ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

NOWA KUCHNIA WEGETARIAŃSKA DIETA KTÓRA CHRONI SERCE I WYDŁUŻA ŻYCIE


DUŻY M. DUŻY N.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2015, wydanie I

cena netto: 34.30 Twoja cena  32,59 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Nowa kuchnia wegetariańska

Dieta, która chroni serce i wydłuża życie


Zmorą obecnych czasów są coraz powszechniejsze alergie pokarmowe powodowane przeróżnymi dodatkami do żywności, takimi jak: konserwanty, środki ochrony roślin, stosowane w nadmiernej ilości nawozy sztuczne, antybiotyki i hormony. To z ich powodu ważne jest bardziej świadome wybieranie tego, co się je.

Książka ta jest zachętą do częstszego spożycia produktów roślinnych, aby urozmaicić codzienną dietę. Zawiera 450 przepisów na proste, tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy na każdą okazję, tym dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Znajdziesz w niej wykaz produktów żywnościowych i ziół, które są pomocne przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i źródła ich pozyskania.

Skutki nieprawidłowej diety nie zależą od wyboru wegetarianizmu bądź odrzucenia go. Wszystko zależy od wiedzy, jak komponować dietę, by zawierała składniki niezbędne do prawidłowego odżywienia organizmu. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. śliny są nie tylko źródłem witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów, ale również zawierają w sobie substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale nawet je leczyć. Z łatwością pozbędziesz się alergii, problemów z krążeniem, oczyścisz nerki, wątrobę oraz poprawisz pamięć.

Jedz na zdrowie!


Wstęp. 19

Rozdział I – Sałatki, surówki, sosy
1. Sałatka ryżowa 79
2. Sałatka warstwowa. 79
3. Sałatka Eli. 80
4. Sałatka z ananasem. 80
5. Sałatka lodowa z tuńczykiem. 81
6. Sałatka Maryni 81
7. Sałatka lodowa 81
8. Sałatka śledziowa 82
9. Sałatka z rzodkiewki 82
10. Sałatka z porów. 83
11. Sałatka z porów II. 83
12. Sałatka z makaronem. 84
13. Surówka z selera. 84
14. Sałatka z zielonych pomidorów. 84
15. Sałatka z kapusty pekińskiej. 85
16. Sałatka serowa z kapusty pekińskiej. 86
17. Sałatka włoska. 86
18. Sałatka sojowa. 87
19. Sałatka z ryżu II 87
20. Sałatka z jaj. 88
21. Sałatka z melona. 89
22. Sałatka z porów i ananasów 89
23. Sałatka Adasia. 89
24. Surówka owocowa. 89
25. Sałatka włoska II. 90
26. Sałatka wykwintna. 90
27. Sałatka z makaronem II. 91
28. Sałatka fasolowa z klopsami sojowymi 91
29. Sałatka Anety 92
30. Sałatka fasolowa 92
31. Salatka z cukinii 92
32. Sałatka z cebuli 93
33. Buraki z jabłkiem 93
34. Surówka jarzynowa 94
35. Kapusta z grzybami 94
36. Sałatka z porów i ananasów II 95
37. Sałatka fasolowo-ryżowa. 95
38. Sałatka owocowa 95
39. Sałatka z porów II. 96
40. Sałatka z białej kapusty 96
41. Sałatka z pieczarek z serem. 96
42. Sałatka z bobu. 97
43. Surówka węgierska z kapusty kiszonej. 97
44. Sałatka z brukselki 98
45. Surówka z czarnej rzodkwi. 98
46. Sałatka serowa. 98
47. Sałatka z serem feta 99
48. Sałatka z serem feta II 99
49. Sałatka z soczewicy 99
50. Sałatka z czerwoną fasolką 100
51. Surówka z porów i jabłek 100
52. Sałatka z groszku konserwowego 100
53. Sałatka z czerwonej kapusty. 101
54. Surówka z czerwonej kapusty w sosie 101
55. Surówka z selera z owocami. 102
56. Surówka z selera naciowego z jogurtem brzoskwiniowym 102
57. Surówka z porów i jabłek II 102
58. Sałatka z ziemniaków. 103
59. Sałatka z fasoli z orzechami 103
60. Sałatka jarzynowa z soją 104
61. Surówka z kiszonej kapusty z soją. 104
62. Sałatka owocowa z winogronami 105
63. Sałatka owocowa z winogronami w jogurcie 105
64. Sałatka owocowa z ananasem 105
65. Sałatka z brukselki II 106
66. Surówka z selera II. 106
67. Surówka z porów 106
68. Sałatka kukurydziana. 107
69. Sałatka ryżowa z serem feta 107
70. Sałatka z ziemniaków z warzywami 108
71. Sałatka z gotowanego kalafiora 108
72. Sałatka z soją 109
73. Sałatka z kiełkami sojowymi 109
74. Sałatka z białym serem 110
75. Sałatka z białym serem II 110
76. Surówka z białej rzepy. 110
77. Surówka z porów 111
78. Surówka z kapusty 111
79. Sałata zielona z kiełkami. 111
80. Sałatka z fasolki. 112
81. Surówka z buraków 112
82. Surówka z kapusty włoskiej 112
83. Surówka z papryki 113
84. Sałatka z pomidorów. 113
85. Sałatka z cykorii 113
86. Surówka z cykorii. 114
87. Sałatka z brokułami 114
88. Surówka z selera naciowego II. 114
89. Surówka z selerem 115
90. Sałatka z papryką 115
91. Sałatka z soczewicą 116
92. Sałatka amerykańska. 116
93. Sałatka ze szparagów 116
94. Kolorowa sałatka 117
95. Sałatka z kiełkami rzodkiewki 117
96. Salatka z buraczków po włosku. 117
97. Sałatka jarzynowa z soją 118
98. Sałatka jarzynowa z majonezem, tradycyjna, śląska 118
99. Sałatka jarzynowa z fasolką perłową. 119
100. Salatka ryżowo-fasolowa. 119
101. Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta. 120
102. Sałatka z cykorii 120
103. Sałatka z kalafiora. 120
104. Sałatka ze świeżej kapusty 121
105. Sałatka z białym serem III. 121
106. Sałatka z kapusty pekińskiej z mozzarellą 121
107. Sałatka z pomidorów w sosie z bryndzy 122
108. Sałatka meksykańska. 122
109. Sałata zielona z rokpolem. 122
110. Sałatka z serem tofu. 123
111. Sałatka z soczewicy i jabłek 123
112. Sałatka z fasoli i ziemniaków 123
113. Sałata zielona po kalifornijsku. 124
114. Sałatka ryżowa z kukurydzą. 124
115. Sałatka z cykorii, pora i żółtego sera. 124
116. Sałatka ryżowo-porowa. 125
117. Sałatka z soją lub soczewicą z ziemniakami 125
118. Sałatka z fasolki z jabłkami. 126
119. Sałatka z kapusty pekińskiej, groszku i kukurydzy 126
120. Sałatka z cykorii z grapefruitem 126
121. Sałatka z serem feta III 127
122. Sałatka dla smakosza 127
123. Mizeria z cukinii. 127
124. Surówka z kalafiora 128
125. Surówka fantazyjna 128
126. Surówka z buraków 128
127. Surówka z cebuli. 129
128. Surówka z selera z marchwią 129
129. Surówka z buraków i jabłek 129
130. Surówka z białej kapusty. 130
131. Surówka z kapusty z orzechami. 130
132. Surówka z białej kapusty z serem żółtym 130
133. Surówka z porów z marchwią i orzechami 131
134. Surówka z białej rzepy z marchwią. 131
135. Surówka z kiszonej kapusty 131
136. Surówka z pieczarek. 132
137. Surówka z marchewki z sosem sałatkowym 132
138. Sałatka z bobu II. 132
139. Sałatka z kapusty pekińskiej II. 133
140. Sałatka z brokułów. 133
141. Sałatka z pomidorów i korniszonów. 133
142. Sałatka z kotletami sojowymi. 134
143. Mix sałat z warzywami. 135
144. Sałatka nicejska. 136
145. Sałatka grecka 136
146. Sałatka z soczewicą II 137

Rozdział II – Dania obiadowe z warzyw i owoców
1. Kotlety z ziemniaków Joli. 141
2. Satarasz. 141
3. Placki ziemniaczane Eli. 142
4. Ziemniaczane paszteciki. 142
5. Suflet serowy. 143
6. Kotlety sojowe zapiekane z pieczarkami. 143
7. Kotlety gniazdka jaskółcze. 144
8. Placki ziemniaczane serowo-cebulowe 144
9. Kotlety z kalarepy. 145
10. Kotlety sojowe po góralsku 145
11. Hamburgery warzywne. 146
12. Łosoś w jarzynach 146
13. Lazania ze szpinakiem Beaty 147
14. Soja w sosie curry. 148
15. Makaron spaghetti w sosie pomidorowo-sojowym 149
16. Strogonow sojowy 150
17. Brokuły w serowej panierce 151
18. Paprykarz sojowy. 151
19. Kotlety z kabaczka. 152
20. Bigos warzywny 153
21. Leczo. 154
22. Sajgonki warzywne 154
23. Kotlety sojowe pieczone z jabłkami. 155
24. Kotlety warzywne Kasi. 155
25. Placki ziemniaczane z kabaczkiem 156
26. Tacos. 157
27. Krokiety z kiełbaskami sojowymi. 158
28. Kotlety z kapusty włoskiej 158
29. Ziemniaki z kapustą po śląsku. 159
30. Bakłażany nadziewane. 160
31. Hot dogi wegetariańskie. 161
32. Kotlety z białego sera. 161
33. Kotlety sojowe-klopsy zapiekane z brukselką 162
34. Kotlety z białej kapusty. 162
35. Kotlety z bakłażana 163
36. Zapiekanka 163
37. Pizza 164
38. Zapiekanka z ziemniaków 164
39. Kotlety z ryżu 165
40. Kotlety sojowe w sosie curry. 165
41. Krokiety orzechowe. 166
42. Sos kukurydziany do kotletów. 166
43. Ryż z sosem warzywnym 167
44. Kotlety sojowe domowe. 167
45. Omlet z jabłkami lub bananami 167
46. Ryż z granulatem sojowym. 168
47. Potrawka z soczewicy i soi 169
48. Szaszłyki wegetariańskie z grilla 169
49. Kostka sojowa w sosie. 170
50. Krokiety z groszku 170
51. Krokiety ziemniaczano-orzechowe 171
52. Kotlety z ziemniaków 171
53. Soczewica w sosie. 172
54. Nadziewana cebula 172
55. Ziemniaki zapiekane 172
56. Duszone ziemniaki z pieczarkami. 173
57. Omlet biszkoptowy 173
58. Risotto 174
59. Gulasz warzywny z kostką sojową 174
60. Cukinia w cebuli. 175
61. Kotlety z cukinii 175
62. Klopsy z fasoli. 175
63. Jabłka smażone z ryżem 176
64. Kluski ostre 176
65. Kluski prażuchy 176
66. Suflet serowy II. 177
67. Omlet grzybowy. 177
68. Zapiekane ziemniaki w całości 178
69. Zapiekane ziemniaki w całości z grzybami. 178
70. Zapiekana brukselka 179
71. Kotlety sojowo-czosnkowe w sosie 179
72. Kotlet mielony warzywno-sojowy 180
73. Kotlet mielony z kapusty 180
74. Krokiety serowe 181
75. Klopsy z grochu 181
76. Klopsy z grzybów. 182
77. Panierowany kalafior. 182
78. Nasiona soi w sosie pomidorowym 183
79. Kuleczki ziemniaczano-serowe. 183
80. Ziemniaczane placuszki 184
81. Leczo węgierskie 185
82. Fasolka szparagowa – czosnkowa 185
83. Zapiekanka z dyni 186
84. Zapiekanka z kiszoną kapustą 186
85. Papryka w cieście 187
86. Kabaczek w sosie pomidorowym 187
87. Ryż z warzywami 188
88. Krokiety ryżowe. 188
89. Frytki z patisona. 188
90. Pizza z makaronem 189
91. Pizza z ziemniaków 189
92. Pizza włoska 190
93. Zapiekany makaron. 190
94. Omlet z orzechami. 191
95. Omlet z cukinii. 191
96. Zapiekana brukselka II 191
97. Zapiekanka z brokułów. 192
98. Cukinia zapiekana z pomidorami. 192
99. Zapiekanka ziemniaczana. 193
100. Zapiekanka z makaronu 193
101. Makaron z warzywami, przysmażany. 194
102. Pszenica z warzywami w sosie. 194
103. Wykwintna zapiekanka z ziemniaków. 195
104. Ryż podsmażany z papryką i rokpolem. 196
105. Boczniaki z ryżem 196
106. Boczniaki po chińsku. 197
107. Wegetariańska fasolka po bretońsku 197
108. Danie z kiszonej kapusty. 198
109. Omlet z warzywami. 198
110. Bigos wegetariański 199
111. Fasolka mung na gęsto 199
112. Warzywa podsmażane z ryżem 200
113. Spaghetti wegetariańskie. 200
114. Złożona wersja sosu do spaghetti 201
115. Zapiekany ziemniak z pomidorami i jajkami 201
116. Gołąbki wegetariańskie. 202
117. Makaron z kapustą. 203
118. Kitri. 203
119. Leczo II. 204
120. Kostka sojowa z cukinią 204
121. Kostka sojowa podsmażana z cebulą 205
122. Makaron zapiekany z serem. 205
123. Wegetariański domowy placek po węgiersku. 206
124. Gołąbki z czerwonej kapusty. 207
125. Gulasz sojowy. 207
126. Papryka nadziewana 208
127. Ryż na słodko z owocami 208
128. Ryż zapiekany z bananami 209
129. Placki serowo-ziemniaczane 209
130. Inne placki ziemniaczane 209
131. Kluski serowe 210
132. Naleśniki z grzybami panierowane. 210
133. Ziemniaki z piekarnika 211
134. Naleśniki muesli. 211
135. Pizza II 212
136. Kotlety z kukurydzy. 212
137. Placuszki kapuściane. 213
138. Kotlety z ryżu 213
139. Kotlety z pszenicy 214
140. Kotlety z płatków owsianych. 214
141. Kotlety z selera 215
142. Marchewki panierowane. 215
143. Kotlety z kalafiora 215
144. Kotlety mielone z boczniaków 216
145. Boczniaki panierowane. 216
146. Kotlety z białej rzepy. 216
147. Cebula w cieście. 217
148. Pieczarki panierowane. 217
149. Kotlety z sera żółtego. 217
150. Makaron ze szpinakiem 218
151. Krokiety ziemniaczane 218
152. Makaron z sosem z tuńczyka. 219
153. Spaghetti z warzywami 219
154. Spaghetti z sosem z parmezanu. 220
155. Warzywa z grilla 221
156. Galaretka jarzynowa 222
157. Cieciorka w pomidorach 223
158. Kuleczki z cieciorki 223
159. Kotlety z soczewicy. 224
160. Paprykarz sojowy. 224
161. Makaron muszle nadziewane. 225

