Zdrowe jelita, zdrowe życie
Poznaj i wyeliminuj ukrytą przyczynę wielu chorób
Jelita nazywane są drugim mózgiem. To od ich prawidłowej pracy zależy nasze
samopoczucie. Często nie mamy świadomości, że takie choroby jak rak, nadciśnienie,
reumatyzm, migrena, cukrzyca czy alergie mają w nich swoje źródło, a co za tym idzie,
jedynie holistyczne podejście do zdrowia gwarantuje skuteczne pozbycie się powyższych
dolegliwości.
W tej książce doświadczony lekarz opisuje metody, dzięki którym zdołasz przywrócić
prawidłową pracę jelit i uregulować procesy trawienne. Analizuje dawne i współczesne
techniki, takie jak głodówki, lewatywy czy suplementacja. Zdradza również zasady
działania wielu diet oraz ich dobre i złe strony. Stosując jego rady samodzielnie
dobierzesz najbardziej wartościowe produkty dla siebie. Autor opisuje powszechnie
stosowane dodatki do żywności oraz ich wpływ na nasz organizm i uzasadnia, dlaczego tak
ważny jest świadomy wybór tego, co jemy.
W dbaniu o jelita pomogą Ci skuteczne sposoby na pozbycie się zaparć i infekcji
grzybiczych. Odciążysz układ odpornościowy, wzmocnisz mięśnie i stawy. Poprawisz
wzrok, a Twoja skóra stanie się czysta, promienna i młodsza. Znacznie zredukuje się
potliwość i zniknie związany z nią zapach. Zmniejszą się lub całkowicie ustąpią bóle
stawów. Poprawi się praca mózgu, a stany depresyjne ulegną osłabieniu albo w ogóle
przestaną się pojawiać. Wzrośnie tempo procesów metabolicznych, wskutek czego zgubisz
zbędne kilogramy oraz odzyskasz motywację i energię do działania.
Jelita kluczem do zdrowia.
Przedmowa do wydania polskiego . 9
Wprowadzenie . 11
Zdrowie, zadanie na całe życie. 11
Współczesne epidemie to epidemie chorób przewlekłych 15
Przystanki w podróży 19
Od przeżuwania do produktu przemiany materii 19
Społeczeństwo dobrobytu a trawienie 31
Zaparcia . 31
Grzyby . 35
Ilość nie równa się jakości . 39
Nadwaga i jej skutki 43
Na drodze do uregulowania procesów trawiennych . 47
Maskowanie i oszukiwanie: Nasza żywność kłamie 55
Glutaminian sodu a syndrom chińskiej restauracji 56
Chemiczna kuchnia 59
Inwazja inżynierii genetycznej . 65
Co jest silniejsze niż śmierć . 74
Tylko dawka czyni truciznę . 76
Żywność jako lek, lek jako żywność (I). 81
Żywność na receptę? 81
Saga o błonniku 84
Mięso czy rośliny? . 89
Mleko matki vs. mleko krowie 91
Różne brzuchy, różne gazy 98
Co jemy najchętniej 104
Dieta rozdzielna Haya. 106
Co kolejne pokolenia lubiły, a do czego miały awersję . 107
Jelita a psyche. 111
Dieta ABC . 113
Relacja między matką a dzieckiem. 116
Dusza i praca. 121
Szczęście to produkt punktu widzenia . 127
Człowiek nie jest maszyną . 130
Dalsze uwarunkowania psychiczne 132
Jelita a szczęście i uroda 137
Jelita a skóra oraz zapach ciała . 138
Jelita – nasz drugi mózg . 140
Flora jelitowa 145
Problem z probiotykami 145
Najważniejsza szczepionka doustna . 147
Systematyka bakterii jelitowych. 149
Wyrostek robaczkowy: backup naszej flory jelitowej 153
Całkiem normalne szaleństwo 155
Suplementy diety. 155
Golonka vs. musli . 159
Post 165
Urlop dla narządów? 165
Najlepszy moment 169
Post vs. diety 171
Czy post jest dobrym rozwiązaniem? 172
Hydrokolonoterapia oraz rewitalizacja jelit 177
Coś więcej niż lewatywa 179
Cel oraz sposób działania. 182
Próba orientacji, czym jest zdrowa żywność . 185
Żywność kwaso- i zasadotwórcza. 185
Nasz bilans kwasowo-zasadowy 193
Pełnowartościowe pożywienie 195
Dieta odbudowująca . 198
Dieta przejściowa 201
Odpowiednie napoje. 205
Kuracja odchudzająca 209
Żywność jako lek, lek jako żywność (II) . 213
Jabłka 214
Miód. 219
Czosnek 223
Cebula 225
Ryż 229
Ziemniaki 233
Warzywa 236
Warzywa strączkowe 245
Owoce ziarnka i pestki. 248
Owoce jagodowe. 252
Owoce cytrusowe 257
Orzechy 259
Roślinne źródła witamin oraz substancji mineralnych 260
Artykuły spożywcze, mające dobroczynny wpływ na żołądek oraz jelita 263
Dobroczynny wpływ pożywienia na pewne choroby 264
Zakończenie . 270
272 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka