Niebezpieczne zboża
Groźny gluten
Dlaczego zboża mogą być niebezpieczne dla Twojego zdrowia
Prawie we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety.
Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od
wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo
pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest
zdrowe dla każdego?
Od dawna wiadomo, że wiele poważnych chorób ma związek z alergią na białka,
znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób,
które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu.
Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich
powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i
jakiej szukać alternatywy?
Dzięki Bożenie Przyjemskiej naturoterapeutce, dietetykowi i osteopatce z 30 –
letnim doświadczeniem będziesz mógł sam się przekonać o wartościach terapeutycznych
diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu. Zapobiega ona ponad 200 przewlekłym
chorobom i dolegliwościom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu.
Autorka dogłębnie przeanalizowała najważniejsze informacje medyczne dotyczące
uczuleń i nietolerancji na gluten i swoje wnioski zamieściła w tym poradniku.
Znajdziesz w nim również wszystko na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która
jest w stanie wyleczyć m.in. takie choroby jak: nowotwory, osteoporozę, choroby jelit,
choroby autoimmunologiczne, przewlekłe bóle, kłopoty z trawieniem i przyswajaniem,
bezpłodność, a także wiele innych. Dodatkowym atutem tej publikacji są zawarte w niej
przepisy zarówno dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej, jak i
Specyficznej Diety Węglowodanowej.
Zdrowe życie bez glutenu.
1. Wstęp . 9
Moja historia 12
Co to jest gluten i dlaczego prowadzi do choroby? 15
2. Co to jest celiakia? 19
Teoria toksyczna 20
Teoria autoimmunologiczna . 21
Teoria dziedziczna . 21
Postacie kliniczne celiakii . 22
Postać klasyczna choroby trzewnej . 22
Postać niema . 23
Postać ukryta, późno ujawniająca się . 25
Celiakia letalna – choroba Dühringa . 25
3. Nietolerancja glutenu a alergia . 29
Reakcja krzyżowa układu immunologicznego powodem niepowodzeń diety bezglutenowej
33
Diagnostyka celiakii 35
4. Uzależnienie od zbóż i produktów mącznych zawierających gluten
. 37
Dlaczego jesteśmy tak wrażliwi na podstawowy składnik naszej diety? . 40
Jakie wady ma dieta wysokozbożowa dla zdrowia całej populacji? . 42
Zespół nieszczelnych jelit . 45
Ocena przepuszczalności bariery jelitowej . 51
Leczenie i zapobieganie 52
5. Drugi mózg – przewód pokarmowy 55
Unikalny układ nerwowy przewodu pokarmowego, nasz drugi mózg 61
Trochę historii 62
Fizjologia układu nerwowego jelit . 63
Zadziwiające podobieństwo do mózgu 64
95% serotoniny produkowane jest w jelitach . 65
Zależności między obydwoma układami są ciągle nie do końca wyjaśnione . 67
6. Rak i jego powiązania z nietolerancją zbóż 69
W jaki sposób gluten podnosi ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe? 72
7. Powiązania chorób autoimmunologicznych z chorobą trzewną (celiakią) i
nietolerancją glutenu 79
Wpływ glutenu na produkcję przeciwciał 82
Powiązanie chorób z autoagresji z nadwrażliwością na gluten 83
Autoimmunologiczne choroby tarczycy a gluten 84
Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto . 85
Choroba Gravesa-Basedowa 87
Cukrzyca insulinozależna . 88
Cukrzyca typu 2. insulinoniezależna . 90
Autoimmunologiczne schorzenia wątroby 92
Reumatyzm schorzeniem układu immunologicznego . 94
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) . 96
Młodzieńcze przewlekłe zapalenie stawów 97
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa 98
Toczeń trzewny układowy 99
Gorączka reumatyczna . 100
8. Osteoporoza a gluten . 101
Co to jest osteoporoza . 103
Wpływ glutenu na osteoporozę 106
9. Wpływ glutenu na układ nerwowy i pracę mózgu 111
Trochę historii 113
Szeroki zasięg problemów neurologicznych spowodowanych
nadwrażliwością na gluten 113
Zatrucie sporyszem też może się zdarzyć 114
Wpływ glutenu na stany psychiczne, zmiany nastroju i zachowania 115
Kłopoty z koncentracją 116
Ataksja 118
Stwardnienie boczne zanikowe 120
Stwardnienie boczne zanikowe (Sclerosis lateralis amyotrophica) choroba Lou Gehriga
121
Stwardnienie rozsiane . 123
Padaczka 127
Gluten może być przyczyną padaczki . 128
Schizofrenia . 129
Rola glutenu w schizofrenii 131
Autyzm . 133
Wpływ glutenu na autyzm . 136
10. Rola glutenu w powstawaniu przewlekłych chorób zapalnych jelit .
139
Choroba Leśniowskiego-Crohna 140
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 142
Wpływ glutenu na zespół jelita drażliwego 144
11. Kiedy dieta bezglutenowa nie pomaga 147
Specyficzna Dieta Węglowodanowa 149
Jak działa Specyficzna Dieta Węglowodanowa . 154
Dieta 157
Produkty bezwzględnie zabronione w diecie 158
Produkty dozwolone . 159
Badania i publikacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej . 160
12. Lista chorób autoimmunologicznych według dr. Jamesa Braly’ego i Ronna
Hoggana, które stwierdzono u pacjentów cierpiących na celiakię 161
Obszerna lista stanów chorobowych powiązanych z nadwrażliwością na gluten i chorobą
trzewną 162
13. Przepisy Specyficznej Diety Węglowodanowej . 177
Produkty dozwolone i zabronione w diecie 178
Sosy do sałatek 182
Pasty do chleba 184
Dania obiadowe . 189
Dania mięsne . 200
Potrawy z ryb . 204
Chleby i bułki 208
Ciasta i desery . 211
14. Przepisy diety wegetariańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej . 217
Pasty do chleba 219
Sałatki wegetariańskie 223
Zupy 226
Dania obiadowe . 233
Chleby bezglutenowe 245
Ciasta i desery . 251
Podziękowania 266
Bibliografia . 267
Wykaz zdjęć . 275
280 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka