Imbir
Najstarszy środek przeciwbólowy świata
Imbir jest bardzo uniwersalnym korzeniem, nie tylko dlatego, że znajduje zastosowanie
w pożywnych potrawach i napojach. Imbir korzystnie wpływa na nasze zdrowie w szerokim
zakresie. Można stosować go nie tylko na przeziębienie, zmniejsza on również ryzyko
zawału serca i pomaga przy niedoczynności tarczycy. Ale jak znaleźć świeży korzeń
imbiru, w jaki sposób przygotować go prawidłowo i jak skutecznie wykorzystać go w
przypadku różnych dolegliwości? Odpowiedzi na te pytania i przepisy na zdrowe
zastosowanie imbiru znajdą Państwo w tej książce.
Przeziębienie, nieprzyjemny oddech, niestrawność – nie ma chyba problemów
zdrowotnych, na które nie można dostać w aptece lekarstwa. Często nawet nie trzeba
odwiedzać lekarza – wiele leków można kupić obecnie bez recepty. Można leczyć się
samemu, bezproblemowo, szybko i łatwo.
Przynajmniej stara się nas do tego przekonać przemysł farmaceutyczny i reklamy.
Jednak wszystkie te łatwo dostępne leki mają wady. Należą do nich działania
niepożądane i interakcje, ale również fakt, że układ odpornościowy staje się coraz
słabszy, jeżeli przyjmuje się zbyt wiele preparatów leczniczych. W rezultacie stajemy
się bardziej podatni na infekcje i musimy zażywać jeszcze więcej lekarstw. Jednak
obserwujemy również, że w ostatnich latach pojawił się trend „z dala od chemii, z
powrotem do natury”. Coraz więcej ludzi rozważa stosowanie sprawdzonych, naturalnych
metod leczenia, wykorzystywanych i znanych od wieków, a nawet od tysiącleci.
Jednym z tych zasobów naturalnych, które powoli odzyskują swoją drogę do naszej
świadomości, jest imbir. Od wielu lat pozostawał on w cieniu, miał zastosowanie może
jedynie w przepisach na świąteczne wypieki. W zasadzie zniknął on zupełnie zarówno z
kuchni, jak i z medycyny. Powoli zmienia się to jednak – i słusznie. Imbir jest bardzo
uniwersalnym korzeniem, nie tylko dlatego, że znajduje zastosowanie w pożywnych
potrawach i napojach.
Historia i występowanie imbiru
Pozytywny wpływ imbiru na zdrowie
Prawidłowy zakup imbiru
Imbir w kuchni – przepisy na smaczne dania
Lemoniada z imbirem
Sos imbirowy
Fasolka z imbirem
Kurczak z imbirem
Imbir z marchwią w warzywach
Gnocchi z imbirem i porem
Dwie dodatkowe wskazówki na koniec
Imbir w medycynie – przepisy kulinarne
Herbata imbirowa – zapobiega zakrzepicy, zwężeniu tętnic i zawałowi serca
Napój imbirowy – chroni przed kacem
Herbata imbirowa – przy niestrawności
Mleczko imbirowe – w przypadku początków przeziębienia
Kąpiel imbirowa – przy skurczach macicy
Syrop imbirowy – na ból gardła i niedrożność nosa
Okłady z imbiru – na bóle mięśni i stawów
Okłady z imbiru – na przewlekłe zapalenie oskrzeli z gęstym śluzem
Eliksir z imbiru i orzechów włoskich na zapalenie oskrzeli
Kompresy imbirowe na niedrożność nosa
Imbir na nieświeży oddech
Poprawiający krążenie okład imbirowy na niedoczynność traczycy
Kawałki imbiru na bóle mięśni
Kawałki imbiru na bóle zębów .
Okład imbirowy na plamy starcze
Śniadanie zapobiegające odbijaniu
Uwagi
18 stron, Format: 14.4x20.3, oprawa miękka