|
TAJEMNICE KAWY
WOŹNY S.M. wydawnictwo: ZYSK I S-KA , rok wydania 2015, wydanie Icena netto: 45.00 Twoja cena 42,75 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Tajemnice kawy
Kawa - co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały
świat?
Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne
zainteresowanie. Warto poznać jego rodowód - historię od ziarenka aż po aromatyczny
filiżankę.
Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku
kawowych rozmaitościach. Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak
przeprowadzić prosty test jakości? Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania
ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy raj utracony?
Sara Magdalena Woźny na kartach książki odsłania przed nami tajemnice jednego z
najpopularniejszych napojów wszech czasów.
Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny,
Tajemnice kawy, wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.
Kordian Tarasiewicz
Stanisław Ignacy Witkiewicz, Witkacy, XX-wieczny geniusz
indywidualizmu w sztuce, literaturze i filozofii zawsze zaznaczał, jakiego rodzaju
dopingu używał przy tworzeniu swoich dzieł. Pragnę zatem, poprzez „powinowactwo
korzeni”, zapośredniczone w Żmudzi i Litwie Pruskiej, powiedzieć, że wszystkie moje
poezje i filmy stworzyłem i wykreowałem, nadużywając Małej, Mocnej, Czarnej: K A W Y.
Ona usuwała z umysłu wszystko, co nietwórcze. Esencjonalną „kroplą” nad i stała
się dla mnie lektura książki Sary Magdaleny Woźny, Tajemnice kawy, która podziałała
jak zwieńczenie artystycznego nałogu, objawiając jej, Autorki-i-Kawy, arystokratyczną
duszę. To swoisty szampan. W oparach czarno-złocistej - k a w y!
Tadeusz Żukowski,
PEN Club (polski), Stowarzyszenie Pisarzy Polskich, Stowarzyszenie Filmowców Polskich
Nominacja do prestiżowej nagrody GOURMAND World Cookbooks Awards 2011 w kategorii:
najlepsza monografia
Sara Magdalena Woźny (ur. 1983) - absolwentka germanistyki na UAM,
tłumacz i creative writer. Zajmuje się konsultingiem dla biznesu obszarów Polski i
Niemiec, współpracuje z redakcjami czasopism i agencjami PR.
W czasie egzotycznych podróży poznała smak prawdziwej kawy z ekologicznych plantacji w
Peru. W 2008 r. ukazała się jej pierwsza książka Die Geheimnisse der Kaffeekultur. W
2011 r. opublikowano Tajemnice kawy.
Promuje wysokogatunkowe kawy pod własną marką Natur-Kaffe. Kawę pije tylko
organiczną. Sama ją mieli i parzy alla brasiliana – wbrew modzie na wymyślne
sprzęty. Jak sama twierdzi: „Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z fusami – a fusy
mają swoje plusy:)”. Prowadzi blog tajemnicekawy.com.
Marzy o kolejnych odkrywczych podróżach i spotkaniach z ludźmi, z którymi mogłaby
dzielić swoje pasje.
304 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|