|
NISKOWĘGLOWODANOWE OSZUSTWO NAUKOWA PRAWDA O WYSOKOBIAŁKOWYCH I WYSOKOTŁUSZCZOWYCH DIETACH.
CAMPBELL T.C. JACOBSON H. wydawnictwo: GALAKTYKA , rok wydania 2014, wydanie Icena netto: 24.90 Twoja cena 23,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Niskowęglowodanowe oszustwo
Naukowa prawda o wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych dietach.
Od ponad czterdziestu lat T. Colin Campbell należy do czołówki naukowców zajmujących
się badaniami nad żywieniem. Campbell jest zasłużonym, emerytowanym już profesorem
Katedry Biochemii Odżywiania im. Jacoba Goulda Schurmana na Uniwersytecie Cornella. Jest
beneficjentem ponad siedemdziesięciu grantów naukowych oraz autorem lub współautorem
ponad trzystu artykułów naukowych i wielu książek. Badanie chińskie, opisane w
Nowoczesnych zasadach odżywiania, to zwieńczenie jego dwudziestoletniej współpracy z
uniwersytetami Cornella i Oxford oraz z Chińską Akademią Medycyny Profilaktycznej.
Doktor Campbell po raz kolejny daje nam do ręki książkę,
która ujawnia skrywaną dotąd prawdę o węglowodanach i białkach. Na co dzień
spotykam ludzi, którzy nie chcą słyszeć o zmianie dotychczasowego sposobu odżywiania
i nie są gotowi ograniczyć spożycia mięsa i cukru. A my już wiemy, które pokarmy
zapewniają długie i zdrowe życie. Jesteśmy też świadomi tego, które z wyborów żywieniowych
prowadzą do pogorszenia zdrowia. Wysiłek, jaki włożymy w jego poprawę, opłaci się
stukrotnie. Najdłużej żyjące społeczeństwa spożywały niewielkie ilości produktów
zwierzęcych. Jednak w miarę przechodzenia z okazjonalnego do codziennego ich spożywania,
ludzie zaczęli częściej zapadać na choroby serca i choroby nowotworowe. Jeżeli
zaakceptujesz naukę i logiczne podejście przedstawione przez dr. Campbella, zwiększysz
swoje szanse na długie i zdrowe życie.
Lidia Trawińska
dietetyk, założycielka Centrum Medycznego VIMED
NAUKOWE FAKTY O DIETACH WYSOKOBIAŁKOWYCH I WYSOKOTŁUSZCZOWYCH
Moda nakręca sprzedaż, wiadomo. Chwytliwych diet i
sposobów żywienia jest mnóstwo – co chwilę inne. Marketingowcy sprytnie podpowiadają,
która dieta jest dla nas IDEALNA. Jednak rzadko kiedy rozumiemy, jak działa, dlaczego
przynosi skutki i czy przypadkiem nie może zaszkodzić. Doktor Campbell rozprawia się z
mitami. Chcesz być zdrowy? Bądź mądrzejszy!
Paulina Holtz,
aktorka, mama, miłośniczka jogi i biegania
Wszyscy dobrze znamy powtarzane do znudzenia hasło: „Prawdziwym powodem, dla którego
nie możesz schudnąć, są węglowodany”. Miliony ludzi, usiłując pozbyć się zbędnych
kilogramów, wybierają diety niskowęglowodanowe. Marketingowe slogany twórców poszczególnych
diet mogą się od siebie różnić, ale wszystkie łączą dwa podstawowezałożenia: potępienie
węglowodanów oraz uznanie mięsa i tłuszczu za podstawowe źródła kalorii. Nawet
ostatni krzyk mody – dieta paleo – choć kładzie większy nacisk na produkty pełnoziarniste,
jest jedynie kolejną wariacją na temat węglowodanowej obsesji.
Doktor Campbell wyjaśnia, dlaczego diety niskowęglowodanowe stanowią poważne zagrożenie
zdrowotne. Omawia błędne założenia, z których bierze się przeświadczenie, że węglowodany
są niezdrowe, i pokazuje, dlaczego przekonanie to wciąż się utrzymuje, mimo wielu
dowodów przemawiających za jego nieprawdziwością.
128 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|