Mięso pełne kłamstw
Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu
Polacy są w zdecydowanej większości mięsożerni. Wieprzowina, drób, wołowina i
ryby królują na naszych stołach, a w ostatnich latach dołączają do nich coraz
powszechniejsze i łatwiej dostępne owoce morza w różnym wydaniu. Nie wyobrażamy sobie
niedzielnego obiadu bez mięsa, a wielu z nas spożywa je częściej niż raz dziennie.
Pytanie jednak, czemu nagle zaczęliśmy z tego powodu chorować?
Dziennikarz śledczy, którego badania sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych
potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji, przedstawia niewygodną
prawdę o związku między chorobami ludzi, a masową hodowlą zwierząt. Dzięki niemu
poznasz związek między kiełbasą a cukrzycą oraz salami a plagą bezpłodności.
Obalone zostają również mity, takie jak ten o mleku wzmacniającym kości. Dowiesz
się, skąd biorą się bóle głowy, depresja i spowolnienie pracy żołądka oraz
poznasz cudowną moc zup.
Jak się okazuje, nabiał może powodować raka, a współczesne fermy drobiu są
prawdziwymi wylęgarniami zarazków. Kurczaki dostępne w sklepach nie mają wiele wspólnego
z naturą, a w marketach czyhają na każdego bakterie odporne na działanie antybiotyków.
Poznasz mroczne strony sushi i przyczyny, dla których inwestorzy wybierają ryzykowne
innowacje. Uświadomisz sobie skalę nieuczciwych praktyk i przyczyny, dla których
zarówno ludzie władzy, jak i sponsorowani przez koncerny naukowcy, umywają ręce od
odpowiedzialności za zdrowie konsumentów.
Cała prawda o mięsie!
1. Bez światła
Dlaczego masowa hodowla zwierząt wpędza nas w choroby. 9
Szybko, szybko – pielęgniarki nagle robią się nerwowe/Kiełbasa oraz mięso jako źródło
cukrzycy/Bomba proteinowa: niestety, nadmiar białka szkodzi/Totalna perwersja: w
dzisiejszych czasach mięso jest tańsze niż warzywa/ Czy stek naprawdę syci i odchudza?
2. Ciągły ból
Biedne świnie: zbyt wiele kiełbasy i sznycli oraz zbyt wiele przemocy 31
Szokująca wiadomość dla fanów kiełbasek curry: już jedna kiełbaska dziennie może
być o tę jedną za dużo/Uporczywe bóle: jak gospodyni prawie nie była w stanie nalać
piwa/Kiełbasa to papieros przyszłości/Salami oraz szynka mogą zagrażać płodności/Szczęśliwe
świnie nie gryzą.
3. Mleko straszy na regale
Wpływ uprzemysłowienia produkcji mleka na nasze zdrowie. 55
Skurcze, gorączka i smutne oczy: dla pewnej młodej kobiety oznaczało to koniec z latte
macchiato/Bajeczka o tym, że mleko wzmacnia kości – lekarze ostrzegają: mleko to
przyczyna wyprysków, a nawet raka/Trup, większy trup, mleko UHT, czyli sztuczki przemysłu
przetwórczego/Prawdziwe krowy mają rogi.
4. Największe zagrożenie
Globalny drób: o związanym z nim ryzyku oraz skutkach ubocznych 83
Paraliż twarzy: tajemnicza choroba z kurnika/Dwóch zabitych, pięćset przypadków
zachorowań, a władze smacznie śpią/Zawód: designer zwierząt – pewien koncern
rodzinny projektuje kurczaki/Masowe fermy drobiu: wylęgarnia zarazków/ O jajkach, które
dodają nam urody.
5. Panowie świata
Bakterie odporne na antybiotyki: obawa przed powrotem epidemii. 111
Matka, która zmarła z powodu niegojącej się rany/Bakterie odporne na działanie
antybiotyków, do kupienia w niemieckich marketach/W fabrykach kurcząt wykluwają się
także podstępne bakterie/Dobre zarazki, złe zarazki: jak nasi przyjaźni współmieszkańcy
zmieniają się w agresywnych morderców.
6. Otumanione pszczoły
Jak chemia zagraża pszczołom – a także ludziom 137
Zagadkowa śmierć pszczół – zaćmiony truciznami umysł/O tym, jak Szwajcarzy musieli
zniszczyć całe tony miodu naraz/Kiełbasa, napoje mleczne, sushi: w jaki sposób
tworzywa sztuczne atakują ludzkie serce oraz nerki/Kanapka z wagonu restauracyjnego:
arcydzieło przemysłu chemicznego.
7. Sowite dopłaty
Czynnik sprawczy – przemysł przetwórczy produktów zwierzęcych – państwo umywa ręce
163
Szczęśliwa pani profesor: znalazła sponsora/Usłyszysz to w każdy wtorek w auli wykładowej,
której patronuje firma Bayer/Choroby na fermach zwierząt – broń Boże, nie badać
przyczyn!/Milionowe prezenty dla właścicieli ferm zwierząt/Nazwy wsi potiomkinowskich,
jakie napotkasz w supermarkecie.
8. Pod presją
Jak zdrowy jest kotlet z indyka pochodzącego z ekologicznej fabryki drobiu?. 189
O ekologicznym przemyśle, prostych rolnikach i kwestii: ile natury tkwi tak naprawdę w
nowoczesnym indyku?/Poranione zwierzęta tonące w odchodach – a więc to jest ten
ekologiczny indyk ze słoiczków dla dzieci?/Ekologiczna żywność globalnie: duński
multimilioner mleczny eksportuje niemieckie mleko UHT do Chin/Zdrowa idylla.
9. One idą na dno
Boom na sushi oraz obawa przed wyginięciem ryb 215
O wycieczce nad morze, miłości do ryb – oraz pytaniu, czy w przyszłości na Ziemi będą
żyły tylko meduzy/Modne drinki w barze i żadnego pontonu Greenpeace na horyzoncie/Król
morza pływa teraz w klatce/Przerażające: robaki w sushi/Łososie też mają uczucia.
10. Więcej niż jajko
Hamburgery high-tech: nowy piękny wegeświat. 241
W Dolinie Krzemowej nikt nie ma ochoty na warzywa: dlaczego inwestorzy wolą
innowacje/Bezmięsne kotlety, soja, tofu: można żyć i tak/Haha: sałatka mięsna
z tofu-zwierzęcia – ale co zrobić z brakującymi witaminami?/Bezmięsne dzieciństwo:
o tym, jak któregoś dnia maluchy przestały się uśmiechać.
11. Bez strachu
Jak zwierzęta wskazują ludziom nowe źródła pożywienia 267
Dobrzy myśliwi, źli myśliwi: czy wolno nam zabijać zwierzęta?/Im dziksze, tym
lepsze/Dla młodego byczka Johny’ego seksu już nie będzie! Pewna sympatyczka zwierząt
jest tutaj bardzo restrykcyjna/Człowiek i krowa: czyli o tym, czy trawa jest
jadalna/Serowy mistrz świata: wysoko w górach Szwajcarii zapanowało przerażenie.
12. Niezmącona niczym idylla
Człowiek i zwierzę: rozwiązaniem byłoby więcej szacunku. 291
O respekcie dla życia, ślimakach na grządce sałaty oraz dlaczego nawet robaki zasługują
na nasz szacunek/Bóle głowy, depresja, spowolnienie pracy żołądka: całkowite
wyeliminowanie mięsa to żadne rozwiązanie/Odkryte na nowo: cudowna moc zup/Co tak
naprawdę jest dla naszego dobrego samopoczucia ważne.
Bibliografia. 317
Źródła. 337
340 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka