Sok z młodego jęczmienia
Eliksir młodości i gwarancja zdrowia
Jedna szklanka soku z młodego jęczmienia pobudzi Cię z rana bardziej niż kawa, a
wypita między posiłkami doda dużo energii.
Jeden taki koktajl dostarczy dwa razy więcej wapnia niż kubek mleka. Zawiera on również
całą gamę łatwo przyswajalnych witamin tak ważnych dla współczesnego, przejedzonego
ale nieodżywionego, człowieka. Ilość żelaza w soku z jęczmienia jest pięć razy
wyższa niż w szpinaku. Poza tym posiada on ważne składniki mineralne takie jak magnez,
potas, miedź i cynk, które są pomocne w wyrównaniu niedoboru składników odżywczych
wynikającego ze spożywania przetworzonych produktów. Dlatego młody jęczmień
zaliczany jest do żywności funkcjonalnej.
Autorka udowadnia, że sok z jęczmienia można spożywać w każdym wieku. Dzięki
obfitej zawartości kwasów glutaminowych wspomaga odbudowę szarych komórek, poprawia
pamięć krótko- i długotrwałą, refleks oraz zdolność przyswajania wiedzy. Jest
szczególnie korzystny przy zaburzeniach koncentracji, demencji starczej, depresji czy
stanach wyczerpania. Łagodzi stres, dodaje energii, przeciwdziała osteoporozie oraz
likwiduje problemy skórne. Jest pokarmem bogatym w chlorofil, dostarcza tlen do krwi i
regeneruje florę jelitową natomiast błonnik w nim zawarty zapewnia prawidłowe procesy
trawienne oraz równowagę kwasowo-zasadową.
W książce znajdziesz również sposoby uprawy jęczmienia w domu i przepisy jak z
jego młodej trawy przygotowywać soki oraz wykaz skutecznych i wygodnych w użyciu
suszonych preparatów i tabletek wykonanych na jego bazie.
Młody jęczmień – źródło energii i zdrowia.
Podziękowania.7
Moje najważniejsze doświadczenie z zastosowania soku z jęczmienia.9
Sok z jęczmienia: kompleksowy składnik pokarmowy, który rozwiązuje problemy
żywieniowe.13
Chlorofil – krew roślin.19
Znaczenie zielonych soków dla naszego zdrowia33
Szczególne zalety jęczmienia nad pszenicą.37
Jęczmień z duchowego punktu widzenia.41
Idee kosmiczne a właściwości lecznicze jęczmienia.47
O historii jęczmienia i odkryciu soku z jęczmienia53
Nauka na nowo odkrywają zboże.59
Dr A. Wigmore – prekursorka stosowania soku z jęczmienia63
Dr Y. Hagiwara – odkrywca soku z jęczmienia67
Dr M. R. Swope – kompetentna entuzjastka soku z jęczmienia73
Uprawa jęczmienia w domu.77
Produkty jęczmienne dostępne u nas.83
Składniki soku z jęczmienia i ich znaczenie89
Proteiny w jęczmieniu: wszystkie aminokwasy w najlepiej przyswajalnej formie.95
Jęczmień, czyli róg obfitości najważniejszych dla życia witamin.105
Glycolosyl Isovitexin (2-O„-GIV) – szczególny antyoksydant.119
Lecznicze właściwości jęczmienia.123
Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) – „cudowny środek”?.131
Sok z jęczmienia eliksir młodości145
Jęczmień chroni przed radioaktywnością i promieniowaniem UV oraz leczy dolegliwości
popromienne151
Czy jęczmień chroni przed rakiem i leczy nowotwory?157
Zdrowi dzięki sokom z jęczmienia – wspaniała perspektywa.165
Przepisy oparte na soku z jęczmienia.169
Bibliografia.201
O Autorce.209
216 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka