Słodka pułapka
Jak wygrać z cukrem, żywnością przetworzoną, otyłością i chorobami
Doktor Robert Lustig to lekarz medycyny i naukowiec z
poczuciem misji społecznej, walczący ze skutkami pandemii otyłości. Otyłość nie
jest prywatnym problemem osób, które jedzą za dużo i za mało się ruszają. Autor
adresuje książkę do cierpiących z powodu otyłości oraz do lekarzy, którzy nie wiedzą,
jak im pomóc. Tak naprawdę powinni ją jednak przeczytać wszyscy – „amerykańska
dieta” staje się bowiem „przemysłową dietą globalną”.
Otyłość to jedno z najtrudniejszych zagadnień w medycynie, ponieważ łączy fizykę,
biochemię, endokrynologię, neurologię, psychologię, socjologię i zdrowie środowiskowe.
Lustigowi udało się przedstawić problem w ujęciu naukowym, lecz w ciekawej i przystępnej
formie.
prof. Iwona Wawer
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Aby pomóc nam w walce o utratę kilogramów i powrót do zdrowia, dr Lustig
prezentuje strategie pozwalające na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej –
zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu.
Podpowiada także, jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz
pracować nad poprawą zdrowia naszych dzieci. Oparta na solidnych podstawach naukowych, Słodka
pułapka udowadnia, że „kaloria kalorii nierówna”, a autor wiedzę tę wykorzystuje
do wyciągnięcia jedynych logicznych wniosków, obnażając przy tym globalny mechanizm
sterujący rynkiem żywności.
Zespół metaboliczny i jego powikłania (otyłość,
choroby wątroby i układu krążenia, wreszcie cukrzyca) – to schorzenia, nad którymi
wciąż nie umiemy zapanować, a co gorsza, nie w pełni rozumiemy ich przyczyny. Autor Słodkiej
pułapki opisuje, skąd się one biorą i dlaczego tak trudno ich uniknąć we współczesnym
świecie. Pokazuje, jakie spustoszenie w organizmie człowieka wywołuje wszechobecny w
naszej diecie cukier, a właściwie jego najbardziej szkodliwa odmiana – fruktoza.
Do tej pory za epidemię otyłości i chorób serca obwinialiśmy tłuszcz, zwłaszcza
pochodzenia zwierzęcego. Doktor Lustig dowodzi jednak, że naszym najgroźniejszym
wrogiem jest... cukier. Diabetolodzy i dietetycy, z którymi rozmawiałam, potwierdzają,
że właśnie ten składnik jest największym zabójcą naszych czasów. Doktor Lustig
pomaga zrozumieć skomplikowany sposób, w jaki dokonuje się to dzieło zniszczenia, a
także jak cukier zmienia biochemię naszego organizmu, uzależniając nas i wpędzając w
choroby. Dodatkowo Słodką pułapkę czyta się niczym dobrą powieść sensacyjną, w której
główny podejrzany czai się dosłownie wszędzie. I choć tezy Lustiga są uznawane za
kontrowersyjne, a jego radykalne poglądy na temat cukru-trucizny za przesadzone, trzeba
przyznać, że swoje argumenty prezentuje on jasno i logicznie, a całość rzetelnie
dokumentuje badaniami naukowymi. Niewątpliwą zaletą tej książki są również wskazówki,
jak zmienić styl życia i dietę, aby uniknąć pułapki zespołu metabolicznego. Polecam
ją każdemu, kto chciałby żyć zdrowiej i racjonalniej się odżywiać.
Katarzyna Burda
dziennikarz naukowy
„Jeśli jesteś otyły, to znaczy, że jesz za dużo, wybierasz niewłaściwe
produkty, jesteś leniwy i za mało ćwiczysz”. Okazuje się, że te utarte przekonania
nie do końca są prawdziwe. Wiele otyłych osób zachowuje dobre zdrowie. Co więcej,
rygorystyczne diety i zrzucanie kolejnych kilogramów nie zawsze prowadzą do poprawy
stanu zdrowia.
Jak przekonuje dr Lustig, kaloria kalorii nierówna, a jeden rodzaj otyłości znacząco różni
się od drugiego. Co więc jest czynnikiem wyzwalającym groźne choroby, takie jak
cukrzyca typu 2 czy zespół metaboliczny? Zdaniem autora jest nim tłuszcz trzewny, czyli
oponka na brzuchu i otłuszczenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby. „To
orzech, na którym twój organizm łamie sobie zęby”. Warto przeczytać tę książkę,
lecz nie po to, żeby rozgrzeszyć się z nadmiernego apetytu, ale by zrozumieć, jak działa
twój organizm i jak możesz sobie pomóc. Na początek jednak sprawdź obwód w pasie i
zobacz, czy zapinasz się na tę samą dziurkę co w ubiegłym roku.
Grażyna Dobroń
dziennikarka radiowej Trójki
Chcemy być zdrowi, sprawni, wiecznie młodzi, a jednocześnie sami siebie
niszczymy, żyjąc w nieustannym pośpiechu, prowadząc siedzący tryb życia i nie
zwracając uwagi na to, co jemy. Najwyższa pora, by się zatrzymać i otworzyć na
pozytywne zmiany. Jeśli własne samopoczucie nie jest wystarczającą motywacją, pomyślmy
o najbliższych, o naszych dzieciach. Zadbajmy o ich zdrowie, o ich przyszłość. Jak
zacząć? Od przeczytania książki dr Roberta Lustiga, pediatry i endokrynologa z
Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, który spędził ponad 16 lat, badając i
lecząc otyłe dzieci. Na konkretnych przykładach wyjaśnia, dlaczego przetworzona żywność
i zawarty w niej nadmiar tłuszczu, a nade wszystko cukru, są naszymi największymi
wrogami. Wskazuje, jak pokonać szkodliwe nawyki, i udowadnia, że wszystko jest w naszych
rękach. To kwestia decyzji. Może jednej z najważniejszych w życiu! Polecam tę lekturę.
Katarzyna Figura
ROBERT H. LUSTIG, M.D., MSL
uznany na świecie specjalista w zakresie endokrynologii dziecięcej. Ostatnie 16 lat poświęcił
na leczenie otyłości wśród dzieci i badania nad wpływem cukru na ośrodkowy układ
nerwowy, metabolizm oraz rozwój chorób.
379 stron, Format: 24.0x15.8cm, oprawa miękka