|
OPOWIADANIA DREWNIANEGO STOŁU 125 PRZEPISÓW, JAK SPRAWIĆ PRZYJEMNOŚĆ SOBIE I BLISKIM
WALECKA M. wydawnictwo: SEPTEM , rok wydania 2017, wydanie Icena netto: 70.25 Twoja cena 66,74 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Opowiadania drewnianego stołu
125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim
Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem!
Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących
dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne
pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem
domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz
sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na
coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej
alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji.
W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze
przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez
niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe
kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół.
Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!
Wstęp (10)
Czym gotować? (15)
Jak robić zakupy? Co warto mieć w lodowce i szafkach? (21)
Na śniadanie (27)
- amarantus na mleku roślinnym z sosem malinowym (29)
- bajgle w sam raz (64)
- bostock (99)
- brioche (96)
- bruschetty z pieczonymi pomidorami (49)
- brzoskwinie pieczone z granolą i miodem (75)
- brzoskwiniowe brioszki z kremem rożanym, tahiną i owocami (101)
- całonocne muesli (30)
- chałka (92)
- ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (94)
- creme fraiche (53)
- domowy twarog (55)
- granola dyniowo-persymonowa (72)
- granola jak snickers (71)
- granola zapiekana z komosą ryżową i wodą pomarańczową (76)
- jajeczna zapiekanka z brokułow, jarmużu i czerstwego chleba (80)
- lox bagel (66)
- masło z prażonych migdałow i sezamu (41)
- miodowy amarantus z jagodami goji (34)
- miodowy deserek z twarożku i fig (59)
- omlet biszkoptowy ze świeżymi jagodami (90)
- owsiane lassi (33)
- owsiany szejk z suszonych śliwek (39)
- pankejki z ricottą (62)
- pasztet z wątrobek z suszonymi pomidorami (85)
- pieczona ricotta z parmezanem i ze świeżymi ziołami (61)
- pikantna sałatka z marynowanych owocow (50)
- simit - tureckie bajgle (68)
- śniadanie drwala i sadzone po mojemu (83)
- śniadaniowa sałatka z idealnym jajkiem (79)
- śniadaniowy koszmar Stareckiej (36)
- tatar z łososia jak z SushiZushi (86)
- tost codzienny (42)
- tosty podwojnie francuskie z creme brulee oraz konfiturą z rabarbaru i czarnego pieprzu
(44)
- tost z sałatką z grillowanego łososia teriyaki i ogorka (46)
- wiosenny twarożek (56)
- wytrawne muffinki marchewkowo-cukiniowe z humusem (86)
Na obiad (103)
- arbuzowa caprese z serem halloumi na kuskusie (109)
- bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym (123)
- bakłażan z sosem miętowym i jogurtem (126)
- bliny gryczane od Monatowej (182)
- brukselka i tofu z makaronem soba (174)
- cukinie faszerowane pilawem z jagnięciny, kaszy bulgur i bobu (160)
- czekoladowa duszona łopatka z kremową polentą (204)
- dobrotliwa sałatka z jarmużem, komosą, awokado i ze szparagami (113)
- dobry bulion (136)
- falafelki (197)
- faworki z kurczaka (178)
- focaccia z czosnkiem niedźwiedzim i kwiatami cukinii (133)
- francuskie frytki z solą borowikową (156)
- gryczane naleśniki z brukselką i cieciorką (187)
- hiszpańska bagietka Sylwii i Jareckiego (221)
- humus (194)
- jesienna sałatka (104)
- kalafiorowy chowder z krewetkami (148)
- kanapka Bunn Mi z chrupką kaczką i colesław po wietnamsku (218)
- kasza gryczana z pesto i parmezanem (188)
- kokosowy pilaw z zielonymi warzywami (172)
- kotleciki jagnięce marynowane w zatarze (210)
- kremowa pomidorowa z kanapką z grillowanym serem (143)
- krem z młodych ziemniakow z warzywami stir fry (146)
- lahmacun z jajkiem (198)
- lekko ciepła sałatka z jarmużu, cukinii i cieciorki (110)
- leniwe (222)
- makaron z tuńczykiem szanownego małżonka (217)
- małże w sosie z błękitnego sera i estragonu (191)
- małże z chorizo (192)
- marynowane roladki z bakłażana w sosie z tahiny (124)
- maślana kukurydza pieczona w ziołach (181)
- meksykański chłodnik z burakow i mleka kokosowego (135)
- nakladany hermelin (164)
- nudle ryżowe w sosie z masła orzechowego (177)
- orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake (139)
- ożywcze risotto z groszkiem, cytryną i kozim serem (169)
- parowane bułeczki z pikantną sałatką z ogorka i wolno pieczonym boczkiem (212)
- pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem i serem provolone (166)
- pieprzne wołowe żeberka w aromatycznym sosie piwnym (208)
- pudding chlebowy z wędzonym serem i kwiatami cukinii (163)
- pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem provolone (202)
- puree z dyni i ze słodkich ziemniakow (207)
- ragout z białej fasoli (130)
- ragout z sosem bolońskim (200)
- sałatka z jarmużu, suszonych pomidorow, parmezanu i prażonego słonecznika (119)
- sałatka z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu (115)
- sałatka z pieczonej marchewki i makaronu orzo (120)
- sałatka z pieczonych ziemniakow i kalafiora z musztardowym pesto z orzechow laskowych
(150)
- tarta parmezanowa z pieczonymi pomidorami i papryką oraz bazyliowym pesto (128)
- tortilla "hiszpańskiej teściowej" z cukinią i miętą (158)
- tymiankowy krem z pieczarek (145)
- ulubiona sałatka "odtruwajaca" (106)
- ulubiona sałatka z kaszy gryczanej, kiełkow gryczanych i ze świeżych zioł (184)
- warzywne spaghetti z sosem cytrynowym (116)
- wietnamskie "orzeszki" (214)
- wytrawna jaglanka z porami i kurczakiem (140)
- zacne pęczakotto z malinami i pieczonymi burakami (171)
- ziemniaczane hasselbacki z cheddarem, boczkiem i jalapeno (154)
- ziemniaki pieczone w miodzie z rożowym pieprzem (153)
Na słodko (225)
- babeczki z masłem orzechowym i karmelizowanym bananami (258)
- chlebek bananowy z wiorkami czekoladowymi i płatkami owsianymi (227)
- ciastko XL z batonikami (249)
- czekoladowe ptysie z pomarańczową skorupką (256)
- domowy kajmak (262)
- jaśminowe matchamisu (244)
- karmelizowany ananas marynowany w rumie (270)
- karmelizowany boczek w czekoladzie i prażonych migdałach (247)
- klasyczny sernik maślano-śmietankowy (238)
- konfitura z białych brzoskwiń i rabarbaru (272)
- lemon curd (266)
- malinowy połamaniec (265)
- membrillo (275)
- michałkowe brownie (252)
- mille-fuille w kieliszku (234)
- najlepszy na świecie mus czekoladowy (255)
- owoce tropikalne pod ananasową skorupką (269)
- owsiane ciasteczka "digestive" (250)
- pie z rabarbarem i kremem budyniowym (236)
- rogaliki z dżemem i orzechami (230)
- rosyjski tort miodowy (260)
- sernik lawendowo-miodowy z marcepanową kruszonką i pieczonymi brzoskwiniami (240)
- sufleciki z koziego sera (243)
- szarlotka orzechowa (228)
- tort z naleśnikow (233)
- wytrawne ptysie z boczkiem, serem i ziołami (276)
Indeks (285)
288 stron, Format: 20.0x23.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|