|
ETYKIETA W BIZNESIE I ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ Z ELEMENTAMI PROTOKOŁU DYPLOMATYCZNEGO
SZYMCZAK W.F. wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2018, wydanie Icena netto: 84.39 Twoja cena 80,17 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Etykieta w biznesie i administracji publicznej z elementami protokołu dyplomatycznego
Książka łączy w sobie międzykulturowe aspekty savoir-vivre`u, etykiety biznesu
oraz wybrane zagadnienia protokołu dyplomatycznego, takie jak: sposoby tytułowania osób,
posługiwanie się wizytówkami, właściwe kreowanie swojego wizerunku (dobór strojów i
dodatków zależnie od okazji), precedencja (ustalanie hierarchii ważności osób w różnych
wydarzeniach organizacyjnych), zasady korespondencji, skróty używane w zaproszeniach,
organizacja wizyt, a także cała sfera etykiety stołu.
Wprowadzono także część dotyczącą netykiety, omawiającą zachowania w
Internecie na forach i czatach, a także pisanie listów elektronicznych i komentarzy w
sieci.
PRZEDMOWA
WPROWADZENIE
Rozdział 1. BUDOWANIE OSOBISTYCH KOMPETENCII ETYKIETY
1.1. Co decyduje o budowaniu naszego osobistego wizerunku
1.1.1. Casual
1.1.2. Business casual
1.1.3. Business dress
1.1.4. Casual Friday
1.1.5. Overdress
1.2. Najczęstsze uchybienia dotyczące strojów w pracy
1.3. Dbanie o garderobę praktyczne porady
1.3.1. Garnitur, kostium, garsonka
1.3.2. Krawaty, muszki, apaszki
1.3.3. Koszule
1.3.4. Buty
1.3.5. Dodatki
1.4. Case study - stroje wg watykańskiego protokołu
1.5. Ciekawostka - moda powstańcza
Rozdział 2. CEREMONIAŁY
2.1. Ceremonie w różnych państwach
2.2. Ceremoniały w Polsce
2.3. Różnorodność ceremoniałów
2.4. Organizacja uroczystości
2.5. Przykładowy ceremoniał
2.5.1. Etap przygotowania do uroczystości
2.5.2. Etap przebiegu uroczystości
2.6. Uroczystości w salach
2.7. Ceremoniał w szkołach wyższych
2.8. Ceremonie a flaga państwowa
2.9. Case study - ceremoniał dworski
Rozdział 3. PRECENENCJA - CZYLI KTO PIERWSZY
3.1. Precedencja służbowa (organizacyjna)
3.2. Precedencja w szkołach wyższych
3.3. Precedencja rzeczowa
3.4. Precedencje państwowe
3.4.1. Precedencja stanowisk kierowniczych w Polsce
3.4.2. Republika Francji
3.4.3. Republika Federalna Niemiec
3.4.4. Federacja Rosyjska
3.4.5. Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
3.4.6. Królestwo Hiszpanii
3.4.7. Stany Zjednoczone Ameryki
3.5. Precedencja w życiu Polonii
3.6. Precedencja w różnych organizacjach
3.7. Zachowanie pierwszeństwa w różnych sytuacjach
3.7.1. Winda, budynek, pomieszczenia
3.7.2. Środki komunikacji publicznej
3.7.3. Samolot
3.7.4. Pociąg
3.7.5. Samochód
3.8. Stoły
3.8.1. Rozsadzanie na bankiecie - przykład z historii
3.9. Case study - creative protocol
3.10. Precedencja w strukturach międzynarodowych
3.10.1. Precedencja w Unii Europejskiej
3.10.2. Precedencja w ONZ
3.10.3. Precedencja w NATO
3.11. Ciekawostka - konsulowie honorowi
3.12. Precedencja okazjonalna - klucz do trudnych sytuacji
3.13. Podpisywanie umów - zasada alternatu
Rozdział 4. POWITANIA I TYTUŁOWANIE
4.1. Powitania
4.1.1. Różnorodność powitań
4.1.2. Gafy przy powitaniach
4.1.3. Gafy „na wysokich szczeblach”
4.1.4. Ciekawostka - dziwne powitania
4.1.5. Uścisk dłoni
4.1.6. Podanie ręki w relacjach służbowych
4.2. Przedstawianie
4.3. Tytułowanie
4.3.1. Tytuły kurtuazyjne: ekscelencja, eminencja, magnifcencja
4.3.2. Jego Magnificencja
4.3.3. Pierwsza dama
4.3.4. Tytuły funkcjonariuszy publicznych w Polsce
4.3.5. Tytuły naukowe i funkcje w szkołach wyższych
4.3.6. Tytuły zawodowe
4.4. Witanie: odwrócona precedencja
4.5. Uchybienia w tytułowaniu
4.6. Żartobliwie branżowe pożegnania
Rozdział 5. BILETY WIZYTOWE
5.1. Kartonik wizytowy
5.2. Dane teleadresowe na wizytówce
5.3. Wersje dwujęzyczne wizytówek
5.4. Wymiana wizytówek
5.5. Wizytownik
5.5.1. Dopiski na wizytówkach
5.5.2. Skróty literowe na wizytówkach
5.6. Uchybienia związane z wizytówkami
5.7. Ciekawostka - różnorodność wizytówek
Rozdział 6. KOMUNIKACIA INTERPERSONALNA WYMAGAJĄCA ETYKIETY
6.1. Różnorodność komunikacji
6.2. Komunikacja niewerbalna w etykiecie
6.2.1. Gesty i ich różne znaczenie
6.2.2. Na co uważać w różnych krajach
6.2.3. Znaczenie operowania przestrzenią w komunikacji
6.3. Czynniki pomagające w nawiązywaniu relacji
6.4. Etykieta prowadzenia rozmowy
6.4.1. Przykłady nietaktownych zachowań podczas rozmowy
6.4.2. Komunikacja i ogłada językowa
6.4.3. Najczęstsze grzechy językowe
6.5. Używanie języka obcego
6.6. Ciekawostka - wielość języków
Rozdział 7. ETYKIETA W NEGOCJACJACH
7.1. Charakterystyka kultur
7.1.1. Kultury protransakcyjne i propartnerskie
7.1.2. Kultura ceremonialna
7.1.3. Kultura nieceremonialna
7.1.4. Kultura monochroniczna
7.1.5. Kultura polichroniczna
7.1.6. Kultura powściągliwa
7.1.7. Kultura ekspresyjna
7.2. Pułapki w rozmowach, czyli czego unikać w negocjacjach na świecie
7.3. Zasady etykiety w negocjacjach
7.4. Ciekawostka - negocjacje wielostronne
Rozdział 8. TELEFON
8.1. Telefon w instytucji/organizacji
8.2. Telefon osobisty
8.3. Kontakt telefoniczny
8.4. Alfabet telefoniczny (fonetyczny)
8.5. SMS - czyli krótkie informacje tekstowe
8.6. Uwaga na zakazy
Rozdział 9. KORESPONDENCJA
9.1. Sztuka epistolografi
9.2. Charakterystyka listów oficjalnych
9.3. Korespondencja urzędowa, służbowa
9.4. Zasady formułowania korespondencji urzędowej
9.5. Korespondencja dyplomatyczna
9.6. Listy prywatne
9.7. Adresowanie korespondencji
9.7.1. Używanie tytułów w adresowaniu korespondencji
9.7.2. Sposoby adresowania i zwracania się do adresatów
9.7.3. Przykłady ze sfery dyplomatycznej
9.8. Ciekawostka pełne tytuły monarchów
9.9. Kwestie techniczne związane z pisaniem listów
9.9.1. Wysyłanie listów
9.9.2. Przekazywanie listów p.g.
9.10. Korespondencja elektroniczna, czyli e-mailowa
9.11. Części składowe listu
9.11.1.Temat
9.11.2. Nagłówek
9.11.3. Treść listu
9.11.4. Zakończenie listu
9.12. Korespondencja w sferach akademickich
9.13. Uwaga na skróty
Rozdział 10. INTERNET I KOMUNIKATORY
10.1. Popularne narzędzia komunikacji społecznościowej
10.2. Charakterystyka mediów społecznościowych
10.3. Często popełniane błędy w pisowni w Internecie
10.3.1. Błędy ortograficzne
10.3.2. Błędy w pisowni wyrazów wielką i małą literą
10.3.3. Pisownia łączna lub rozdzielna
10.3.4. Popularne masło maślane
10.3.5. Błędy interpunkcyjne
10.4. Netykieta
10.4.1. Naruszenie prawa i obyczajów
10.4.2. E-mail historycznie
10.5. Listy elektroniczne, e-mail
10.6. Uwaga na edytory
10.7. Fora internetowe, czaty, strony internetowe
10.8. Profile społecznościowe
10.9. Gry internetowe
10.10. Anonimowość w sieci
10.11. Shoutbox - nowy wymiar czatowania
10.12. Spam
Rozdział 11. RECEPCJA I SEKRETARIAT
11.1. Koncepcje organizacji pracy sekretariatu
11.2. Pięć elementów w funkcjonowaniu sekretariatu
11.2.1. Wyposażenie wnętrza w kontekście przyjmowania gości
11.2.2. Sposób obsługi klientów zewnętrznych
11.2.3. Sposób obsługi klientów wewnętrznych
11.2.4. Obsługa korespondencji tradycyjnej i elektronicznej
11.2.5. Kontakt telefoniczny z klientami biura
11.3. Budowanie profesjonalizmu sekretarki, asystentki
11.3.1. Cenione cechy sekretarki, asystentki
11.3.2. Ubiór sekretarki, asystentki
Rozdział 12. KONFERENCJE, KONGRESY
12.1. Różne rodzaje konferencji
12.2. Perspektywy konferencji
12.2.1. Perspektywa organizatora konferencji
12.2.2. Perspektywa uczestnika konferencji
12.2.3. Perspektywa prezentera, gościa zabierającego głos
12.3. Ciekawostka - menu w Jałcie
Rozdział 13. DELEGACJE I WYJAZDY SŁUŻBOWE
13.1. Program wizyty
13.1.1. Program oficjalny a program roboczy
13.1.2. Uwaga - koordynator wizyty
13.1.3. Przygotowanie merytoryczne wizyty
13.2. Ciekawostka - wizyta incognito
13.3. Wyjazd delegacji za granicę
13.3.1. Kto za co odpowiada?
13.3.2. Wyjazd delegacji
13.3.3. Przyjazd delegacji zagranicznej
13.4. Dzień wizyty - posiłki
13.5. Gafy związane z wyjazdami i przyjmowaniem gości
13.6. Dobra rada - tłumacz
13.7. Arkusz wizyty
Rozdział 14. PREZENTY
14.1. Prezenty w tradycji
14.2. Uwaga na obostrzenia organizacyjne i korporacyjne
14.3. Zasada równości prezentów obu stron
14.4. Przekazywanie prezentu
14.5. Lista prezentów
14.6. Na co zwracać uwagę - dobre rady
14.7. Prezenty w różnych kręgach kulturowych
14.7.1. Co na prezent?
14.7.2. Kwiaty
14.7.3. Prezenty w różnych krajach i kulturach
14.7.4. Uchybienia związane z prezentami
14.8. Case study - prezentowa gafa
14.9. Różne formy prezentów uznawane za propozycje korupcyjne
14.10. Dziwne prezenty dyplomatyczne
Rozdział 15. ZAPROSZENIA
15.1. O istocie zaproszeń
15.2. Karty zaproszeniowe
15.3. Zawartość zaproszenia
15.4. Zaproszenie na okaziciela
15.5. Wysyłanie zaproszeń
15.6. Gdy na zaproszeniu zastosowano skróty literowe
15.6.1. Dobra praktyka
15.6.2. Pro memoriał
15.7. Ciekawostka - d.u.p.a.
15.8. Zaproszenia w sferze dyplomatycznej
15.9. Zaproszenia na uroczystości rodzinne
15.10. Różne wydarzenia
15.11. Zaproszenia na stronach internetowych
15.12. Uchybienia przy zaproszeniach
Rozdział 16. LOKALE I WYDARZENIA FIRMOWE
16.1. Różnorodność wydarzeń połączonych z poczęstunkiem
16.2. Kryteria wyboru miejsca spotkania
16.2.1. Czynniki brane pod uwagę przy organizacji wydarzenia
16.2.2. Dobór odpowiednich potraw dla gości
16.2.3. Praktyczne podpowiedzi przy wyborze lokalu
16.3. Serwisy kelnerskie - style obsługi gości
16.3.1. Serwis francuski
16.3.2. Serwis rosyjski
16.3.3. Serwis angielski
16.3.4. Serwis amerykański
16.4. Bankiety
16.5. Obsługa w stylu rodzinnym
16.6. Przyjęcia bufetowe
16.7. Ciekawostka - stół szwedzki
16.8. Wydarzenia w szkołach wyższych
16.9. Dziwne polskie potrawy dla obcokrajowców
Rozdział 17. ETYKIETA STOŁU
17.1. Etykieta stołu - nasuwające się pytania
17.2. Rodzaje przyjęć
17.2.1. Rodzaje przyjęć ze względu na porę dnia
17.2.2. Klasyfikacja przyjęć ze względu na stopień formalności
17.3. Krótka charakterystyka typów przyjęć
17.3.1. Lampka wina
17.3.2. Śniadanie
17.3.3. Koktajl
17.3.4. Kawa i herbata
17.3.5. Obiad
17.3.6. Obiad bufetowy, przyjęcie bufetowe
17.3.7. Aperitif
17.3.8. Garden party i grill party
17.4. Zaproszenie na przyjęcie
17.5. Menu
17.6. Przebieg śniadania i obiadu
17.7. Stoły oficjalne, bankietowe, biesiadne
17.8. Przy stole
17.9. Dłonie, pałeczki, sztućce
17.10. Ciekawostka pałeczkowa
17.11. Wyzwania i zagrożenia przy stole
17.11.1. Wybrane trudne potrawy i sposób ich jedzenia
17.11.2. Dobre praktyki zachowania przy stole
17.11.3. Najczęściej popełniane błędy
17.12. Rozliczenie posiłku – napiwki
Rozdział 18. NAPOJE - RODZAJE I PRZEZNACZENIE
18.1. Rodzaje serwowanych napojów
18.1.1. Zasady serwowania napojów alkoholowych
18.1.2. Temperatura serwowania piwa
18.1.3. Zróżnicowane temperatury serwowania win
18.1.4. Temperatura serwowania innych wybranych napojów
18.2. Case study dyplomatyczny problem z alkoholem
18.3. O degustacji wina - podstawowe zasady
18.4. Kawa i herbata
18.4.1. Kawa
18.4.2. Herbata
18.5. Herbaciane zwyczaje
18.6. Ciekawostka - najdroższe napoje świata
Rozdział 19. TOASTY
19.1. Rodowód i symbolika toastów
19.1.1. Toasty biesiadne
19.1.2. Toasty oficjalne
19.2. Wznoszenie toastu
19.2.1. Przygotowanie toastu
19.2.2. Osoba wznosząca toast
19.2.3. Kieliszek przy wznoszeniu toastu
19.2.4. Osoba uhonorowana toastem
19.2.5. Stuk kieliszków
19.2.6. Dobra praktyka - wydruk toastu
19.3. Ciekawostka - toast gruziński
19.4. Odmowa toastu
19.5. Uwaga na... czyli czego unikać przy toastach
19.6. Pułapka bruderszaftu
19.7. Case study - toast a hymn
Rozdział 20. GAFY - PRZESĄDY I KŁOPOTLIWE GESTY
20.1. Gafy w środowisku międzynarodowym
20.2. Gafy i zwyczaje made in Poland
20.3. Gafy dotyczące gestów w różnych kulturach
20.3.1. Kciuk do góry
20.3.2. Victoria
20.3.3. Vegeta
20.3.4. Gest przywołania
20.3.5. Moutza
20.3.6. Figa
20.3.7. Uderzanie otwartą dłonią (spodnią krawędzią) w szyję
20.3.8. Kiwanie głową, kręcenie
20.3.9. Tzw. rogi, czyli mały i wskazujący palec wyprostowane
20.3.10. Środkowy palec
20.4. Gesty W obrębie twarzy
POSŁOWIE
ZAŁĄCZNIKI
BIBLIOGRAFIA
304 strony, Format: 16.0x23.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|