Nowoczesne zasady odżywiania
Przepisy mistrzów
144 przepisy na dania roślinne
LeAnne Campbell jest córką dr. T. Colina Campbella, jednego z autorów Nowoczesnych
zasad odżywiania. W jej książce znajdują się przepisy na smaczne i łatwe w
przygotowaniu potrawy roślinne, skomponowane zgodnie z najnowszą wiedzą o zdrowym żywieniu.
Wszystkie proponowane potrawy są pozbawione tłuszczów przetworzonych i zawierają
minimalną ilość cukru oraz soli. Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów są
zatem idealną propozycją dla osób, które cenią dobry smak i dbają o swoje zdrowie.
Książki dr. T. Colina Campbella przekonały wielu czytelników o zaletach stosowania
diety opartej na nisko przetworzonych produktach roślinnych. Jednak osobie wychowanej na
tradycyjnej polskiej kuchni może się wydawać, że trudno komponuje się niskotłuszczowe
dania z produktów roślinnych, a same potrawy są niesmaczne.
W tej książce znajdują się przepisy najlepszych kucharzy. Wypróbuj je, a
przekonasz się, że przyrządzenie takich posiłków jest nie tylko możliwe, ale też łatwe
i przyjemne. Znajdziesz tu zarówno przepisy do przygotowania „na szybko” w ciągu
intensywnego dnia pracy, jak i takie, których nie powstydzi się najbardziej elegancki świąteczny
stół. Ta książka pomoże ci gotować smacznie, szybko i zdrowo oraz zainspiruje cię
do kuchennych eksperymentów.
Kucharze wizjonerzy, którzy przyczynili się do
powstania tej książki, pokazują, jak proste i przyjemne może być stosowanie diety roślinnej.
Dają oni nadzieję na to, że nasze społeczeństwo zmieni swoje podejście do żywienia,
by dzięki temu osiągnąć pełnię zdrowia.
T. Colin Campbell
profesor emerytowany Wydziału Biochemii Żywienia na Uniwersytecie Cornella
Po przeczytaniu rok temu Nowoczesnych zasad odżywiania postanowiłam przejść na
dietę wegetariańską, aby jeszcze bardziej zadbać o swoje zdrowie. Miałam jednak
problemy z przygotowywaniem posiłków w nowej postaci i z tego powodu często żywiłam
się w restauracjach. Kolejna publikacja, Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów,
okazała się prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Niezależnie od umiejętności i
upodobań kulinarnych każdy znajdzie tu coś dla siebie. Przede wszystkim wiele prostych,
urozmaiconych przepisów na smaczne i pożywne posiłki. Stały się one dla mnie źródłem
inspiracji do gotowania; co więcej, dzięki nim odkrywam bogactwo wspaniałych smaków
kuchni wegetariańskiej.
Natalia Partyka
trzykrotna złota medalistka igrzysk paraolimpijskich w tenisie stołowym
Jest to książka niezwykła. Z pozoru zawiera przepisy, w istocie uczy zasad
wykorzystania produktów roślinnych do kompozycji całodniowej diety nie tylko
wegetarian, ale także tych, którzy chcą urozmaicić swoje „zwykłe” posiłki. Ma
rację dr T. Colin Campbell, który napisał w przedmowie: „Ten styl odżywiania może
mieć zbawienny wpływ na społeczeństwo, środowisko, a nawet na całą naszą planetę”.
W ustach ojca autorki książki brzmi to dumnie, ale słowa te zawierają też znaną
prawdę: to, co i jak jemy, ma olbrzymi wpływ na zdrowie i jakość życia nas
wszystkich, niezależnie od wieku. Gdybyśmy do tych przepisów dołączyli jeszcze zachętę
do codziennych relaksujących ćwiczeń fizycznych, osiągnęlibyśmy harmonię zaleceń
dla ciała i ducha.
prof. dr hab. med. Janusz Książyk
Jeśli zastanawiasz się, co jedzą weganie, ta książka jest dla ciebie. Jeżeli
uważasz, że dieta bezmięsna jest nudna, przepisy w niej zawarte udowodnią, że jest
inaczej. Chcesz przejść na weganizm, ale nie wiesz jak? Sięgnij po Nowoczesne zasady odżywiania.
Przepisy mistrzów. Stanowią one dowód na to, że da się zjeść przepyszne śniadanie,
obiad i kolację, nie używając do ich przygotowania produktów zwierzęcych. A ich wartością
dodaną będzie poprawa zdrowia, bo rośliny to wspaniałe uzdrowicielki.
Irek Ciara
kucharz terapeuta, fizjolog przewodu pokarmowego
224 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka