Nasiona Chia
Aztecki sekret zdrowia
Medycyna nie zdołała wynaleźć leku na wiele chorób, tymczasem natura zrobiła to
już przed wieloma wiekami. Ukryła swój cudowny sposób na powszechne choroby w
niepozornych nasionach. Fakt ten odkryli starożytni Aztekowie, którzy dzięki nasionom
chia dbali o zdrowie swoich organizmów. Teraz również współcześni Europejczycy mogą
skorzystać z tego wspaniałego panaceum.
Barbara Simonsohn od ponad 20 lat zajmuje się tematyką odżywiania, a w tej
książce ujawnia zadziwiające właściwości nasion chia. Niezależne badania wykazały,
że zawierają one pełną gamę przeciwutleniaczy, składników mineralnych, białek,
błonnika oraz kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3. Czyni to z nich prawdziwą bombę
witaminową.
Z tej książki dowiesz się, jak z pomocą nasion chia wzmocnić system
odpornościowy, zapobiec chorobom układu krążenia i odnieść sukces w zdrowym, a
zarazem skutecznym odchudzaniu. Dzięki nim zabezpieczysz się też przed nowotworami,
stanami zapalnymi i cukrzycą. Poznasz również 111 przepisów na pyszne i zdrowe
potrawy. W przeciwieństwie do wielu zdrowych produktów, nasiona chia są jednocześnie
bardzo smaczne.
Jest to lektura obowiązkowa zarówno dla profesjonalnych sportowców, jak i wszystkich
osób świadomych tego, co jedzą. Tym bardziej, że opisywane w niej nasiona wzmacniają
nie tylko ciało, ale i umysł, wskutek czego zwiększają możliwości ludzkiego mózgu i
zapobiegają syndromowi wypalenia.
Nasiona chia – Twój sposób na zdrowie!
Wprowadzenie 9
Chia – nowa gwiazda wśród superżywności. 9
Informacje o chia 13
Nasiona, wyjątkowe źródło pożywienia 13
Chia – wyjątkowa roślina. 17
Chia, jedna z przedstawicielek superżywności
– dlaczego o niebo przewyższa Functional Food. 20
Chia – święte nasiona Azteków 25
Jak to się stało, że przejściowo chia praktycznie znikła? 31
Informacje botaniczne o chia. 34
Cenne substancje w chia. 39
Kwasy tłuszczowe Omega-3 – królowie tłuszczów 39
Chia, bogactwo składników mineralnych. 67
Chia, dobre źródło witamin. 76
Przeciwutleniacze w chia 87
Białka w chia: doskonały profil aminokwasowy zawierający wszystkie aminokwasy egzogenne
94
Błonnik pokarmowy, ważny czynnik zdrowotny 102
Jak chia zapobiega chorobom i jak je leczy 109
Chia chroni serce. 109
Chia zapobiega zapaleniom 121
Nasiona chia – dopalacz dla mózgu. 125
Chia jako profilaktyka przeciwcukrzycowa i pożywienie dla diabetyków 130
Chia zapobiega rakowi i pomaga w jego leczeniu. 139
Chia, roślina zapobiegająca syndromowi wypalenia. 149
Lecznicze działanie chia od A do Z 155
Chia for Life – w jaki sposób chia może wzbogacić nasze życie
175
Chia dla sportowców wyczynowych i ekstremalnych.
Tajemnica biegaczy Tarahumara 176
Chia pomaga zrzucić kilogramy
i utrzymać idealną figurę 185
Jak dzięki chia można wzbogacić produkty pochodzenia zwierzęcego oraz functional food.
196
Relacje ludzi, którzy używają chia 203
Chia dla zwierząt 211
Zalety chia. 215
Komu chia może posłużyć? 216
Produkty z chia w Niemczech 218
Przepisy z zastosowaniem chia. 227
Wprowadzenie. 227
Śniadania. 234
Sałatki i dressingi. 239
Zupy. 243
Dania główne 249
Potrawy dla dzieci 255
Desery. 260
Przekąski. 268
Ciasta 271
Chleby. 277
Herbatniki. 282
Napoje 288
Smoothie. 290
Załącznik. 301
Bibliografia 301
Badania naukowe (uszeregowane według tematyki). 306
Ważne adresy internetowe (w kolejności alfabetycznej) 316
Artykuły dotyczące chia i tematów pokrewnych. 318
O Autorce. 321
Wykaz przepisów. 325
332 strony, Format: 15.0x21.0cm, oprawa miękka