|
ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU UKŁADANIE JADŁOSPISÓW PORADY I PRZYKŁADY
WOLNICKA K. TARASZEWSKA A. JACZEWSKA-SCHUETZ J. STOLIŃSKA-FIEDOROWICZ H. wydawnictwo: OFICYNA PRAWA POLSKIEGO , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 90.10 Twoja cena 85,60 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie w przedszkolu
Układanie jadłospisów porady i przykłady
W poradniku znajdą Państwo przydatne narzędzia, które ułatwią konstruowanie
diety dla dzieci w wieku przedszkolnym.
Wskazujemy, jakie produkty należy częściej uwzględniać, planując jadłospis. W
książce znajdą Państwo także omówione najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków
oraz wskazówki praktyczne, jak ich unikać.
Do części opisowej, która ułatwi Państwu samodzielne układanie jadłospisów, dołączamy
także 10 gotowych jadłospisów na sezon jesień-zima opracowanych przez specjalistów z
zakresu żywienia. Jadłospisy zamieszczamy także na CD dzięki czemu mogą je Państwo
edytować i dostosowywać do własnych potrzeb.
Rozdział 1. Wymagania dotyczące żywienia w placówkach przedszkolnych
1.1. Obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach i
szkołach
1.2. Ocena żywienia zbiorowego w placówkach przedszkolnych
1.3. Wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia
1.4. Praktyczne porady żywieniowe wynikające z obowiązujących przepisów
1.5. Zalecenia dotyczące wartości odżywczej posiłków przedszkolnych
1.6. Ocena realizacji wymagań wynikających z rozporządzenia Ministra Zdrowia
Rozdział 2. Nad czym warto popracować, by żywienie w przedszkolu było lepsze
2.1. Najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków
2.2. Jakie produkty warto częściej uwzględniać, planując jadłospis
Rozdział 3. Nowa Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
3.1. Co nowego w zasadach zdrowego żywienia i aktywności fizycznej – 9 wskazówek
Rozdział 4. Dobór produktów spożywczych zgodnych z zasadami racjonalnego
żywienia dzieci
4.1. Produkty zbożowe
4.2. Warzywa i owoce
4.3. Mleko i produkty mleczne
4.4. Grupa produktów mięsnych, jaj, ryb, nasion roślin strączkowych, orzechów
4.5. Tłuszcze
4.6. Woda
Rozdział 5. Alergeny w żywieniu zbiorowym
5.1. O których alergenach należy podawać informację
5.2. Co ze znakowaniem wartością odżywczą
5.3. Zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych
Rozdział 6. Współpraca przedszkola z rodzicem – element sukcesu
Rozdział 7. Piśmiennictwo
50 stron, Format: 21.0x30.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|