Zdrowe tłuszcze dobre białka
Rewolucja w odżywianiu – Metoda LOGI
Jak to możliwe, że piramida żywieniowa, którą się nam wpaja od dziecka, zaleca
spożywanie ogromnej ilości produktów zbożowych (które obciążają nie tylko układ
trawienny, ale i cały organizm) oraz owoców zawierających duże ilości cukrów? Jeśli
naprawdę chcesz jeść zdrowo, powinieneś skorzystać z programu LOGI. Pozwoli Ci on
wyrwać się z węglowodanowej pułapki dzięki jedzeniu zróżnicowanych, smacznych i
zdrowych dań.
Autor udowadnia, że cukry powodują nie tylko tycie, ale i zapadanie na choroby
cywilizacyjne. Przez to, że działają jak bomba z opóźnionym zapłonem, często nie
zdajemy sobie sprawy ze spustoszenia, jakie czynią do momentu, gdy zdrowie posypie się
na dobre. Związki te zaburzają poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny oraz
spowalniają tempo przemiany materii. Program LOGI, oparty na całkowicie nowej piramidzie
żywieniowej, zmienia klasyczne podejście do odżywiania pozwalając walczyć z plagą
otyłości i cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu, uzdrawia nerki, wzmacnia kości i
przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
Z tej książki dowiesz się, jak wybierać zdrowe tłuszcze i zastosujesz
prawidłową dietę rozdzielną. Nasycisz się, odżywisz i podniesiesz poziom energii.
Uświadomisz sobie, co przemilcza indeks glikemiczny i przestaniesz wierzyć we wpajane
nam od lat żywieniowe mity. Zrozumiesz, dlaczego należy unikać produktów oznaczanych
jako „light” i poznasz znaczenie określonych form białka.
LOGIczne odżywianie – zdrowe i piękne ciało.
Przedmowa z wydania pierwszego 11
Przedmowa z wydania 12. z 2014 roku . 15
Świat staje się coraz bardziej krągły . 21
Błędy w systemie 23
Wielka awaria żywienia 24
Po prostu jeść lepiej – metoda LOGI 24
Pożądane skutki uboczne 26
Wgląd w historię rozwoju człowieka 29
Obecny tucz ludzi 32
Zboża tuczą 32
Zbożowe urojenie . 34
Odżywianie zgodne z potrzebami gatunku – nie tylko dla zwierząt? 35
Węglowodanowa pułapka . 38
Koniec z produktami „light” 38
Węglowodany to nasze paliwo 40
Da się również bez węglowodanów 41
Węglowodany jako bomba zegarowa . 42
Węglowodany powodują głód! 44
Węglowodany powodują choroby! . 45
Low-carb – lepszy sposób jedzenia 48
Indeks glikemiczny (IG): co mówi i co przemilcza . 52
Czy wszystkie produkty o niskim indeksie glikemicznym wyszczuplają? 54
Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) różnych grup produktów spożywczych
. 56
Ładunek glikemiczny . 58
Pięć razy dziennie 63
Witalność dzięki owocom i warzywom 63
Rozpuszczalny błonnik . 64
Zawartość węglowodanów i błonnika w ulubionych owocach 68
Uwaga! Fruktoza! . 69
„Wyszczuplacze” – białko i tłuszcze 72
Forma dzięki białku 72
Lepszy poziom cholesterolu . 73
Zdrowe nasycenie 77
Białko wzmacnia kości 75
LOGI dostarcza wielu produktów zasadowych! . 75
Plan żywienia z równowagą kwasowo-zasadową 76
Zdrowe nerki . 78
Duża ilość białka nie jest toksyczna . 78
Bez ryzyka dny moczanowej . 79
Preparaty białkowe 80
Tłuszcz może poprawić ilość lipidów we krwi . 81
Odpowiednie tłuszcze poprawiają formę 83
Tłuszcz mięsny jest zdrowy 88
Prawidłowa dieta rozdzielna . 90
Zdrowie i szczupła sylwetka dzięki metodzie LOGI 93
Piramida LOGI 93
Wszystko według diety Atkinsa? . 95
Czy zatem jeść według diety GLYX? 96
Szczupła sylwetka i dobra forma z LOGI . 98
Zasada pierwsza: bardzo esencjonalne substancje odżywcze . 99
Głębia składników odżywczych . 103
Zasada druga: dużo sycących produktów . 104
Zasada trzecia: mało produktów powodujących głód . 105
Zasada czwarta: dużo energy-boosterów . 107
LOGIcznie lepsze życie. Listy do autora 110
Dr P. Heilmeyer . 110
Dr n. med. J. Scholl 112
Wolfgang M. 114
Lorenz R. . 115
Każdy może schudnąć – przynajmniej na jakiś czas 117
Waga się broni . 118
Dieta uboga w tłuszcze również daje plamę 120
Krok po kroku – odchudzanie bez oporu 123
Stawianie realistycznych celów 123
Jedz, gdy jesteś głodny . 127
Obniżenie gęstości energetycznej 129
Świadome jedzenie tłuszczów 132
Obniżanie ładunku glikemicznego . 132
Podwojenie ilości białka 134
Nauka delektowania . 135
To, co najlepsze, jest wystarczająco dobre . 137
Więcej ruchu 139
Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą . 141
Ruch to radość z życia . 144
Ruch uniemożliwia tycie . 144
Jaka aktywność fizyczna jest zalecana? 145
Jaka intensywność treningu jest zalecana? . 146
Jak często uprawiać sport? 147
Początki są zawsze trudne 148
Wdrażanie metody LOGI do codziennej praktyki . 149
LOGI dla wszystkich 149
Przepisy LOGI dbają o różnorodność 152
Napoje . 153
Śniadania 155
Przekąski . 157
Dania obiadowe . 159
Desery 159
Kolacje . 160
Jedzenie według LOGI – również poza domem . 160
Grzeszki są wybaczalne . 161
Przepisy
Na dobry początek dnia! 164
Mleczny shake borówkowy 164
Koktajl z owoców cytrusowych . 164
Kefir z marchwi i rokitnika zwyczajnego 164
Mango lassi z mlekiem sojowym 164
Pobudzający shake 166
Lekko zmrożony krem malinowy 166
Świeże owoce z cynamonowym jogurtem . 168
Waniliowy twaróg ze świeżymi truskawkami 168
Krem rzodkiewkowy z pomarańczą . 170
Warzywny twaróg z oliwkami 170
Krem z łososia z chrupiącymi warzywami . 171
Wędzony pstrąg z twarogiem szczypiorkowym . 171
Jajko sadzone z bekonem . 173
Jajecznica na pomidorach z serem mozzarella . 173
Posiłki lunchowe i biurowe 174
Surowe warzywa z dipem ziołowym . 174
…lub z dipem z awokado . 174
Sałatka z białej fasoli i sera owczego . 176
Sałatka nicejska . 177
Ruloniki z szynką i szparagami z kremem rzeżuchowym 177
Smażone sardynki z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy . 178
Raita pomidorowo-ogórkowa . 180
Krem paprykowy 180
Chłodnik ogórkowy . 181
Aromatyczna sałatka pieczarkowa . 181
Patelnia warzywna z piersią z indyka 182
Krojone warzywa 182
Śródziemnomorska sałatka z jajkiem 184
Sałatka z jabłkiem i porem 184
Dania dla czterech osób . 186
Talerz surówek z kremem z awokado
i salsą pomidorową 186
Sałata frisee z szampańską soczewicą i wątróbką 188
Sałatka z wołowiną, awokado i fasolą . 188
Pierś z kurczaka z sałatką z ogórków i orzechów ziemnych 189
Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem . 189
Zupa krem z dyni z pomarańczami i pistacjami 190
Placuszki z selera z sosem z sardeli 192
Curry kalafiorowe z tofu . 193
Zapiekanka z dyni i botwiny 194
Placuszki z ciecierzycy 195
Biała fasola 195
Rolady rybne z toskańską sałatką z fasoli 196
Stek z łososia ze śródziemnomorską zapiekanką warzywną 198
Filety z makreli na warzywnym ragout . 200
Baskijska zapiekanka z tuńczyka 202
Marokańskie kuleczki z jagnięciny . 203
Tusza z królika z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami . 204
Rolady wołowe z sosem pieprzowym . 206
Stek wołowy z surówką z czerwonej kapusty 208
Warzywne tagliatelle z sosem z gorgonzoli . 209
Azjatycka patelnia warzywno-makaronowa 210
Szybkie, lekkie kolacje . 212
Jednogarnkowe danie pomidorowo-fasolowe . 212
Jednogarnkowe danie z soczewicy i warzyw . 212
Zupa z ogórków i awokado 214
Zupa warzywna z kostkami sera . 214
Zupa paprykowa z migdałami . 215
Kremowa zupa pomidorowa 215
Kolorowa sałatka liściasta z plastrami indyka 216
Warzywny miks z kremem jajecznym . 216
Tatar z łososia pod pierzynką z sałaty . 218
Sałatka śledziowa z czerwonym burakiem . 218
Omlet ziołowy z sardynkami 218
Omlet ze szpinakiem i grzybami 220
Ragout z curry i jajkami 220
Sałatka z rukoli z faszerowanymi pomidorami 221
Ciecierzyca z pieczonym halibutem 221
Sałatka z tuńczykiem 222
Hiszpański garnek rybny . 222
Patelnia z okoniem czerwonym i warzywami 224
Rybne curry 224
Stek z warzywnym ratatouille 226
Czerwona soczewica z kurczakiem 226
Pierś z indyka z kremem z tuńczyka 227
Chrupiący kurczak w sezamie z karmelizowanymi marchewkami 228
Bibliografia 232
244 strony, Format: 14.6x20.4, oprawa miękka