ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ZDROWE JELITA ZDROWE ŻYCIE POZNAJ I WYELIMINUJ UKRYTĄ PRZYCZYNĘ WIELU CHORÓB


VOLLMER J.B.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2015, wydanie I

cena netto: 39.29 Twoja cena  37,33 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Zdrowe jelita, zdrowe życie

Poznaj i wyeliminuj ukrytą przyczynę wielu chorób


Jelita nazywane są drugim mózgiem. To od ich prawidłowej pracy zależy nasze samopoczucie. Często nie mamy świadomości, że takie choroby jak rak, nadciśnienie, reumatyzm, migrena, cukrzyca czy alergie mają w nich swoje źródło, a co za tym idzie, jedynie holistyczne podejście do zdrowia gwarantuje skuteczne pozbycie się powyższych dolegliwości.

W tej książce doświadczony lekarz opisuje metody, dzięki którym zdołasz przywrócić prawidłową pracę jelit i uregulować procesy trawienne. Analizuje dawne i współczesne techniki, takie jak głodówki, lewatywy czy suplementacja. Zdradza również zasady działania wielu diet oraz ich dobre i złe strony. Stosując jego rady samodzielnie dobierzesz najbardziej wartościowe produkty dla siebie. Autor opisuje powszechnie stosowane dodatki do żywności oraz ich wpływ na nasz organizm i uzasadnia, dlaczego tak ważny jest świadomy wybór tego, co jemy.

W dbaniu o jelita pomogą Ci skuteczne sposoby na pozbycie się zaparć i infekcji grzybiczych. Odciążysz układ odpornościowy, wzmocnisz mięśnie i stawy. Poprawisz wzrok, a Twoja skóra stanie się czysta, promienna i młodsza. Znacznie zredukuje się potliwość i zniknie związany z nią zapach. Zmniejszą się lub całkowicie ustąpią bóle stawów. Poprawi się praca mózgu, a stany depresyjne ulegną osłabieniu albo w ogóle przestaną się pojawiać. Wzrośnie tempo procesów metabolicznych, wskutek czego zgubisz zbędne kilogramy oraz odzyskasz motywację i energię do działania.

Jelita kluczem do zdrowia.


Przedmowa do wydania polskiego . 9
Wprowadzenie . 11

Zdrowie, zadanie na całe życie. 11
Współczesne epidemie to epidemie chorób przewlekłych  15

Przystanki w podróży  19
Od przeżuwania do produktu przemiany materii  19

Społeczeństwo dobrobytu a trawienie  31
Zaparcia . 31
Grzyby . 35
Ilość nie równa się jakości . 39
Nadwaga i jej skutki 43
Na drodze do uregulowania procesów trawiennych . 47

Maskowanie i oszukiwanie: Nasza żywność kłamie  55
Glutaminian sodu a syndrom chińskiej restauracji  56
Chemiczna kuchnia  59
Inwazja inżynierii genetycznej . 65
Co jest silniejsze niż śmierć . 74
Tylko dawka czyni truciznę . 76

Żywność jako lek, lek jako żywność (I). 81
Żywność na receptę? 81
Saga o błonniku  84
Mięso czy rośliny? . 89
Mleko matki vs. mleko krowie  91
Różne brzuchy, różne gazy  98
Co jemy najchętniej  104
Dieta rozdzielna Haya. 106
Co kolejne pokolenia lubiły, a do czego miały awersję . 107

Jelita a psyche. 111
Dieta ABC . 113
Relacja między matką a dzieckiem. 116
Dusza i praca. 121
Szczęście to produkt punktu widzenia . 127
Człowiek nie jest maszyną . 130
Dalsze uwarunkowania psychiczne  132

Jelita a szczęście i uroda 137
Jelita a skóra oraz zapach ciała . 138
Jelita – nasz drugi mózg . 140

Flora jelitowa 145
Problem z probiotykami 145
Najważniejsza szczepionka doustna . 147
Systematyka bakterii jelitowych. 149
Wyrostek robaczkowy: backup naszej flory jelitowej  153

Całkiem normalne szaleństwo 155
Suplementy diety. 155
Golonka vs. musli . 159

Post  165
Urlop dla narządów?  165
Najlepszy moment  169
Post vs. diety 171
Czy post jest dobrym rozwiązaniem? 172

Hydrokolonoterapia oraz rewitalizacja jelit 177
Coś więcej niż lewatywa  179
Cel oraz sposób działania. 182

Próba orientacji, czym jest zdrowa żywność . 185
Żywność kwaso- i zasadotwórcza. 185
Nasz bilans kwasowo-zasadowy 193
Pełnowartościowe pożywienie 195
Dieta odbudowująca . 198
Dieta przejściowa  201
Odpowiednie napoje. 205
Kuracja odchudzająca 209

Żywność jako lek, lek jako żywność (II) . 213
Jabłka 214
Miód. 219
Czosnek  223
Cebula  225
Ryż 229
Ziemniaki 233
Warzywa 236
Warzywa strączkowe 245
Owoce ziarnka i pestki. 248
Owoce jagodowe. 252
Owoce cytrusowe 257
Orzechy  259
Roślinne źródła witamin oraz substancji mineralnych 260
Artykuły spożywcze, mające dobroczynny wpływ na żołądek oraz jelita 263
Dobroczynny wpływ pożywienia na pewne choroby 264

Zakończenie . 270


272 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022