|
JEDZENIE POD WPŁYWEM EMOCJI
BRYTEK-MATERA A. CZEPCZOR K. wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2017, wydanie Icena netto: 66.39 Twoja cena 63,07 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jedzenie pod wpływem emocji
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji.
Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój.
Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i
radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia.
Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki
badań własnych.
Wprowadzenie
Rozdział 1. Doświadczanie emocji a proces odżywiania się
1.1. Rola pokarmu w funkcjonowaniu człowieka
1.2. Stany afektywne: emocje, nastrój, uczucia
1.3. Neuronauka a procesy emocjonalne i pokarmowe
1.4. Procesy emocjonalne a zachowania i postawy żywieniowe
1.5. Negatywne emocje a jedzenie
1.5.1. Negatywne emocje a ilość spożywanych produktów
1.5.2. Negatywne emocje a jakość spożywanych produktów
1.6. Pozytywne emocje a jedzenie
1.7. Intensywność emocji a jedzenie
1.8. Jedzenie zgodne z emocjami versus jedzenie regulujące emocje
1.9. Podział klasycznych teorii wyjaśniających wpływ emocji na jedzenie
Rozdział 2. Głód i jedzenie emocjonalne
2.1. Głód fizjologiczny
2.2. Głód emocjonalny
2.3. Definicje i charakterystyka jedzenia emocjonalnego
2.4. Koncepcje wyjaśniające jedzenie emocjonalne
2.5. Komponent emocjonalny w wybranych zaburzeniach
2.5.1. Ortoreksja psychiczna
2.5.2. Dysmorfia mięśniowa
Rozdział 3. Emocjonalny aspekt (nie)jedzenia: zaburzenia odżywiania
3.1. Komponent emocjonalny w zaburzeniach odżywiania
3.1.1. Jadłowstręt psychiczny
3.1.2. Bulimia psychiczna
Rozdział 4. Emocjonalny aspekt nadmiernego jedzenia: zaburzenie z napadami
objadania się i otyłość
4.1. Zaburzenie z napadami objadania się – charakterystyka
4.1.1. Przyczyny i czynniki ryzyka zaburzenia z napadami objadania się
4.1.2. Wpływ czynników biologicznych oraz socjodemograficznych
4.1.3. Geneza rozwoju zaburzenia z napadami objadania się z uwzględnieniem czynników
psychologicznych
4.1.4. Konsekwencje zaburzenia z napadami objadania się
4.2. Rola czynnika emocjonalnego w zaburzeniu z napadami objadania się
4.3. Nocne objadanie się
4.4. Otyłość
Rozdział 5. Modele wyborów żywieniowych
5.1. Wybory żywieniowe – charakterystyka
5.2. Modele rozwojowe: ekspozycja i proces uczenia się
5.3. Modele poznawcze: aktywność poznawcza a antycypacja i eksplikacja zachowań żywieniowych
5.4. Perspektywa psychofizjologiczna
5.5. Psychologiczne determinanty wyborów żywieniowych
5.6. Procesualność a podejście integracyjne
Rozdział 6. Terapia poznawczo-behawioralna osób jedzących pod wpływem emocji
6.1. Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania
6.1.1. Transdiagnostyczna teoria poznawczo-behawioralna: pomost pomiędzy leczeniem
zaburzeń odżywiania a objadaniem się pod wpływem emocji?
6.1.2. Model poznawczy bulimii psychicznej: wskazówki do pracy terapeutycznej
6.1.3. Inne metody i formy pracy z pacjentami z zaburzeniami odżywiania
6.2. Leczenie otyłości: terapia behawioralna versus podejście poznawczo-behawioralne
6.3. Skuteczność różnych metod leczenia zaburzenia z napadami objadania się
Rozdział 7. Jedzenie emocjonalne wśród dorosłych osób z nadwagą i otyłością
– badania własne
7.1. Jedzenie emocjonalne wśród pacjentów z otyłością – wprowadzenie
7.1.1. Emocje i jedzenie: model Machta
7.2. Hipotezy badawcze
7.3. Charakterystyka badanych osób
7.4. Narzędzia badawcze
7.4.1. Skala Uczuć Pozytywnych i Negatywnych
7.4.2. Skala Regulacji Nastroju
7.4.3. Inwentarz Zachowań Zdrowotnych
7.4.4. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem
7.5. Wyniki badań własnych
7.5.1. Emocjonalne przejadanie się oraz inne aspekty funkcjonowania afektywnego –
badania porównawcze
7.5.2. Predyktory emocjonalnego przejadania się
7.5.3. Analiza mediacji
7.6. Dyskusja
Rozdział 8. Emocjonalny styl jedzenia w kontekście zaburzeń odżywiania –
badania własne
8.1. Jedzenie emocjonalne versus jedzenie w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne wśród osób
z jadłowstrętem i bulimią psychiczną – wprowadzenie
8.2. Hipotezy badawcze
8.3. Charakterystyka badanych osób
8.4. Narzędzia badawcze
8.4.1. Test Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test)
8.4.2. Test Sylwetek (Contour Drawing Rating Scale)
8.4.3. Kwestionariusz Zaburzeń Odżywiania (Eating Disorders Invenory)
8.4.4. Inwentarz Poczucia Własnej Wartości (Self-Esteem Inventory)
8.4.5. Szpitalna Skala Lęku i Depresji (Hospital Anxiety and Depression Scale)
8.4.6. Test dotyczący stylu jedzenia
8.5. Wyniki badań
8.5.1. Badania porównawcze
8.5.2. Badania korelacyjne
8.5.3. Analiza regresji
8.5.4. Analiza mediacji
8.6. Dyskusja
Rozdział 9. Interwencja psychologiczna – praktyczne zastosowanie wyników badań
9.1. Badania zaprezentowane w monografii a ich praktyczne wykorzystanie
9.2. Innowacyjne interwencje w leczeniu jedzenia emocjonalnego
9.3. Badania własne: implikacje praktyczne i dalszy rozwój badań a współczesne metody
leczenia
9.4. Podsumowanie: między teorią a praktyką
Bibliografia
258 stron, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|