Zastąp cukier
Cztery słodkie kroki do zdrowia
Podobnie jak nikotyna i alkohol, cukier jest uważany przez ekspertów za niebezpieczną
dla zdrowia substancję, która prowadzi do uzależnienia. Badania wskazują podobieństwo
pomiędzy wilczym apetytem na czekoladę czy lody a potrzebą odczuwania stanu odurzenia
narkotykami, ponieważ w obydwu przypadkach wytwarzane są opioidy. Substancje te mają
właściwości podobne do morfiny i na dłuższą metę zmieniają nasz mózg. Nadmierna
chętka na cukier niesie za sobą ogromne ryzyko dla zdrowia. Należy do nich nie tylko
nadwaga, próchnica i cukrzyca, ale również takie choroby jak ADHD, Alzheimer i rak.
Z tej książki dowiesz się, jak odzyskać kontrolę nad swoim sposobem odżywiania.
Nie będziesz musiał z niczego rezygnować dzięki stosowaniu zdrowych cukrów, które
zaopatrują organizm w niezbędną do życia energię, a przy tym nie mają negatywnego
wpływu na przemianę materii. Prezentowane przez Autorów przepisy pozwolą Ci
przygotować wysublimowane smakołyki – od samodzielnie upieczonego chleba i
niespotykane mieszanki musli poprzez wykwintne dania główne i klasyczne potrawy mączne,
aż po konfitury, ciasta i desery.
Dzięki wykorzystaniu programu dostosowanego do Twoich potrzeb możliwa jest
długotrwała zmiana sposobu żywienia. Podczas niego powoli i stopniowo wyrównasz w
organizmie stany nadmiarów i niedoborów. Nie tylko zmniejszysz ryzyko wielu chorób, ale
również schudniesz bez wyrzeczeń.
Zdrowie jest słodsze niż cukier.
SŁODKI I TRUJĄCY 17
SŁODKA POKUSA 18
Uwarunkowanie na słodkie 19
Smak ewolucji 26
Pożądani klienci: nasze dzieci 30
Cukier – ryzyko dla zdrowia 33
Od luksusu do mas – historia cukru 38
CUKIER – PODSTAWOWY SKŁADNIK ODŻYWCZY? 40
Cukier cukrowi nierówny 42
ZA DUŻO CUKRU STWARZA NIEBEZPIECZEŃSTWO 54
Wrażliwa równowaga 55
Skutki insulinooporności 64
Zaburzenia w komórkowej
przemianie materii 68
CZY JESTEŚMY UZALEŻNIENI OD CUKRU? 70
Jak mózg reguluje przemianę materii? 71
Mózg może nauczyć się na nowo 78
JAK UZALEŻNIA CUKIER 80
Droga do nałogu 81
Przechytrzona chemia mózgu 84
Cukrowy odwyk 92
CUKIER POWODUJE CHOROBY 97
OBLICZA „CHOROBY CUKROWEJ” 98
Cichy zabójca 99
ADHD 103
Bóle, przewlekłe 107
Choroby neurodegeneracyjne 110
Choroby tarczycy 115
Cukrzyca 117
Depresje 122
Dolegliwości zębów 126
Miażdżyca 130
Nadciśnienie 135
Otyłość 137
Problemy jelitowe 148
Problemy z włosami i skórą 152
Rak 155
Cukier – więcej niż ryzyko próchnicy 158
WYJŚCIE Z CUKROWEGO NAŁOGU 161
KROK PIERWSZY: ILE CUKRU SPOŻYWAM? 162
Dziennik posiłków 163
Sensowne cele 165
Mój dziennik posiłków (do skopiowania) 170
KROK DRUGI: NAUKA PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA 172
Czego nasz organizm potrzebuje do życia? 172
Elementy zdrowego odżywiania 176
KROK TRZECI: PRAKTYKA (W KUCHNI) 204
Jak długo trwa odzwyczajenie się? 206
Wyjście z cukrowego nałogu w dwanaście tygodni 211
KROK CZWARTY: BĄDŹ AKTYWNY 216
To zależy od tempa 217
Trening biegowy 219
Sportowe alternatywy 224
W CUKROWYM NIEBIE 229
ZDROWA ROZKOSZ 230
Nowa kuchnia 231
Produkty na zapas 242
CHLEB, WYPIEKI I MIESZANKI MUSLI 244
KONFITURY, SŁODKIE PASTY I INNE WYROBY 251
DANIA GŁÓWNE – WYTRAWNE I SŁODKIE 262
DRESSINGI, SOSY I MARYNATY 276
CIASTA, TARTY I TORTY 278
DESERY – NIEBIAŃSKA SŁODYCZ 285
ORZEŹWIAJĄCE NAPOJE: SYROPY I SMOOTHIE 294
NA DOKŁADKĘ
Słowniczek 298
Przydatne książki 302
Pomocne adresy 303
312 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka