ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ĆWICZENIA LABORATORYJNE Z ANALIZY ŻYWNOŚCI


SZŁYK E. CICHOSZ M. FILIPIAK-SZOK A. JASTRZĘBSKA A. KURZAWA M.

wydawnictwo: WYD UMK , rok wydania 2015, wydanie I

cena netto: 31.20 Twoja cena  29,64 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności


Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności.

Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych.

Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności.

Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.




Wstęp / 7

Część I. ANALIZA CHEMICZNA

Przepisy BHP / 11
Sposoby przygotowania próbek stosowane w analizie żywności / 13
Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej / 23
Przygotowanie i mianowanie roztworów / 25
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych / 33
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową / 37
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych / 41
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych / 49
Ćwiczenie nr 5
Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych / 55
Ćwiczenie nr 6
Oznaczanie witaminy e w żywności / 61
Ćwiczenie nr 7
Oznaczanie witaminy c w żywności / 67
Ćwiczenie nr 8
Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności / 73
Ćwiczenie nr 9
Oznaczanie barwników w żywności / 77
Ćwiczenie nr 10
Analiza produktów zbożowych / 87
Ćwiczenie nr 11
Analiza przetworów owocowo-warzywnych / 97
Ćwiczenie nr 12
Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności / 107
Ćwiczenie nr 13
Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach / 111
Ćwiczenie nr 14
Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach / 117
Ćwiczenie nr 15
Oznaczanie ß-karotenu w marchwi / 123
Ćwiczenie nr 16
Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych / 127
Ćwiczenie nr 17
Wybrane analizy produktów mięsnych / 131
Ćwiczenie nr 18
Wybrane analizy chemiczne miodów / 141
Literatura / 151

Część II. ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI

Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym / 155
Podstawowe informacje / 159
Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewów stosowane w mikrobiologii żywności / 173
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości / 193
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym / 201
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach / 209
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych / 217

Literatura / 231
Noty o autorach / 233


236 stron, Format: 16.0x22.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022