ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 123.70 117,52   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DESTYLATY ALKOHOLOWE WYTWARZANIE TEORIA I PRAKTYKA


PISCHL J.

wydawnictwo: LINIA , rok wydania 2010, wydanie I

cena netto: 123.70 Twoja cena  117,52 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Destylaty alkoholowe

Wytwarzanie, teoria i praktyka


Jest to jedna z najobszerniejszych i najbardziej udanych książek na temat wyrobu napojów spirytusowych z owoców w drodze destylacji.

Zawiera dokładny opis surowców, informacje o znaczeniu i właściwym stosowaniu czystych kultur drożdży, wskazówki dotyczące filtrów i filtracji, szczegółowy opis destylatorów prostych i kolumnowych, wyjaśnienie funkcji elementów wzmacniających w kolumnie, opis jej części oraz omówienie procesów odpędu alkoholu w aparatach z kolumną i bez kolumny.


Nota od wydawcy

Przedmowy do wydania polskiego

  • Robert Makłowicz
  • Piotr Bikont

Przedmowa

Podziękowania

Znaczenie gospodarcze

Podstawy destylacji

Surowce do wyrobu destylatów

  • Składniki owoców, jagód i ziół
  • Ogólne wymogi jakościowe
  • Owoce ziarnkowe
    • Jabłka
    • Gruszki
  • Owoce pestkowe
    • Czereśnie
    • Wiśnie
    • Śliwki
    • Ałycza (zwana czasami mylnie mirabelką)
    • Morele
    • Brzoskwinie
  • Owoce jagodowe
    • Bez czarny
    • Jarzębina
    • Jałowiec
    • Maliny
    • Borówki czarne
    • Porzeczki - czerwone, czarne, białe
    • Truskawki i jeżyny
  • Owoce dziko rosnące
    • Tarnina
    • Dereń
    • Czeremcha
  • Korzenie ziół
    • Goryczka (gencjana)
    • Gorysz miarz (Imperatoria ostruthium L.)
    • Rzepa
  • Wina i ich pozostałości
    • Wino gronowe
    • Wino owocowe lub moszcz
    • Osad z win owocowych i gronowych
    • Wytłoki owocowe i winne

Przewidywana wydajność produkcji alkoholu

  • Zawartość ekstraktu
  • Przyrządy do pomiaru zawartości ekstraktu
    • cukromierz
    • Areometr Oechsle
    • Refraktometr
  • Obliczanie zawartości cukru w soku owocowym
  • Obliczanie zawartości cukru w nastawie
  • Szacowanie wydajności alkoholu

Fermentatory i dbałość o ich stan

  • Fermentatory
    • Tworzywa sztuczne
    • Metal
  • Czyszczenie fermentatorów

Fermentacja alkoholowa

  • Drożdże szlachetne
    • Rola drożdzy czystych kultur
  • Inne czynniki wywołujące fermentację
  • Występowanie drożdży
  • Przebieg fermentacji
    • Równanie sumaryczne fermentacji alkoholowej
    • Fazy fermentacji
  • Produkty fermentacji
    • Alkohol
    • Gliceryna
    • Dwutlenek węgla (CO2)
    • Aldehyd octowy
    • Oleje fuzlowe
    • Metanol (alkohol metalowy)
    • Składniki zapachowe i smakowe
    • Inne składniki
  • Wpływ temperatury na fermentację

Czyste kultury drożdży i ich zastosowanie

  • Rodzaje czystych kultur drożdży
    • Drożdże suche
    • Drożdże płynne
    • Drożdże prasowane (piekarniane)
  • Przygotowanie i zastosowanie matki drożdżowej

Zastosowanie preparatów enzymatycznych

  • Co to są enzymy
  • Dodawanie preparatu enzymatycznego

Zakwaszanie

  • Wartość pH
  • Oznaczanie pH
  • Zakwaszanie jako ochrona procesu fermentacji
    • Jaki kwas zastosować
    • Dwa sposoby dodawania kwasu

Pożywki dla drożdży

Amylazy

Inne dodatki

Nastaw

  • Dodatki do nastawu
  • Młynki do owoców
    • młynki nożowe
    • młynki wirnikowe
    • młynki zgniatające
    • Homogenizatory paszowe
  • Wybór i przygotowanie owoców
    • Jabłka i gruszki
    • Owoce pestkowe
    • Owoce jagodowe
    • Korzenie
  • Dodawanie wody
  • Napełnianie fermentatora
  • Czas fermentacji
    • Sprawdzanie końca fermentacji
  • Zaburzenie fermentacji
  • Postępowanie z nastawem po fermentacji
  • Właściwy moment rozpoczęcia destylacji

Urządzenia do destylacji

  • Budowa urządzeń do destylacji
    • Kocioł destylacyjny
    • Czasza kotła odpędowego
    • Rura odpędowa
    • Chłodnica i odbieralnik
  • Rodzaje destylatorów
    • Rodzaje ogrzewania
    • Budowa kotła destylacyjnego
    • Napełnianie i opróżnianie destylatora
    • Wyposażenie dodatkowe
    • Destylatory kolumnowe
  • Czyszczenie aparatury destylacyjnej

Destylacja nastawu (odpęd)

  • ... w aparaturze do destylacji prostej
  • Składniki nastawu podczas destylacji
    • Składniki lotne
    • Składniki nielotne
  • Zasada destylacji
  • Pierwszy i drugi odpęd
  • Destylacja nastawu w kolumnie
  • Naczynia do przechowywania destylatu

Wady destylatu

  • Posmak octu
  • Wady smaku
  • Zanieczyszczenie akroleiną

Badanie zawartości alkoholu

  • Alkoholomierz
    • Zakup alkoholomierza
    • Przebieg pomiaru przy użyciu alkoholomierza
  • Wydajność alkoholu

Ustalanie mocy trunku

  • Jakość wody
  • Obliczanie ilości wody
  • Dodawanie wody

Klarowanie lub filtrowanie

  • Przyrządy do filtracji

Napełnianie butelek i przechowywanie

  • Napełnianie butelek
  • Przechowywanie destylatów gotowych do spożycia

Etykietowanie i sprzedaż

  • Etykieta
  • Prezentacja

Kultura picia

Destylaty specjalne

  • Obstler jałowcowy
  • Meisterwurz na owocach
  • Obstler goryczkowy
  • Destylat z gruszek (Williams)
  • Destylat z bzu czarnego
  • Destylat z jarzębiny
  • Destylat z pigwy
  • Destylat z moreli/brzoskwini

Zasady destylacji w telegraficznym skrócie

Przepisy prawne (obowiązujące w Austrii)

Słowniczek pojęć specjalistycznych

Przepisy prawne w innych krajach Unii Europejskiej

Przepisy prawne regulujące wyrób alkoholu etylowego w Polsce

  • Projekty zmian ustawowych

Spis tabel

Dziesięć najważniejszych zasad produkcji destylatów wysokogatunkowych

Wykaz literatury

Aneks

Otrzymywanie destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych w warunkach gospodarczej gorzelni zbożowej

  • Wprowadzenie
  • Sytuacja gospodarczych gorzelni zbożowych w Austrii
  • Surowce
  • Skrobia (amylum)
  • Zastosowanie enzymów
  • Kontrola scukrzenia
  • Technologia
  • Zasady zacierania
  • Wyposażenie kadzi zaciernej
  • Postępowanie przy fermentacji zacieru słodkiego
  • Wydajność
  • Destylacja
  • Wykorzystanie odwaru gorzelnianego i ścieków
  • Przechowywanie destylatów
  • Kontrola produkcji
  • Cały proces w telegraficznym skrócie

Indeks rzeczowy

Nota o autorze

Heuriger


224 strony, Format: 21.5x26.5cm, oprawa twarda z obwolutą

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022