|
OPAKOWANIA AKTYWNE I INTELIGENTNE
CIERPISZEWSKI R. wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 39.00 Twoja cena 37,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Opakowania aktywne i inteligentne
Monografia przybliża czytelnikowi problematykę dotyczącą dynamicznie rozwijającej
się grupy opakowań innowacyjnych, a mianowicie aktywnych i inteligentnych opakowań żywności,
która zazwyczaj była przedstawiana fragmentarycznie.
Autor przedstawia funkcjonowanie innowacyjnych opakowań oraz rozwiązań technicznych
ujętych w patentach z całego świata, dotyczących różnych elementów aktywnych i
inteligentnych opakowań żywności. Interesującym novum, które pojawia się w książce,
jest analiza zastosowania nanomateriałów w tych opakowaniach oraz wskazanie możliwości
rozwoju.
Wartościowa jest też analiza aktywności patentowej dotyczącej opakowań aktywnych
oraz inteligentnych z wyróżnieniem patentów w zakresie pochłaniaczy tlenu, wilgoci,
regulatorów etylenu, ditlenku węgla, opakowań przeciwdrobnoustrojowych, a także dotyczącej
nanotechnologii w opakowaniach żywności.
Wstęp
Zastosowane symbole i skróty
1. Zagadnienia ogólne
1.1. Definicje opakowań
1.2. Regulacje prawne
1.3. Rynek opakowań
2. Opakowania aktywne
2.1. Pochłaniacze tlenu
2.1.1. Systemy pakowania
2.1.1.1. Pakowanie próżniowe
2.1.1.2. Pakowanie w modyfikowanej atmosferze
2.1.2. Typy pochłaniaczy tlenu
2.1.2.1. Pochłaniacze żelazowe
2.1.2.2. Pochłaniacze askorbinowe
2.1.2.3. Pochłaniacze enzymatyczne
2.1.2.4. Pochłaniacze oparte na nienasyconych kwasach tłuszczowych
2.1.2.5. Drożdże
2.1.2.6. Pochłaniacze polimerowe
2.1.2.7. Inne adsorbenty
2.2. Regulatory etylenu
2.2.1. Nadmanganian potasu
2.2.2. Zeolity
2.2.3. Węgiel aktywny
2.2.4. Laminowany papier i tektura
2.2.5. Blokowanie receptorów etylenu
2.3. Pochłaniacze i emitery ditlenku węgla
2.4. Pochłaniacze wilgoci
2.5. Pochłaniacze zapachów
2.6. Opakowania przeciwdrobnoustrojowe
2.6.1. Materiały opakowaniowe wykorzystywane do opakowań przeciwdrobnoustrojowych
2.6.2. Materiały przeciwdrobnoustrojowe stosowane w opakowaniach
2.6.2.1. Kwasy organiczne
2.6.2.2. Olejki eteryczne i wyciągi z roślin
2.6.2.3. Enzymy
2.6.2.4. Bakteriocyny
2.5.2.1. Chitozan
2.5.2.2. Srebro
2.6.3. Rynkowa oferta opakowań przeciwdrobnoustrojowych
3. Opakowania inteligentne
3.1. Wskaźniki historii temperatury TTI (time temperaturę indicator)
3.1.1. Wymagania i właściwości idealnego TTI
3.1.2. Podział wskaźników
3.1.2.1. Wskaźniki przekroczenia temperatury
3.1.2.2. Wskaźniki przekroczenia temperatury i czasu jej oddziaływania na opakowanie
3.1.2.3. Enzymatyczne wskaźniki TTI
3.1.2.4. Wskaźniki oparte na reakcjach chemicznych
3.1.2.5. Wskaźniki fotochromowe TTI
3.1.2.6. Wskaźniki oparte na mikroorganizmach
3.1.3. Przyszłość wskaźników TTI
3.2. Wskaźniki przeznaczone do monitorowania świeżości żywności
3.2.1. Wskaźniki świeżości oparte na ditlenku węgla
3.2.1.1. Wskaźniki wymagające użycia aparatury pomiarowej
3.2.1.2. Wskaźniki niewymagające stosowania aparatury pomiarowej
3.2.2. Wykorzystanie lotnych związków organicznych do monitorowania świeżości
żywności
3.2.2.1. Mechanizm psucia się mięsa
3.2.2.2. Lotne aminy
3.2.2.3. Wskaźniki świeżości przeznaczone do mięsa i ryb
3.2.2.4. Próby komercjalizacji wskaźników świeżości oparte na zawartości lotnych
amin
3.3. Wskaźniki obecności tlenu i szczelności opakowania
3.3.1. Wskaźniki oparte na zmianie właściwości fizykochemicznych atmosfery wewnątrz
opakowania
3.3.2. Wskaźniki kolorymetryczne
3.3.3. Wskaźniki kolorymetryczne bazujące na wiązaniu tlenu w kompleksy
3.3.4. Wskaźniki luminescencyjne
3.3.5. Wskaźniki aktywowane promieniowaniem UV
3.3.6. Wskaźniki wymagające do odczytu aparatury pomiarowej
3.3.7. Zastosowanie wskaźników obecności tlenu w praktyce
3.4. Znaczniki RFID
3.4.1. Zasada działania technologii RFID
3.4.2. Zastosowanie RFID
4. Zastosowanie nanomateriałów w opakowaniach aktywnych i inteligentnych
4.1. Poprawiane właściwości materiału opakowaniowego
4.2. Opakowania aktywne i inteligentne oparte na nanomaterialach
4.3. Wykorzystanie rozwiązań nonotechnologii w przemyśle opakowaniowym
5. Przegląd aktywności patentowej dotyczącej opakowań aktywnych i
inteligentnych
6. Kierunki rozwoju opakowań
Podsumowanie
Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel
225 stron, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|