|
GLUTEN NA WIDELCU JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ - CAŁA PRAWDA O MODZIE NA DIETĘ BEZGLUTENOWĄ
GREEN P.H.R. JONES R. wydawnictwo: GALAKTYKA , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 42.90 Twoja cena 40,76 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Gluten na widelcu
Jeść czy nie jeść - cała prawda o modzie na dietę bezglutenową
Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na
Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz Rory Jones napisali znakomitą książkę na
temat glutenu.
Objaśniają w niej naukowe fakty stojące za obecną modą na dietę bezglutenową.
Książka Gluten na widelcu :
• przedstawia dogłębną analizę każdego objawu i dolegliwości związanych z
glutenem,
• wyjaśnia, w jaki sposób gluten działa w organizmie, komu pomaga, a komu może
zaszkodzić,
• odpowiada na pytanie, co dieta bezglutenowa leczy,
• podaje, które leki, suplementy i produkty spożywcze mogą powodować problemy, o które
często obwiniany jest gluten.
Książka zawiera jasne i przejrzyste wskazówki oraz praktyczne porady, które mogą
pomóc każdemu zdrowiej żyć.
Dowiedz się:
Czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie
Poznaj ukryte zagrożenia związane z jej stosowaniem
Odkryj związek między odżywianiem się, jelitami a mózgiem
Pozbądź się dręczących objawów
W tej błyskotliwie napisanej książce autorzy wyjasniają,
co tak naprawdę wiadomo o glutenie. To niezbędna pozycja dla osób, które szukają nie
tylko informacji, lecz także mądrości na temat tego ważnego i budzącego tyle
nieporozumień zagadnienia.
dr n.med. Jerome Groopman, wykładowca w Harwardzkiej Szkole Medycznej
Doktor Peter Green, wiodący specjalista w dziedzinie opieki nad pacjentami z
celiakią, oraz specjalizująca się w tematyce naukowej pisarka Rory Jones wyjaśniają
dolegliwości związane z glutenem i tłumaczą, w jaki sposób każdy człowiek może
zoptymalizować swoje zdrowie. To bardzo pożyteczna książka. I łatwo przyswajalna!
dr n.med. Martin J.Blaser, specjalista w dziedzinie chorób zakaźnych ze Szkoły
Medycznej Uniwersytetu Nowojorskiego, kierownik Projektu Badania Ludzkiego Mikrobiomu i
autor książki Utracone mikroby
Jeśli rozważasz przejście na dietę bezglutenową lub męczy cię medialny szum
związany z glutenem, koniecznie przeczytaj tę książkę. Dwójka uznanych specjalistów
przystępnym językiem porządkuje zamieszanie, które powstało wokół glutenu, diety
bezglutenowej, celiakii, nieceliakalnej nietolerancji glutenu i innych chorób związnych
(rzeczywiście lub rzekomo) z pszenicą. Przy okazji autorzy przedstawiają pułapki diety
bezglutenowej, wskazania do niej i mechanizmy schorzeń mających związek z glutenem.
Wymieniają choroby, w których dieta bezglutenowa może pomóc, ale tez piszą, dlaczego
owa dieta nie jest odpowiednia dla każdego. To jedna z najlepszych książek na ten
temat, jakie ukazały się w języku polskim.
Damian Parol, dietetyk
Autorzy w niezwykle przystępny sposób tłumaczą, kiedy i dlaczego można przejść
na dietę bezglutenową i jak bezpiecznie dla zdrowia takie ograniczenia wprowadzić, aby
uniknąć niedoborów żywieniowych. Przedstawiają również inne pomysły na radzenie
sobie z problemami zdrowotnymi, niekiedy pochopnie uznawanymi za nietolerancję glutenu.
To bardzo pouczająca lektura i pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy rozważają
konieczność wykluczenia glutenu z jadłospisu - jako dietetyk przyglądam się temu
trendowi z zainteresowaniem, ale i z rozsnącymi obawami.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Badania nad glutenem - tajemniczym białkiem obwinianym o całe zło tego świata
- wciąż trwają. Ta lektora nie da ci prostej i jednoznaczej odpowiedzi na pytanie:
"Czy mam jeść glyten?". Postawi natomiast przed toba mnóstwo nowych pytań.
To prawdziwe kompedium chorób, na które spożywanie glutenu może mieć wpływ, choć
nie musi. Autorzy udowadniają, że nie wszystkie problemy trawienne wynikają z faktu spożywania
glutenu. Za sporą część kłopotów mogą odpowiadać suplementy, leki, niewłaściwe
menu bądź stres.
Gluten na widelcu pokazuje też światełko w tunelu wszystkim, którzy muszą stosować
dietę bezglutenową do końca życia. Szczepionki czy enzymy wspomagające trawienie tego
białka to nie tylko piękna pieśń przyszłości, ale tez obiecujące terapie, nad którymi
pracują naukowcy.
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk
322 strony, Format: 16.0x24.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|