40 przepisów Królowej Fasoli
Pierwsza z serii "Polskie smaki Mikołaja Reya" ? niezwykła książka
kucharska.
Mikołaj Rey – francuski kucharz polskiego pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z
Nagłowic, uczestnik programu "MasterC?hef" – oraz Janina Molek – „Królowa
Fasoli” z doliny Dunajca – przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli.
Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, by nie powodowała wzdęć,
była słodka i miała miękką skórkę.
Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.
Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w
potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost
tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu
nadmiar cholesterolu.
W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania
oraz desery z fasoli.
„Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby
oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni
fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby
dzisiaj: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!”
104 strony, Format: 19.0x25.5cm, oprawa twarda