Jedzenie czy trucizna?
Nieświadomość zabija
Wszyscy wiemy, że przetworzone, produkowane na skalę przemysłową, pożywienie nie
jest zdrowe. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo niekorzystnie
wpływa ono na nasze organizmy. Dzięki tej książce może się to jednak zmienić.
Autor odkrywa, co rzeczywiście znajduje się w przetworzonych produktach
spożywczych. Jak smakują australijskie trociny? Co robi kiełbasa pod prysznicem i skąd
bierze się w niej cukier? Jak z osadu i szlamu powstaje gulasz? W jaki sposób kryl może
zostać przemieniony we frankfurterki? Poznasz szokujące odpowiedzi na te i wiele innych
pytań.
Teraz i Ty zrozumiesz, że jedzenie oszukuje nasze zmysły nie próbując nawet nas
odżywiać. Poznasz mechanizmy, dzięki którym producenci pokarmów manipulują Tobą i
Twoimi dziećmi. Dowiesz się, skąd wzięła się epidemia otyłości i uświadomisz
sobie skalę zniszczeń powodowanych przez sztuczne aromaty i słodziki.
Publikacja uświadamia, że koniecznie musimy zmienić nasz sposób doboru i
konsumpcji produktów. Pokazuje, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i
walczyli o swoje prawa. W sposób całkowicie zrozumiały i jasny demaskuje kampanie
reklamowe przemysłu spożywczego jako wierutne kłamstwa i ujawnia skalę nadużyć,
jakich dopuścili się światowi potentaci. Ponadto otwiera oczy na masową produkcję
pożywienia i jej zaplecze. Po tej lekturze wielu z nas już nigdy więcej nie kupi niektórych
produktów, nie mówiąc o ich ewentualnej konsumpcji.
Bądź świadomym konsumentem!
1. Dyskretna siła świata: przemysł smaku. 9
O pewnym zadziwiająco skromnym koncernie w Nowym Jorku / Do czego piekarzowi potrzebny
jest wywiad / Oszukiwanie zmysłów od wczesnego ranka po późny wieczór, niezależnie
od tego czy jemy muesli, czy szpinak / Każdego dnia zjadamy funt pożywienia o smaku
stworzonym całkowicie sztucznie / W jaki sposób z siedmiu gramów kury można zachwycić
konsumenta pyszną zupą
2. Nieprzyjemny zapach: emancypacja smaku z natury 31
Błogosławieństwo pochodzące z natury: o sztuczkach, australijskich wiórach, które
uwalniają i wydobywają „naturalny” aromat truskawek / To wspaniałe: wegetariański
aromat „pieczeni wołowej” / Szkody towarzyszące produkcji smaku / Patent na
sfingowanie owoców
3. Genialnie zbilansowane: o ewolucji smaku. 47
Deser na sam koniec albo skomplikowana droga do uporządkowania potraw / Pan o nazwisku
Maggi i dobrodziejstwa chemii / Na początku była papka / Wynalezienie przysmaków i
dlaczego dzisiaj potrzebujemy przede wszystkim dużych dawek / Gdzie stała kolebka
makaronu?
4. Batonik czekoladowy – o wartości 0: ukryte w nim ryzyka zdrowotne 65
Dlaczego dla niektórych ludzi „batonikowa przerwa” może nawet zagrażać życiu. Na
co zmarła tak nagle Sarah Redding, 17 lat? / Lekarz w roli detektywa / Ciężkie
uszkodzenie mózgu – i to po jednym lodzie / Dziwaczne pomysły: szczepienia
zanieczyszczające dla małych dzieci
5. Jak sępy: walka o najmłodszych 85
Tajemnica zielonego pęczku: tureckie dzieci mieszkające na Kreuzbergu znają swoje zioła
/ Pierwsza lekcja matematyka, druga słoneczna wyspa włoska: koncerny spożywcze w klasie
/ Lepiej nie być przesadnie zdrowym: reklama dla dzieci wzorowana chyba na jakimś
horrorze / Matki na barykadach: zwalczyć monstrum Nestlé!
6. Z trudem w stronę mózgu: triumfalny pochód słodkości i jego skutki 107
Czego szuka cukier w kiełbasie? / Dlaczego w przypadku prowadzenia kuracji produkty typu
lemoniada light tak trudno polecać / Cukrzyca spowodowana słodzikami – jak to możliwe?
/ Niebezpieczna cola: 180 000 umiera rocznie z powodu picia napojów bezalkoholowych
7. Bezwartościowy dym: zbliżająca się legalizacja zabronionych metod rzeźniczych.
123
Dlaczego kiełbasę należy umyć / Dlaczego dym ostatnio ma płynny stan skupienia i jak
to jest, że etykieta na produkcie milczy i pozostaje jak zwykle czysta / Zdrowe to oczywiście
nie jest / Gdzie jest dym? McDonald zbywa to milczeniem / Wszystko ma swój koniec, tylko
nie kiełbasa
8. Tego już za wiele: dobry smak stał się pomocniczym środkiem tuczącym 141
Dlaczego koty lubią Whiskas / Jak właściwie smakuje aromat typu Mysz? / Biedne świnki:
nawet one zamiast truskawek dostają czysty aromat / Pasza treściwa dla krów jest
obecnie perfumowana smakiem typu „łąka pełna ziół” / Wspólne choroby: dlaczego
człowiek i jego domowe zwierzę zrównały się cywilizacyjnie
9. Demoralizacja i łakomstwo: prawo etykietowania 159
Dziwne uwarunkowania prawne: zakaz oszukiwania konsumenta, fałszowanie smaku dozwolone /
Ścięcie głowy z powodu rozcieńczania wina: tego już naprawdę za wiele / Wszystko w
pełni naturalne – także aromat z mikrobów modyfikowanych genetycznie / Super: trociny
i wióry na aromat truskawkowy uchodzą obecnie za artykuł spożywczy
10. Ślepe próby: nowa niemoc kontrolerów państwowych. 179
Dlaczego pewien urzędnik musiał destylować w czasie pracy wódkę / Jedna osoba z rządu
na jedną osobę z Red Bulla: lobby twardo siedzi przy stole / Gdy rząd światowy
obraduje w sprawie produktów spożywczych, demokracja ma przerwę / Badania nad
aromatami: jak zalegalizowano oszustwo
11. Zupa kłamie: oszustwo na organizmie i jego skutki. 199
O przesłaniu pieczeni wysyłanym do mózgu i brzucha / Jedzenie działające jak fetysz /
Błędny alarm w układzie trawiennym: właściwie dlaczego smak ma takie ważne zadanie
do wykonania / Dlaczego przemysłowe aromaty są utajnionymi wyzwalaczami tego, że jesteśmy
grubi / Wybrakowane jedzenie, a mimo to nadwaga: jak to możliwe?
12. Działanie przy pomocy wbijania czegoś do głowy: walka gigantów w
biznesie spożywczym 217
Sklepy spożywcze z oceną kryminalną: dlaczego FBI nagle przemyciło swoich agentów do
środowiska związanego z aromatami / Bezwzględnie brutalne metody koncernów
supermarketowych / Chleb przyszłości: chemia świętuje swój triumf / Zdrowe pożywienie
prosto z ogrodu zoologicznego bakterii
13. Obok wytyczonych ścieżek: o nieustającym wzmacnianiu smaku 237
Od razu do morza, żeby tylko schłodzić wysypkę / Wzmacniacz smaku, który niby nim nie
jest: również ekstrakt drożdżowy zbiera żniwo w postaci ofiar / Skąd nagle pojawia
się delikatna nuta pieczonego kurczaka? / Funt glutaminianu dziennie: kontrowersyjny
proszek ma wielu podejrzanych przyjaciół / Aromaty tylko na własną odpowiedzialność
14. Śmieci w przebraniu: jak z odpadów stać się artykułem spożywczym.
257
Metamorfoza mieszkańców mórz i oceanów: w jaki sposób kryl może zostać przemieniony
w kiełbaski frankfurterki / Jak z substratu bioodpadów może powstać gulasz / Fakultet
z wykorzystania odpadów: mikroby dbają o aromat / Innowacyjne resztki kuchenne: ze ścieków
powstaje smak waniliowy
15. Bardziej apetycznie i smacznie: przyszłość smaku. 279
Jedzenie na łapu capu, a rozwodniony płyn z cukrem smakuje jak czysta woda / Pięciominutowe
halucynacje: Nestlé i manipulacja smakiem w mózgu / Powrót do łask cotygodniowych targów
i rynków / Powiew rebelii owiewa kuchenkę do gotowania / Smak prawdziwego życia
Literatura 303
320 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka