Nowoczesne zasady odżywiania
Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia,
przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania,
jakie kiedykolwiek przeprowadzono – autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65
chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach
dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu.
Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów
odzwierzęcych, gdyż – jak dowodzi – będą mogli w ten sposób cieszyć się
zdrowszym i dłuższym życiem.
W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest
odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak
choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera.
Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze
spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze
sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
Jestem głęboko przekonany, że to, co jemy, ma ogromny
wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie domysły, plotki czy treści zawarte w
reklamach telewizyjnych, tylko naukowo potwierdzone fakty. Dlatego polecam Nowoczesne
zasady odżywiania. Liczba zachorowań na miażdżycę, cukrzycę i choroby nowotworowe rośnie.
Już czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych!
Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, współzałożyciel
Fundacji „Wiemy, co jemy”
Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)
Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi
pytania o słuszność stosowania takiej diety? Bardzo często. Czy słyszałam, że z własnym
życiem mam prawo robić, co chcę, ale nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek?
Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, ale książka Nowoczesne
zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie
piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę
badań pokazuje, jakie stosować metody, by cieszyć się zdrowiem w każdym wieku.
To lektura obowiązkowa dla wszystkich niedowiarków!
Monika Mrozowska
aktorka, autorka książek kulinarnych
Kiedy sięgałem po tę książkę, nie sądziłem, że znajdę w niej tak wiele
informacji, które wcześniej nie były mi znane, choć tematyką wpływu odżywiania na
zdrowie zajmuję się od lat. Lektura ta pomaga zrozumieć powody rozpowszechniania się
chorób cywilizacyjnych i sposoby minimalizowania ryzyka ich wystąpienia. Prosty język,
statystyki, wyniki licznych badań, nowe fakty, z których czytelnik sam może wyciągnąć
wnioski, czynią z tej książki obowiązkową pozycję dla wszystkich, bo każdy z nas
codziennie podejmuje decyzje dotyczące żywienia.
Czas usunąć przyczyny chorób zamiast koncentrować się na objawach, a dzięki
Nowoczesnym zasadom odżywiania dowiesz się, jak to zrobić.
Cezary Wyszyński
Fundacja MRNRZ Viva!
Autorzy zgłębiają związek między odżywianiem i chorobami, a wnioski, do których
dochodzą są wstrząsające. Tę książkę trzeba przeczytać
dr Robert C. Richardson,
laureat Nagrody Nobla, profesor fizyki i prorektor ds. badań naukowych, Uniwersytet
Cornella
Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, prezentuje
zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę
powoduje raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości?
Neal Barnard
lekarz medycyny, przewodniczący PCRM (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)
To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały
–
przeczytanie jej może uratować ci życie.
Dean Ornish
profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim, założyciel i przewodniczący
Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej
Obecnie AICR propaguje dietę głównie roślinną w celu obniżenia ryzyka raka,
do czego przyczyniła się wspaniała praca, którą dr Campbell i garstka innych wizjonerów
rozpoczęli dwadzieścia pięć lat temu.
Marilyn Gentry
przewodnicząca AICR (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem)
Nowoczesne zasady odżywiania to dobrze udokumentowana analiza błędów współczesnego
odżywiania, stylu życia i współczesnej medycyny oraz doraźnych rozwiązań, które
tak często przynoszą porażkę.
dr Sushma Palmer
były dyrektor wykonawczy Rady ds. Żywności i Żywienia w amerykańskiej Narodowej
Akademii Nauk
Doktor Campbell jest Einsteinem żywienia.
Jeff Nelson
przewodniczący VegSource.com (najczęściej odwiedzana na świecie strona www o żywieniu)
382 strony, Format: 16.7x24.0cm, oprawa miękka