Rozdział III – Zupy
1. Grochówka z zielonego groszku. 229
2. Grochówka na gęsto 229
3. Zupa fasolowa inaczej 230
4. Kapuśniak włoski. 230
5. Zupa ziemniaczana krem 231
6. Pomidorowa z soją. 231
7. Zupa jarzynowa przysmażana 232
8. Pyszna zupa ziemniaczana 232
9. Zupa koperkowa. 233
10. Krupnik z soją. 233
11. Zupa cebulowa 234
12. Zupa krem ze szparagów. 235
13. Zupa krem z pieczarek. 235
14. Wodzionka. 236
15. Kapuśniaczek z kostką sojową. 236
16. Zupa z kolorowej fasolki. 237
17. Rosół wegetariański. 237
18. Barszcz czerwony wegetariański. 238
19. Zupa pomidorowa 238
20. Grysiczek. 239
21. Krupnik z ziemniakami. 239
22. Zupa pieczarkowa 240
23. Zupa parzybroda 240
24. Grochówka 241
25. Zupa z kukurydzy. 241
26. Zupa chińska 5 smaków 242
27. Zupa krem z brokułów 242
28. Zupa z brukselki. 242
29. Zupa krem z selera. 243
30. Zupa serowa 243
31. Zupa z pszenicą. 243
32. Chłodnik warzywny. 243
33. Chłodnik pomidorowy. 244
34. Zupa z młodych buraczków, botwinka 244
35. Zupa ziemniaczana ze śmietaną 245
36. Zupa fasolowa z kostką sojową 245
37. Zupa z fasoli szparagowej 246
38. Żurek. 246
39. Zupa z czerwonej kapusty 247
40. Zupa z zielonego groszku. 247
41. Zupa pomidorowa, węgierska 248
42. Zupa ze świeżych ogórków. 248
43. Wegetariańska zupa meksykańska 249
44. Zupa z kalarepy. 249
45. Wegetariański rosół z parmezanem 249
46. Zupa ogórkowa. 250
47. Zupa z soczewicy 250
48. Zupa jarzynowa krem 250
49. Zupa ryżowa 251
50. Krem z dyni. 251
51. Zupa jarzynowa z papryką i kukurydzą. 252
52. Zupa z kapusty włoskiej z granulatem sojowym 252
53. Zupa kalafiorowa 253
54. Zupa węgierska. 253
55. Zupa prowansalska. 254
56. Zupa z marchwi 254
57. Zupa z cukinii 255
58. Zupa truskawkowa. 255
59. Zupa krem z ziemniaków 255
60. Zupa czosnkowa z ziemniakami 256

