ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

JEDZENIE CZY TRUCIZNA? NIEŚWIADOMOŚĆ ZABIJA


GRIMM H.-U.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2015, wydanie I

cena netto: 39.29 Twoja cena  37,33 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Jedzenie czy trucizna?

Nieświadomość zabija


Wszyscy wiemy, że przetworzone, produkowane na skalę przemysłową, pożywienie nie jest zdrowe. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo niekorzystnie wpływa ono na nasze organizmy. Dzięki tej książce może się to jednak zmienić.

Autor odkrywa, co rzeczywiście znajduje się w przetworzonych produktach spożywczych. Jak smakują australijskie trociny? Co robi kiełbasa pod prysznicem i skąd bierze się w niej cukier? Jak z osadu i szlamu powstaje gulasz? W jaki sposób kryl może zostać przemieniony we frankfurterki? Poznasz szokujące odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Teraz i Ty zrozumiesz, że jedzenie oszukuje nasze zmysły nie próbując nawet nas odżywiać. Poznasz mechanizmy, dzięki którym producenci pokarmów manipulują Tobą i Twoimi dziećmi. Dowiesz się, skąd wzięła się epidemia otyłości i uświadomisz sobie skalę zniszczeń powodowanych przez sztuczne aromaty i słodziki.

Publikacja uświadamia, że koniecznie musimy zmienić nasz sposób doboru i konsumpcji produktów. Pokazuje, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i walczyli o swoje prawa. W sposób całkowicie zrozumiały i jasny demaskuje kampanie reklamowe przemysłu spożywczego jako wierutne kłamstwa i ujawnia skalę nadużyć, jakich dopuścili się światowi potentaci. Ponadto otwiera oczy na masową produkcję pożywienia i jej zaplecze. Po tej lekturze wielu z nas już nigdy więcej nie kupi niektórych produktów, nie mówiąc o ich ewentualnej konsumpcji.

Bądź świadomym konsumentem!


1. Dyskretna siła świata: przemysł smaku. 9
O pewnym zadziwiająco skromnym koncernie w Nowym Jorku / Do czego piekarzowi potrzebny jest wywiad / Oszukiwanie zmysłów od wczesnego ranka po późny wieczór, niezależnie od tego czy jemy muesli, czy szpinak / Każdego dnia zjadamy funt pożywienia o smaku stworzonym całkowicie sztucznie / W jaki sposób z siedmiu gramów kury można zachwycić konsumenta pyszną zupą

2. Nieprzyjemny zapach: emancypacja smaku z natury 31
Błogosławieństwo pochodzące z natury: o sztuczkach, australijskich wiórach, które uwalniają i wydobywają „naturalny” aromat truskawek / To wspaniałe: wegetariański aromat „pieczeni wołowej” / Szkody towarzyszące produkcji smaku / Patent na sfingowanie owoców

3. Genialnie zbilansowane: o ewolucji smaku. 47
Deser na sam koniec albo skomplikowana droga do uporządkowania potraw / Pan o nazwisku Maggi i dobrodziejstwa chemii / Na początku była papka / Wynalezienie przysmaków i dlaczego dzisiaj potrzebujemy przede wszystkim dużych dawek / Gdzie stała kolebka makaronu?

4. Batonik czekoladowy – o wartości 0: ukryte w nim ryzyka zdrowotne 65
Dlaczego dla niektórych ludzi „batonikowa przerwa” może nawet zagrażać życiu. Na co zmarła tak nagle Sarah Redding, 17 lat? / Lekarz w roli detektywa / Ciężkie uszkodzenie mózgu – i to po jednym lodzie / Dziwaczne pomysły: szczepienia zanieczyszczające dla małych dzieci

5. Jak sępy: walka o najmłodszych 85
Tajemnica zielonego pęczku: tureckie dzieci mieszkające na Kreuzbergu znają swoje zioła / Pierwsza lekcja matematyka, druga słoneczna wyspa włoska: koncerny spożywcze w klasie / Lepiej nie być przesadnie zdrowym: reklama dla dzieci wzorowana chyba na jakimś horrorze / Matki na barykadach: zwalczyć monstrum Nestlé!

6. Z trudem w stronę mózgu: triumfalny pochód słodkości i jego skutki 107
Czego szuka cukier w kiełbasie? / Dlaczego w przypadku prowadzenia kuracji produkty typu lemoniada light tak trudno polecać / Cukrzyca spowodowana słodzikami – jak to możliwe? / Niebezpieczna cola: 180 000 umiera rocznie z powodu picia napojów bezalkoholowych

7. Bezwartościowy dym: zbliżająca się legalizacja zabronionych metod rzeźniczych. 123
Dlaczego kiełbasę należy umyć / Dlaczego dym ostatnio ma płynny stan skupienia i jak to jest, że etykieta na produkcie milczy i pozostaje jak zwykle czysta / Zdrowe to oczywiście nie jest / Gdzie jest dym? McDonald zbywa to milczeniem / Wszystko ma swój koniec, tylko nie kiełbasa

8. Tego już za wiele: dobry smak stał się pomocniczym środkiem tuczącym 141
Dlaczego koty lubią Whiskas / Jak właściwie smakuje aromat typu Mysz? / Biedne świnki: nawet one zamiast truskawek dostają czysty aromat / Pasza treściwa dla krów jest obecnie perfumowana smakiem typu „łąka pełna ziół” / Wspólne choroby: dlaczego człowiek i jego domowe zwierzę zrównały się cywilizacyjnie

9. Demoralizacja i łakomstwo: prawo etykietowania 159
Dziwne uwarunkowania prawne: zakaz oszukiwania konsumenta, fałszowanie smaku dozwolone / Ścięcie głowy z powodu rozcieńczania wina: tego już naprawdę za wiele / Wszystko w pełni naturalne – także aromat z mikrobów modyfikowanych genetycznie / Super: trociny i wióry na aromat truskawkowy uchodzą obecnie za artykuł spożywczy

10. Ślepe próby: nowa niemoc kontrolerów państwowych. 179
Dlaczego pewien urzędnik musiał destylować w czasie pracy wódkę / Jedna osoba z rządu na jedną osobę z Red Bulla: lobby twardo siedzi przy stole / Gdy rząd światowy obraduje w sprawie produktów spożywczych, demokracja ma przerwę / Badania nad aromatami: jak zalegalizowano oszustwo

11. Zupa kłamie: oszustwo na organizmie i jego skutki. 199
O przesłaniu pieczeni wysyłanym do mózgu i brzucha / Jedzenie działające jak fetysz / Błędny alarm w układzie trawiennym: właściwie dlaczego smak ma takie ważne zadanie do wykonania / Dlaczego przemysłowe aromaty są utajnionymi wyzwalaczami tego, że jesteśmy grubi / Wybrakowane jedzenie, a mimo to nadwaga: jak to możliwe?

12. Działanie przy pomocy wbijania czegoś do głowy: walka gigantów w biznesie spożywczym 217
Sklepy spożywcze z oceną kryminalną: dlaczego FBI nagle przemyciło swoich agentów do środowiska związanego z aromatami / Bezwzględnie brutalne metody koncernów supermarketowych / Chleb przyszłości: chemia świętuje swój triumf / Zdrowe pożywienie prosto z ogrodu zoologicznego bakterii

13. Obok wytyczonych ścieżek: o nieustającym wzmacnianiu smaku 237
Od razu do morza, żeby tylko schłodzić wysypkę / Wzmacniacz smaku, który niby nim nie jest: również ekstrakt drożdżowy zbiera żniwo w postaci ofiar / Skąd nagle pojawia się delikatna nuta pieczonego kurczaka? / Funt glutaminianu dziennie: kontrowersyjny proszek ma wielu podejrzanych przyjaciół / Aromaty tylko na własną odpowiedzialność

14. Śmieci w przebraniu: jak z odpadów stać się artykułem spożywczym. 257
Metamorfoza mieszkańców mórz i oceanów: w jaki sposób kryl może zostać przemieniony w kiełbaski frankfurterki / Jak z substratu bioodpadów może powstać gulasz / Fakultet z wykorzystania odpadów: mikroby dbają o aromat / Innowacyjne resztki kuchenne: ze ścieków powstaje smak waniliowy

15. Bardziej apetycznie i smacznie: przyszłość smaku. 279
Jedzenie na łapu capu, a rozwodniony płyn z cukrem smakuje jak czysta woda / Pięciominutowe halucynacje: Nestlé i manipulacja smakiem w mózgu / Powrót do łask cotygodniowych targów i rynków / Powiew rebelii owiewa kuchenkę do gotowania / Smak prawdziwego życia

Literatura 303


320 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022