ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 28.50 27,08   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DOBÓR METOD OCENY WYBRANYCH CECH JAKOŚCIOWYCH ŻYWNOŚCI


PAWLAK-LEMAŃSKA K.

wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2018, wydanie I

cena netto: 28.50 Twoja cena  27,08 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Dobór metod oceny wybranych cech jakościowych żywności


Wykaz stosowanych skrótów i symboli
Wprowadzenie - koncepcja i cel pracy

I. Istota i znaczenie jakości
1.1. Współczesne koncepcje jakości
1.2. Interdyscyplinarny i wielowymiarowy charakter jakości

II. Jakość żywności
2.1. Charakterystyka produktu żywnościowego poprzez atrybuty jakości
2.2. Modele kształtowania jakości żywności
2.3. Konsument a jakość żywności
2.3.1. Zachowania konsumentów a wybory żywieniowe
2.3.2. Czynniki wpływające na zachowania żywieniowe konsumentów

III. Metody oceny jakości żywności
3.1. Zastosowanie metod instrumentalnych w ocenie jakości żywności
3.1.1. Pomiar barwy
3.1.2. Instrumentalna analiza zapachu - elektroniczny nos
3.1.3. Metody spektroskopowe w analizie żywności
3.2. Metody analizy danych i metody chemometryczne stosowane w ocenie jakości żywności
3.3. Zastosowanie wybranych metod sensorycznych w konsumenckiej ocenie żywności
3.4. Interdyscyplinarne rozwiązania w konsumenckiej ocenie żywności
3.4.1. Badania wyborów konsumenckich na podstawie kwestionariusza wyboru żywności
3.4.2. Techniki pomiaru ekspresji twarzy
3.4.3. Techniki oparte na aktywności okoruchowej
3.4.4. Nowe trendy w badaniach konsumenckich - kontrowersje wokół badań
z użyciem technik neuro

IV. Wykorzystanie pomiarów instrumentalnych do oceny jakości żywności
4.1. Pomiary barwy w ocenie jakości soków owocowych i warzywnych
4.2. Instrumentalna analiza zapachu kaw mielonych za pomocą elektronicznego nosa
4.3. Wykorzystanie spektroskopii NIR w analizie wybranych cech jakościowych kaw mielonych
4.4. Wykorzystanie pomiarów fluorescencji w ocenie jakości soków jabłkowych

V. Konsumenckie metody oceny wyborów i jakości żywności
5.1. Konsumenci soków - ocena motywów wyboru produktów spożywczych za pomocą kwestionariusza wyboru żywności (FCQ)
5.2. Metody projekcji - metoda mapowania w ocenie soków jabłkowych
5.3. Pomiar akceptacji konsumenckiej soków jabłkowych za pomocą programu Face-Reader
5.4. Zastosowanie aplikacji Attensee.com do pomiaru postrzegania informacji na opakowaniach soków jabłkowych
5.5. Zastosowanie aplikacji Attensee.com do pomiaru postrzegania informacji na opakowaniach produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnych

Podsumowanie

Aneks
1. Tabele
2. Rysunki
3. Instrukcje
4. Formularze

Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel


182 strony, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022