Mięso nas zabija
Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego
Czy wiesz, że codziennie jesteś narażony na działanie jednego z najsilniej
uzależniających środków na świecie? Nie chodzi tu bynajmniej o dopalacze, nikotynę,
narkotyki, alkohol czy cukier. Mowa o mięsie!
Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają masę
mitów związanych ze spożywaniem białka zwierzęcego. Jednym z nich jest paradoks, że
jedni spożywają duże ilości białka żeby zwiększyć masę ciała, a inni żeby
zrzucić wagę. Z tej książki dowiesz się, że proteiny wcale nie pomagają spalić
kilogramów, a demonizowane w ostatnich latach węglowodany nie są wcale wrogiem
człowieka, ponieważ w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i
energii. Tymczasem testy laboratoryjne wykazały istnienie wyraźnego związku między
białkiem zwierzęcym, a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i
nowotworami, jak również wieloma innymi chorobami odpowiedzialnymi za skrócenie długości
życia.
Książka nie nakłania do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale do stopniowego,
rozsądnego modyfikowania nawyków żywieniowych. Ujawnia, że białko zwierzęce można z
powodzeniem zastąpić białkiem roślinnym, a najskuteczniejszą metodą na zrzucenie
zbędnych kilogramów, poprawienie stanu zdrowia i uchronienie organizmu przed chorobami
jest stosowanie diety o niskiej zawartości białka oraz tłuszczu. Autorzy swoje tezy
popierają wynikami niezależnych badań i eksperymentów.
Koniec z mięsem, początek zdrowia.
CZĘŚĆ PIERWSZA: Garth Davis: mięsoholik
ROZDZIAŁ 1: Cześć, nazywam się Garth i jestem uzależniony od mięsa
9
ROZDZIAŁ 2: Historia upadku. 35
ROZDZIAŁ 3: W poszukiwaniu diety idealnej. 61
CZĘŚĆ DRUGA: Jak staliśmy się białkoholikami
ROZDZIAŁ 4: Historia białka. 85
ROZDZIAŁ 5: Białko przejmuje władzę w królestwie żywienia. 109
ROZDZIAŁ 6: Atkins i nie tylko 117
ROZDZIAŁ 7: Nowy posmak białkoholizmu: paleo. 139
CZĘŚĆ TRZECIA: Białko: Tylko śmierć i choroby
ROZDZIAŁ 8: Jak odróżnić prawdę od pseudonauki. 169
ROZDZIAŁ 9: Cukrzyca: to mięso nadaje życiu słodki smak . 217
ROZDZIAŁ 10: Nadciśnienie: jak białko nas przytłacza. 235
ROZDZIAŁ 11: Choroby serca: odstaw mięso, ciesz się życiem 241
ROZDZIAŁ 12: Otyłość: to nie wina węglowodanów 263
ROZDZIAŁ 13: Białko a nowotwory 285
ROZDZIAŁ 14: Jak uniknąć przedwczesnej śmierci. 333
CZĘŚĆ CZWARTA: Powrót do zdrowia
ROZDZIAŁ 15: Ile białka potrzebujemy?. 359
ROZDZIAŁ 16: Ograniczamy spożycie białka zwierzęcego 389
ROZDZIAŁ 17: Plan posiłków 433
Podziękowania. 487
Bibliografia. 489
572 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka