Ukryta prawda
Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu
Dr T. Colin Campbell po spektakularnym sukcesie Nowoczesnych zasad odżywiania, w swej
najnowszej książce odpowiada na niezmiernie ważne pytanie: dlaczego większość z nas
wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w
swoich rękach (na swoich talerzach)? Z Ukrytej prawdy dowiesz się, jaką wartość ma
powszechnie panujące przekonanie o korzyściach płynących z wielu zdobyczy współczesnej
nauki i medycyny (np. suplementacji czy terapii genowej) i jaki mają one związek z
polityką, interesami ekonomicznymi firm farmaceutycznych i spożywczych czy z działalnością
mediów. Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i
że każdy powinien poznać tę prawdę.
T. Colin Campbell w swojej prowokacyjnej książce opiera się na wieloletnim doświadczeniu
w badaniach eksperymentalnych i budowaniu polityki prozdrowotnej. Dzięki takim
fundamentom może zaprezentować, dlaczego zamieszanie dotyczące żywienia i zdrowia jest
tak duże, jak do niego doszło i co można w tej sytuacji zrobić. Nowoczesne zasady odżywiania
pokazały nam, co powinniśmy jeść. Ukryta prawda odpowiada na pytanie: dlaczego? Życzę
wam owocnej lektury! W tej książce na pewno znajdziecie coś, co was zainspiruje albo
sprowokuje do myślenia.
lek. med. Dean Ornish
Założyciel i przewodniczący Preventive Medicine Research Institute w Sausalito w
Kalifornii, wykładowca na Uniwersytecie Kalifornii w San Francisco oraz autor
bestsellerowej książki Dr. Dean Ornish’s Program for Reversing Heart Disease
Dr Colin Campbell Nowoczesnymi zasadami odżywiania
otworzył nam oczy w Ukrytej prawdzie pokazuje, jak to się stało, że nasze rozumienie
odżywiania i zdrowia zostało wypaczone i jak naprawić tę sytuację. To piękna książka,
która da ci całą potrzebną wiedzę do zmiany postrzegania zdrowia, nauki i pożywienia.
Neal Barnard
Założyciel i przewodniczący Physicians Committee for Responsible Medicine
Ta książka jest kluczem do zrozumienia, w jaki sposób możesz zapewnić sobie długowieczność
i zdrowie. Pomoże nam także spowolnić zmiany klimatu. I to bez żadnych kosztów, co więcej
– przy trudnych do przecenienia oszczędnościach.
Mike Fremont
Rekordzista świata w biegach maratońskich w grupie wiekowej 88 i 90 lat
Doktor T. Colin Campbell demaskuje mechanizmy, które rządzą współczesną
medycyną i odpowiadają za katastrofalny stan zdrowia zachodnich społeczeństw. Brzmi to
jak teoria spiskowa? Nic z tych rzeczy! Ta książka to syntetyczna analiza naszej
rzeczywistości, okraszona zakulisowym spojrzeniem profesora biochemii żywienia jednego z
najlepszych uniwersytetów na świecie i jednocześnie czołowego badacza związku diety z
rozwojem nowotworów. Czy zmiana sposobu odżywiania może się stać receptą na obecny
kryzys systemów opieki zdrowotnej? Na pewno warto się nad tym zastanowić.
Małgorzata Desmond
Specjalista medycyny żywienia, dietetyk, współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY
Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)
Zastanawialiście się kiedyś co się kryje w „magicznych” tabletkach, które
przepisał wam lekarz? Kiedy jesteście chorzy aplikujecie swojemu organizmowi potężną
dawkę czystej chemii, która w najlepszym razie w ogóle wam nie pomoże, a w najgorszym
zaszkodzi. Wiem, że wiele osób się ze mną nie zgodzi, bo przecież efekt działania
tych pigułek widać gołym okiem – wcześniej bolało, a teraz już nie, a więc
tabletka pomogła!
Niestety w większości przypadków leki jedynie łagodzą objawy... zaś faktycznej
choroby w ogóle nie leczą. Koncernom farmaceutycznym wcale nie zależy na naszym
zdrowiu, bo przestałyby zarabiać...
Książka dr T. Colina Campbella będzie kontrowersyjna, zwłaszcza dla osób, które
wierzą, że ich zdrowie zależy od liczby wypisanych recept. To, że kluczem do
zachowania i odzyskania dobrego zdrowia wcale nie są częste wizyty w aptekach,
przychodniach i szpitalach, a właśnie nasze talerze, jest prawdziwą rewolucją mentalną.
Dla niektórych będzie ona na pewno dużo trudniejsza do zrozumienia niż kupienie
kolejnej porcji medykamentów.
Zachęcam do lektury, zwłaszcza niedowiarków, bo książka jest świetnie napisana i co
najważniejsze „nie zagraża twojemu życiu lub zdrowiu”, a może je uratować.
Monika Mrozowska
aktorka, miłośniczka zdrowej kuchni
Często słyszę pytanie: „Czy ty w ogóle coś jesz? Jesteś taki chudy".
A ja jem dużo i mam coraz więcej energii! Zachęcam wszystkich do pozytywnych zmian w życiu.
Zacznijcie od własnej kuchni. Fundacja, którą założyliśmy razem ze specjalistką
medycyny żywienia Małgorzatą Desmond, w ślad za Uniwersytetem Harvarda promuje sposób
odżywiania oparty na produktach roślinnych jako najlepszy dla zdrowia człowieka. Korzyści
płynące z takiej diety udowodniono już wiele razy w poważnych i niezależnych
badaniach naukowych. Zmiana nawyków żywieniowych nie jest jednak łatwa. Dlatego
wszystkie wartościowe publikacje szanowanych badaczy mogą wzmocnić waszą motywację.
Moją ciągle wzmacniają.
Maciej Miecznikowski
Wokalista, multiinstrumentalista i kompozytor, osobowość telewizyjna, współzałożyciel
Fundacji WIEMY CO JEMY Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)
Prawdą ukrytą przez przemysł medyczny są dowody, które wskazują, że „odżywianie,
a nie geny czy kancerogeny, odpowiada za rozwój raka”. Doktor T. Colin Campbell odważnie
demaskuje błędy, mniej lub bardziej świadomie, popełniane przez świat nauki. Zamiast
propagować ograniczenie w diecie ilości białka zwierzęcego, które sprzyja nowotworom,
medycyna skupia się jedynie na tym już zgromadzonym w organizmach pacjentów białku
nowotworowym. Lekarze i naukowcy zapominają o roli równowagi w organizmie człowieka, której
brak odpowiada za choroby cywilizacyjne, a zajmują się wymyślaniem nowych leków
objawowych i kolejnych „części zamiennych”. Autor sprzeciwia się przymierzu nauki z
głupotą. Jednocześnie z pokorą dostrzega tajemnicę stworzenia, której nigdy do końca
nie poznamy.
Dr nauk med. Wiesława Stopińska,
pediatra i specjalista medycyny ogólnej, autorka książki Medycyna między wschodem a
zachodem
Przez ponad pięćdziesiąt lat, dr T. Colin Campbell zajmował się
badaniami z zakresu odżywiania. Jest autorem ponad 300 tekstów naukowych. Jego główne
dzieło, Nowoczesne zasady odżywiania, które powstały we współpracy z synem, lekarzem
medycyny Thomasem Campbellem II, już w chwili publikacji (w 2005 roku) stały się międzynarodowym
bestsellerem. Dr T. Colin Campbell jest emerytowanym profesorem w Katedrze Biochemii Odżywiania
im. Jacoba Goulda Schumana na Uniwersytecie Cornella i współautorem wielu ważnych
raportów dotyczących polityki żywieniowej i zdrowotnej. W odczytach wygłaszanych na całym
świecie przedstawiał metody rozwiązania kryzysu we współczesnej służbie zdrowia dzięki
odżywianiu.
Dr Howard Jacobson jest konsultantem z zakresu marketingu internetowego,
edukatorem zdrowotnym i ogrodnikiem ekologicznym z Durham w Karolinie Północnej. Zdobył
tytuły magistra z zakresu zdrowia publicznego oraz doktora nauk o zdrowiu na
Uniwersytecie w Temple, a także ukończył studia licencjackie z historii na
Uniwersytecie Princeton. Howard prowadzi agencję marketingową. Wykłada, trenuje i
prowadzi konsultacje z zakresu zdrowia i zrównoważonego stylu życia.
336 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka