ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

MIĘSO PEŁNE KŁAMSTW JAK NIE DAĆ SIĘ OTRUĆ PRZEMYSŁOWI MIĘSNEMU


GRIMM H.-U.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 49.40 Twoja cena  46,93 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Mięso pełne kłamstw

Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu


Polacy są w zdecydowanej większości mięsożerni. Wieprzowina, drób, wołowina i ryby królują na naszych stołach, a w ostatnich latach dołączają do nich coraz powszechniejsze i łatwiej dostępne owoce morza w różnym wydaniu. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez mięsa, a wielu z nas spożywa je częściej niż raz dziennie. Pytanie jednak, czemu nagle zaczęliśmy z tego powodu chorować?

Dziennikarz śledczy, którego badania sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji, przedstawia niewygodną prawdę o związku między chorobami ludzi, a masową hodowlą zwierząt. Dzięki niemu poznasz związek między kiełbasą a cukrzycą oraz salami a plagą bezpłodności. Obalone zostają również mity, takie jak ten o mleku wzmacniającym kości. Dowiesz się, skąd biorą się bóle głowy, depresja i spowolnienie pracy żołądka oraz poznasz cudowną moc zup.

Jak się okazuje, nabiał może powodować raka, a współczesne fermy drobiu są prawdziwymi wylęgarniami zarazków. Kurczaki dostępne w sklepach nie mają wiele wspólnego z naturą, a w marketach czyhają na każdego bakterie odporne na działanie antybiotyków. Poznasz mroczne strony sushi i przyczyny, dla których inwestorzy wybierają ryzykowne innowacje. Uświadomisz sobie skalę nieuczciwych praktyk i przyczyny, dla których zarówno ludzie władzy, jak i sponsorowani przez koncerny naukowcy, umywają ręce od odpowiedzialności za zdrowie konsumentów.

Cała prawda o mięsie!


1. Bez światła
Dlaczego masowa hodowla zwierząt wpędza nas w choroby
. 9
Szybko, szybko – pielęgniarki nagle robią się nerwowe/Kiełbasa oraz mięso jako źródło cukrzycy/Bomba proteinowa: niestety, nadmiar białka szkodzi/Totalna perwersja: w dzisiejszych czasach mięso jest tańsze niż warzywa/ Czy stek naprawdę syci i odchudza?

2. Ciągły ból
Biedne świnie: zbyt wiele kiełbasy i sznycli oraz zbyt wiele przemocy
31
Szokująca wiadomość dla fanów kiełbasek curry: już jedna kiełbaska dziennie może być o tę jedną za dużo/Uporczywe bóle: jak gospodyni prawie nie była w stanie nalać piwa/Kiełbasa to papieros przyszłości/Salami oraz szynka mogą zagrażać płodności/Szczęśliwe świnie nie gryzą.

3. Mleko straszy na regale
Wpływ uprzemysłowienia produkcji mleka na nasze zdrowie
. 55
Skurcze, gorączka i smutne oczy: dla pewnej młodej kobiety oznaczało to koniec z latte macchiato/Bajeczka o tym, że mleko wzmacnia kości – lekarze ostrzegają: mleko to przyczyna wyprysków, a nawet raka/Trup, większy trup, mleko UHT, czyli sztuczki przemysłu przetwórczego/Prawdziwe krowy mają rogi.

4. Największe zagrożenie
Globalny drób: o związanym z nim ryzyku oraz skutkach ubocznych
83
Paraliż twarzy: tajemnicza choroba z kurnika/Dwóch zabitych, pięćset przypadków zachorowań, a władze smacznie śpią/Zawód: designer zwierząt – pewien koncern rodzinny projektuje kurczaki/Masowe fermy drobiu: wylęgarnia zarazków/ O jajkach, które dodają nam urody.

5. Panowie świata
Bakterie odporne na antybiotyki: obawa przed powrotem epidemii
. 111
Matka, która zmarła z powodu niegojącej się rany/Bakterie odporne na działanie antybiotyków, do kupienia w niemieckich marketach/W fabrykach kurcząt wykluwają się także podstępne bakterie/Dobre zarazki, złe zarazki: jak nasi przyjaźni współmieszkańcy zmieniają się w agresywnych morderców.

6. Otumanione pszczoły
Jak chemia zagraża pszczołom – a także ludziom
137
Zagadkowa śmierć pszczół – zaćmiony truciznami umysł/O tym, jak Szwajcarzy musieli zniszczyć całe tony miodu naraz/Kiełbasa, napoje mleczne, sushi: w jaki sposób tworzywa sztuczne atakują ludzkie serce oraz nerki/Kanapka z wagonu restauracyjnego: arcydzieło przemysłu chemicznego.

7. Sowite dopłaty
Czynnik sprawczy – przemysł przetwórczy produktów zwierzęcych – państwo umywa ręce
163
Szczęśliwa pani profesor: znalazła sponsora/Usłyszysz to w każdy wtorek w auli wykładowej, której patronuje firma Bayer/Choroby na fermach zwierząt – broń Boże, nie badać przyczyn!/Milionowe prezenty dla właścicieli ferm zwierząt/Nazwy wsi potiomkinowskich, jakie napotkasz w supermarkecie.

8. Pod presją
Jak zdrowy jest kotlet z indyka pochodzącego z ekologicznej fabryki drobiu?
. 189
O ekologicznym przemyśle, prostych rolnikach i kwestii: ile natury tkwi tak naprawdę w nowoczesnym indyku?/Poranione zwierzęta tonące w odchodach – a więc to jest ten ekologiczny indyk ze słoiczków dla dzieci?/Ekologiczna żywność globalnie: duński multimilioner mleczny eksportuje niemieckie mleko UHT do Chin/Zdrowa idylla.

9. One idą na dno
Boom na sushi oraz obawa przed wyginięciem ryb
215
O wycieczce nad morze, miłości do ryb – oraz pytaniu, czy w przyszłości na Ziemi będą żyły tylko meduzy/Modne drinki w barze i żadnego pontonu Greenpeace na horyzoncie/Król morza pływa teraz w klatce/Przerażające: robaki w sushi/Łososie też mają uczucia.

10. Więcej niż jajko
Hamburgery high-tech: nowy piękny wegeświat
. 241
W Dolinie Krzemowej nikt nie ma ochoty na warzywa: dlaczego inwestorzy wolą innowacje/Bezmięsne kotlety, soja, tofu: można żyć i tak/Haha: sałatka mięsna   z tofu-zwierzęcia – ale co zrobić z brakującymi witaminami?/Bezmięsne dzieciństwo: o tym, jak któregoś dnia maluchy przestały się uśmiechać.

11. Bez strachu
Jak zwierzęta wskazują ludziom nowe źródła pożywienia
267
Dobrzy myśliwi, źli myśliwi: czy wolno nam zabijać zwierzęta?/Im dziksze, tym lepsze/Dla młodego byczka Johny’ego seksu już nie będzie! Pewna sympatyczka zwierząt jest tutaj bardzo restrykcyjna/Człowiek i krowa: czyli o tym, czy trawa jest jadalna/Serowy mistrz świata: wysoko w górach Szwajcarii zapanowało przerażenie.

12. Niezmącona niczym idylla
Człowiek i zwierzę: rozwiązaniem byłoby więcej szacunku
. 291
O respekcie dla życia, ślimakach na grządce sałaty oraz dlaczego nawet robaki zasługują na nasz szacunek/Bóle głowy, depresja, spowolnienie pracy żołądka: całkowite wyeliminowanie mięsa to żadne rozwiązanie/Odkryte na nowo: cudowna moc zup/Co tak naprawdę jest dla naszego dobrego samopoczucia ważne.

Bibliografia. 317
Źródła. 337


340 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022