Rozdział IV – Sosy i dipy
1. Sos czosnkowy do sałatek. 259
2. Sos czosnkowy 259
3. Sos curry 259
4. Sos paprykowy 260
5. Sos serowy z orzechami 260
6. Sos serowy. 260
7. Sos cebulowy. 261
8. Sos chrzanowy na ciepło. 261
9. Sos pomidorowy na ostro. 262
10. Sos musztardowy na zimno 262
11. Sos koperkowy do jaj na twardo 262
12. Sos pomidorowy. 263
13. Sos pomidorowy na śmietanie. 263
14. Sos cebulowo-czosnkowy. 263
15. Sos tatarski. 264
16. Dip z bryndzy 264
17. Dip owocowy 264
18. Dip majonezowy 265
19. Dip jogurtowy. 265
20. Klasyczny sos winegret 265
21. Sos cebulowo-jabłkowy. 265
22. Dip czosnkowy. 266

Rozdział V – Pasty do chleba
1. Paprykarz domowy 269
2. Pasta z soczewicy 270
3. Pasta z grochu. 270
4. Pasta z tuńczykiem. 271
5. Pasta serowa 271
6. Pasta z pora 271
7. Galaretka warzywna. 272
8. Pasztet z sera białego 272
9. Pasta serowa II 273
10. Pasta z soczewicy II 273
11. Pasta z serka topionego. 273
12. Pasta z sera żółtego. 274
13. Pasta twarogowo-jajeczna. 274
14. Pasta z selera 274
15. Pasta twarogowo-warzywna. 275
16. Pasta twarogowo-czosnkowa. 275
17. Pasta bananowa. 275
18. Pasztet z grochu 276
19. Pasta z fasolki mung. 276
20. Pasta z pora z jajkami. 277
21. Pasta z fasoli. 277
22. Pasta z jajek 277
23. Pasta z sera topionego z orzechami włoskimi. 277
24. Pasta z twarożku z rzodkiewkami. 278
25. Pasta z zielonego groszku 278
26. Pasztet z soi 278
27. Pasztet warzywny. 279
28. Pasta warzywna. 279

Rozdział VI – Ciasta, desery, napoje
1. Biszkopt z owocami. 283
2. Kruche ciasto z rabarbarem 284
3. Ciasto drożdżowe maślane z migdałami 285
4. Makowe ciasto 286
5. Babka z marchewki 286
6. Placek z cukinii. 287
7. Kokosanki 287
8. Zapiekanki serowo-gruszkowe 288
9. Chalawa 288
10. Koktajl porzeczkowy. 289
11. Koktajl bananowy 289
12. Koktajl warzywny. 289
13. Kisiel porzeczkowy 290
14. Kisiel truskawkowy 290
15. Kisiel z jabłek. 290
16. Malinowy deser 291
17. Ciasto z wiśniami 291
18. Ciasto cytrynowe. 291
19. Marchwiowa babka 292
20. Piernik sojowy 292
21. Ciasteczka owsiane 293
22. Marchwiowa babka II 293
23. Ryżowe ciasteczka 293
24. Otrębowe babeczki 294
25. Sezamowe ciasteczka. 294
26. Ciasteczka serowe 294
27. Słone ciasteczka 295
28. Sezamki 295
29. Kokosanki 295
30. Keks 296
31. Jabłecznik na kruchym spodzie. 296
32. Babka jogurtowa. 297
33. Ciasto kokosowe, owocowe. 297
34. Placek jabłkowo-orzechowy. 297
35. Ciasto drożdżowe nadziewane 298
36. Ciasto z dyni 298
37. Inne pączki, diabełki 299
38. Pączki angielskie. 299
39. Puding waniliowy. 300
40. Nadziewane brzoskwinie 300
41. Jabłka pieczone. 300
42. Torcik na zimno 301
43. Deser z czarnej porzeczki. 301
44. Sałatka z melona II. 301
45. Koreczki owocowe. 302
46. Sałatka owocowa w arbuzie 302
47. Sałatka owocowa 302
48. Napój pomarańczowy. 303
49. Napój marchewkowo-pomarańczowy. 303
50. Napój jabłkowo-miętowy. 303
51. Chleb Marysi. 304
52. Zdrowe śniadanko 304
53. Zimowe śniadanie 305

Alfabetyczny indeks potraw 306


312 stron, Format: 14.5x21.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022