Towaroznawcze aspekty kształtowania barwy soków na przykładzie mętnego soku jabłkowego
Publikacja jest obszernym i wartościowym opracowaniem
naukowym traktującym kompleksowo zagadnienia związane z możliwością zastosowania
naturalnych przeciwutleniaczy jako inhibitorów brązowienia enzymatycznego w przemyśle
owocowo-warzywnym. Jest twórczym osiągnięciem Autorki mającym istotny wpływ na stan
wiedzy i kierunki dalszych badań w zakresie regulacji barwy mętnych soków, które cieszą
się coraz większą popularnością wśród konsumentów ze względu na wzrost ich wiedzy
na temat relacji żywność-żywienie-zdrowie.
(z recenzji prof. dr. hab. Stanisława Popka)
Monografia obejmuje szereg istotnych kwestii związanych ze współczesną
technologią przetwórstwa surowców na produkty charakteryzujące się wysoką
akceptowalnością sensoryczną przez konsumentów poprzez modulację jednego z głównych
czynników jakości - barwy. Jej główną wartością jest nie tylko to, iż Autorka podjęła
się wskazania, w jaki sposób należy tego dokonać, ale również potwierdziła to w
swoich badaniach.
(z recenzji prof. dr hab. Anety Wojdyło)
168 stron, oprawa miękka