Literatura od kuchni
W kręgu dawnej kultury krajów romańskich
Tom, który Czytelnik trzyma w ręce, wpisuje się w nurt współczesnych
zainteresowań, naukowych i popularyzatorskich, skoncentrowanych na tematyce żywieniowej
w odniesieniu do zdrowia i spodziewanych rozkoszy zmysłowych, smakowych i estetycznych.
Słowo „kuchnia” oznacza szeroko pojęte zagadnienie jedzenia i picia potraktowane
jako wyznacznik kulturowy bądź temat czy motyw literacki; to również – metaforycznie
– rozmaite aspekty warsztatu pisarskiego lub wydawniczego. Czytelnik znajdzie tu
piętnaście studiów stanowiących interesujące realizacje owych rozumień terminu „kuchnia”
w kontekście różnych aspektów literatury i kultury krajów romańskich od
średniowiecza do XVIII wieku. Autorami artykułów są specjaliści reprezentujący
czołowe polskie ośrodki akademickie.
Anna Gęsicka, Słowo wstępne . 5
O KUCHNI W DAWNYM PIŚMIENNICTWIE FACHOWYM
Joanna Godlewicz-Adamiec , Między reżimem żywieniowym a sztuką jedzenia wieków
średnich – praktyki żywieniowe w świetle literatury 11
Paulina Piotr owicz, Głód jako zjawisko kulturowe we włoskiej literaturze kupieckiej
XIII i XIV wieku 29
Magdalena Koźluk , Sine Cerere et Baccho friget Venus – kuchnia i miłość w
szesnasto- i siedemnastowiecznych francuskich traktatach medycznych . 41
Małgorzata Sokołowicz, Poznać Innego przez kuchnię jego?
Kuchnia osmańska w relacjach podróżników francuskich XVIII wieku 55
KUCHNIA JAKO MOTYW LITERACKI
Joanna Augustyn , Nakarmieni przez Boga Ojca. O mleku jako pokarmie duchowym w Tristanie
de Nanteuil . 69
Anna Gęsicka, „Kuchnia” jako znak w wierszach Eustachego Deschampsa 83
Radosław Rusnak , Kanibalizm na scenie: Tieste Lodovico Dolcego,
Progne Lodovico Domenichiego, La Dalida Luigiego Groto 97
Yann Zagórski , Kuchnia i satyra: Métamorphose de gomor en marmite
Charles’a de Vion d’Alibraya, czyli o tym, jak i dlaczego Pierre de Montmaur został
zamieniony w kociołek 113
Izabella Zatorska , „Postkrytyczna” powieść Marivaux, czyli kuchnia poliwalentna .
127
LITERATURA OD KUCHNI
Joanna Pietrzak-Thébault , Kuchnia XVI-wiecznych wydań. Między bieżącą koniunkturą
a trwałym zapisem 151
Monika Kulesza , Jak czytać stare powieści? Jak pisać nowe? Wyprawa do kuchni
literackiej Jeana Chapelaina . 165
Marek Mosakowski, Antyfilozofia od kuchni, czyli jak ugotować oświeceniowe narracje w
ich własnym sosie 177
Tomasz Wysłobocki, Rewolucja francuska na deskach teatru, rewolucja w teatrze 191
Łukasz Szkopiński, Od skrajności w skrajność, czyli powieść gotycka od kuchni na
przykładzie François Guillaume’a Ducray-Duminila 207
Ewa Kalinowska, „I pożarł ją w mgnieniu oka” – wilczy głód w Czerwonym
Kapturku. Od Perraulta do Ben Jellouna . 221
238 stron, Format: 14.5x20.2, oprawa miękka