ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU UKŁADANIE JADŁOSPISÓW PORADY I PRZYKŁADY


WOLNICKA K. TARASZEWSKA A. JACZEWSKA-SCHUETZ J. STOLIŃSKA-FIEDOROWICZ H.

wydawnictwo: OFICYNA PRAWA POLSKIEGO , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 90.10 Twoja cena  85,60 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywienie w przedszkolu

Układanie jadłospisów porady i przykłady


W poradniku znajdą Państwo przydatne narzędzia, które ułatwią konstruowanie diety dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Wskazujemy, jakie produkty należy częściej uwzględniać, planując jadłospis. W książce znajdą Państwo także omówione najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków oraz wskazówki praktyczne, jak ich unikać.

Do części opisowej, która ułatwi Państwu samodzielne układanie jadłospisów, dołączamy także 10 gotowych jadłospisów na sezon jesień-zima opracowanych przez specjalistów z zakresu żywienia. Jadłospisy zamieszczamy także na CD dzięki czemu mogą je Państwo edytować i dostosowywać do własnych potrzeb.


Rozdział 1. Wymagania dotyczące żywienia w placówkach przedszkolnych
1.1. Obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
1.2. Ocena żywienia zbiorowego w placówkach przedszkolnych
1.3. Wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia
1.4. Praktyczne porady żywieniowe wynikające z obowiązujących przepisów
1.5. Zalecenia dotyczące wartości odżywczej posiłków przedszkolnych
1.6. Ocena realizacji wymagań wynikających z rozporządzenia Ministra Zdrowia
Rozdział 2. Nad czym warto popracować, by żywienie w przedszkolu było lepsze
2.1. Najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków
2.2. Jakie produkty warto częściej uwzględniać, planując jadłospis
Rozdział 3. Nowa Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
3.1. Co nowego w zasadach zdrowego żywienia i aktywności fizycznej – 9 wskazówek
Rozdział 4. Dobór produktów spożywczych zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia dzieci
4.1. Produkty zbożowe
4.2. Warzywa i owoce
4.3. Mleko i produkty mleczne
4.4. Grupa produktów mięsnych, jaj, ryb, nasion roślin strączkowych, orzechów
4.5. Tłuszcze
4.6. Woda
Rozdział 5. Alergeny w żywieniu zbiorowym
5.1. O których alergenach należy podawać informację
5.2. Co ze znakowaniem wartością odżywczą
5.3. Zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych
Rozdział 6. Współpraca przedszkola z rodzicem – element sukcesu
Rozdział 7. Piśmiennictwo


50 stron, Format: 21.0x30.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022