|
UNIWERSYTECKA KSIĄŻKA KUCHARSKA
KURCZEWSKI J. RED. wydawnictwo: WYD UW , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 38.19 Twoja cena 36,28 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Uniwersytecka książka kucharska
Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy.
Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z
kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych
składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy).
Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW,
zawiera też krótkie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali
profesorowie i studenci w XIX i XX w.) oraz o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład
jak jadali starożytni Rzymianie).
Dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, że autorami przepisów są ludzie związani z
UW, zajmujący różne stanowiska i zatrudnieni w różnych jednostkach uczelnianych:
rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni…
Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale
też o ludziach Uniwersytetu, pozwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej
strony.
192 stron, Format: 14.9x30.5, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|