ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

LITERATURA OD KUCHNI W KRĘGU DAWNEJ KULTURY KRAJÓW ROMAŃSKICH


GĘSICKA A. RED.

wydawnictwo: ADAM MARSZAŁEK , rok wydania 2018, wydanie I

cena netto: 29.40 Twoja cena  27,93 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Literatura od kuchni

W kręgu dawnej kultury krajów romańskich


Tom, który Czytelnik trzyma w ręce, wpisuje się w nurt współczesnych zainteresowań, naukowych i popularyzatorskich, skoncentrowanych na tematyce żywieniowej w odniesieniu do zdrowia i spodziewanych rozkoszy zmysłowych, smakowych i estetycznych. Słowo „kuchnia” oznacza szeroko pojęte zagadnienie jedzenia i picia potraktowane jako wyznacznik kulturowy bądź temat czy motyw literacki; to również – metaforycznie – rozmaite aspekty warsztatu pisarskiego lub wydawniczego. Czytelnik znajdzie tu piętnaście studiów stanowiących interesujące realizacje owych rozumień terminu „kuchnia” w kontekście różnych aspektów literatury i kultury krajów romańskich od średniowiecza do XVIII wieku. Autorami artykułów są specjaliści reprezentujący czołowe polskie ośrodki akademickie.


Anna Gęsicka, Słowo wstępne . 5

O KUCHNI W DAWNYM PIŚMIENNICTWIE FACHOWYM
Joanna Godlewicz-Adamiec , Między reżimem żywieniowym a sztuką jedzenia wieków średnich – praktyki żywieniowe w świetle literatury  11
Paulina Piotr owicz, Głód jako zjawisko kulturowe we włoskiej literaturze kupieckiej XIII i XIV wieku  29
Magdalena Koźluk , Sine Cerere et Baccho friget Venus – kuchnia i miłość w szesnasto- i siedemnastowiecznych francuskich traktatach medycznych . 41
Małgorzata Sokołowicz, Poznać Innego przez kuchnię jego?
Kuchnia osmańska w relacjach podróżników francuskich XVIII wieku  55

KUCHNIA JAKO MOTYW LITERACKI
Joanna Augustyn , Nakarmieni przez Boga Ojca. O mleku jako pokarmie duchowym w Tristanie de Nanteuil . 69
Anna Gęsicka, „Kuchnia” jako znak w wierszach Eustachego Deschampsa  83
Radosław Rusnak , Kanibalizm na scenie: Tieste Lodovico Dolcego,
Progne Lodovico Domenichiego, La Dalida Luigiego Groto  97
Yann Zagórski , Kuchnia i satyra: Métamorphose de gomor en marmite
Charles’a de Vion d’Alibraya, czyli o tym, jak i dlaczego Pierre de Montmaur został zamieniony w kociołek  113
Izabella Zatorska , „Postkrytyczna” powieść Marivaux, czyli kuchnia poliwalentna . 127

LITERATURA OD KUCHNI
Joanna Pietrzak-Thébault , Kuchnia XVI-wiecznych wydań. Między bieżącą koniunkturą a trwałym zapisem  151
Monika Kulesza , Jak czytać stare powieści? Jak pisać nowe? Wyprawa do kuchni literackiej Jeana Chapelaina . 165
Marek Mosakowski, Antyfilozofia od kuchni, czyli jak ugotować oświeceniowe narracje w ich własnym sosie  177
Tomasz Wysłobocki, Rewolucja francuska na deskach teatru, rewolucja w teatrze  191
Łukasz Szkopiński, Od skrajności w skrajność, czyli powieść gotycka od kuchni na przykładzie François Guillaume’a Ducray-Duminila  207
Ewa Kalinowska, „I pożarł ją w mgnieniu oka” – wilczy głód w Czerwonym Kapturku. Od Perraulta do Ben Jellouna . 221


238 stron, Format: 14.5x20.2, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022