucji
18.3. Klasyfikacja zapasów w przedsiębiorstwach
18.4. Zależność poziomu zapasów od cykli i punktualności dostaw
18.5. Dostawy "dokładnie na czas" (Just in Time)

Blok tematyczny 19: Marketing w nowych koncepcjach zarządzania
19.1. Zarządzanie a marketing
19.2. Reeingineering czyli zarządzanie procesowe
19.3. Zarządzanie wiedzą menedżerską
19.4. Organizacje samouczące i samo rekonstruujące
19.5. TQM - Total Quality Management
19.6. Lean management
19.7. Strategia inwestowania
19.8. Strategia zachowania ciągłości operacji biznesowych (Business Continuity Planning)
19.9. Benchmarking
19.10. CSR - Corporate Social Responsibility
19.11. Marketing a teoria chaosu

Blok tematyczny 20: Organizacja marketingu w przedsiębiorstwie
20.1. Kto odpowiada za prawidłowy marketing w przedsiębiorstwie?
20.2. Umiejscowienie i organizacja komórek marketingu w przedsiębiorstwie
20.3. Podstawowe zadania komórek marketingu w przedsiębiorstwie
20.4. Menadżer marketingu (Marketing manager)


334 strony, Format: 16.0x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022