ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

OPAKOWANIA AKTYWNE I INTELIGENTNE


CIERPISZEWSKI R.

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 39.00 Twoja cena  37,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Opakowania aktywne i inteligentne


Monografia przybliża czytelnikowi problematykę dotyczącą dynamicznie rozwijającej się grupy opakowań innowacyjnych, a mianowicie aktywnych i inteligentnych opakowań żywności, która zazwyczaj była przedstawiana fragmentarycznie.

Autor przedstawia funkcjonowanie innowacyjnych opakowań oraz rozwiązań technicznych ujętych w patentach z całego świata, dotyczących różnych elementów aktywnych i inteligentnych opakowań żywności. Interesującym novum, które pojawia się w książce, jest analiza zastosowania nanomateriałów w tych opakowaniach oraz wskazanie możliwości rozwoju.

Wartościowa jest też analiza aktywności patentowej dotyczącej opakowań aktywnych oraz inteligentnych z wyróżnieniem patentów w zakresie pochłaniaczy tlenu, wilgoci, regulatorów etylenu, ditlenku węgla, opakowań przeciwdrobnoustrojowych, a także dotyczącej nanotechnologii w opakowaniach żywności.


Wstęp

Zastosowane symbole i skróty

1. Zagadnienia ogólne
1.1. Definicje opakowań
1.2. Regulacje prawne
1.3. Rynek opakowań

2. Opakowania aktywne
2.1. Pochłaniacze tlenu
2.1.1. Systemy pakowania
2.1.1.1. Pakowanie próżniowe
2.1.1.2. Pakowanie w modyfikowanej atmosferze
2.1.2. Typy pochłaniaczy tlenu
2.1.2.1. Pochłaniacze żelazowe
2.1.2.2. Pochłaniacze askorbinowe
2.1.2.3. Pochłaniacze enzymatyczne
2.1.2.4. Pochłaniacze oparte na nienasyconych kwasach tłuszczowych
2.1.2.5. Drożdże
2.1.2.6. Pochłaniacze polimerowe
2.1.2.7. Inne adsorbenty
2.2. Regulatory etylenu
2.2.1. Nadmanganian potasu
2.2.2. Zeolity
2.2.3. Węgiel aktywny
2.2.4. Laminowany papier i tektura
2.2.5. Blokowanie receptorów etylenu
2.3. Pochłaniacze i emitery ditlenku węgla
2.4. Pochłaniacze wilgoci
2.5. Pochłaniacze zapachów
2.6. Opakowania przeciwdrobnoustrojowe
2.6.1. Materiały opakowaniowe wykorzystywane do opakowań przeciwdrobnoustrojowych
2.6.2. Materiały przeciwdrobnoustrojowe stosowane w opakowaniach
2.6.2.1. Kwasy organiczne
2.6.2.2. Olejki eteryczne i wyciągi z roślin
2.6.2.3. Enzymy
2.6.2.4. Bakteriocyny
2.5.2.1. Chitozan
2.5.2.2. Srebro
2.6.3. Rynkowa oferta opakowań przeciwdrobnoustrojowych

3. Opakowania inteligentne
3.1. Wskaźniki historii temperatury TTI (time temperaturę indicator)
3.1.1. Wymagania i właściwości idealnego TTI
3.1.2. Podział wskaźników
3.1.2.1. Wskaźniki przekroczenia temperatury
3.1.2.2. Wskaźniki przekroczenia temperatury i czasu jej oddziaływania na opakowanie
3.1.2.3. Enzymatyczne wskaźniki TTI
3.1.2.4. Wskaźniki oparte na reakcjach chemicznych
3.1.2.5. Wskaźniki fotochromowe TTI
3.1.2.6. Wskaźniki oparte na mikroorganizmach
3.1.3. Przyszłość wskaźników TTI
3.2. Wskaźniki przeznaczone do monitorowania świeżości żywności
3.2.1. Wskaźniki świeżości oparte na ditlenku węgla
3.2.1.1. Wskaźniki wymagające użycia aparatury pomiarowej
3.2.1.2. Wskaźniki niewymagające stosowania aparatury pomiarowej
3.2.2. Wykorzystanie lotnych związków organicznych do monitorowania świeżości żywności
3.2.2.1. Mechanizm psucia się mięsa
3.2.2.2. Lotne aminy
3.2.2.3. Wskaźniki świeżości przeznaczone do mięsa i ryb
3.2.2.4. Próby komercjalizacji wskaźników świeżości oparte na zawartości lotnych amin
3.3. Wskaźniki obecności tlenu i szczelności opakowania
3.3.1. Wskaźniki oparte na zmianie właściwości fizykochemicznych atmosfery wewnątrz opakowania
3.3.2. Wskaźniki kolorymetryczne
3.3.3. Wskaźniki kolorymetryczne bazujące na wiązaniu tlenu w kompleksy
3.3.4. Wskaźniki luminescencyjne
3.3.5. Wskaźniki aktywowane promieniowaniem UV
3.3.6. Wskaźniki wymagające do odczytu aparatury pomiarowej
3.3.7. Zastosowanie wskaźników obecności tlenu w praktyce
3.4. Znaczniki RFID
3.4.1. Zasada działania technologii RFID
3.4.2. Zastosowanie RFID

4. Zastosowanie nanomateriałów w opakowaniach aktywnych i inteligentnych
4.1. Poprawiane właściwości materiału opakowaniowego
4.2. Opakowania aktywne i inteligentne oparte na nanomaterialach
4.3. Wykorzystanie rozwiązań nonotechnologii w przemyśle opakowaniowym

5. Przegląd aktywności patentowej dotyczącej opakowań aktywnych i inteligentnych

6. Kierunki rozwoju opakowań

Podsumowanie
Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel


225 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022