ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DIETETYKA I SZTUKA KULINARNA ANTYKU I WCZESNEGO BIZANCJUM (II-VII W.) CZ. III. JAJKA MLEKO I PRODUKTY MLECZNE W MEDYCYNIE I W SZTUCE KULINARNEJ (I-VII W.)


RZEŹNICKA Z. KOKOSZKO M.

wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 44.75 Twoja cena  42,51 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)

Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)

Byzantina Lodziensia XXVIII,


Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.

Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych.

W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.


Wstęp – Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 1
1. Struktura rozważań 1
2. Apendyks humoralny 5

Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 9
1. Jajka – wiadomości ogólne 9
2. Charakterystyka dietetyczna jajek 12
3. Charakterystyka farmakologiczna jajek 17
4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych 20
5. Zastosowanie kulinarne jajek 49

Rozdział II. Mleko i produkty mleczne – Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 59
1. Kilka słów o mleku i jego przetworach – Zofia Rzeźnicka 59
2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty – Maciej Kokoszko 63
2.1. Wstęp do galaktologii 63
2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa 64
2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku- rydesa 85
2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa 94
3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 96
4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 128
5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 134
6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 170

Wnioski końcowe – Zofia Rzeźnicka 183
Słowniczek podstawowych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka 197
Wykaz skrótów 205
Bibliografia 207
Źródła 207
Opracowania 217
Summary 243
Indeks osób 253
Indeks nazw geograficznych i etnicznych 256


260 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022