Wielka księga słoików
Ponad 250 przepisów – od przetworów z warzyw i owoców, aż po pasty i dipy!
Proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych przetworów z warzyw i owoców, a
także przepisy na pasty i sosy!
Nic nie daje takiej satysfakcji, jak możliwość otwarcia urokliwego słoika z
domowymi przetworami – gdy się ma świadomość, że każdy składnik został starannie
wybrany i przygotowany w szczycie sezonu, a następnie bezpiecznie zamknięty pod
pokrywką słoika. W imię takiej przyjemności naprawdę warto się trochę postarać!
Ta książka zawiera kreatywne, ale przy tym przystępne przepisy, za których sprawą
zakochasz się w domowych przetworach.
Spróbuj pysznych przetworów, takich jak choćby:
ogórki do chleba z masłem Ciotki Thelmy, kalafior marynowany w curry, pikantnie korzenna
cebula perłowa, klasyczna kapusta kiszona, marynowane czereśnie, pomidorowa salsa z
papryką chipotle, malinowy sos barbecue o dymnym posmaku, relisz ćwikłowy, sos chutney
z mango i bananów, sos chutney jabłkowo-rodzynkowy, kwaskowate francuskie korniszony,
marynowany bakłażan azjatycki
Proste i precyzyjnie opisane metody gwarantujące bezpieczeństwo domowych przetworów.
Książka zawiera także podstawowe informacje na temat sprzętu niezbędnego i
przydatnego do robienia przetworów oraz szczegółowe wskazówki pomocne podczas robienia
zakupów i przygotowywania składników poszczególnych przepisów.
Jennifer MacKenzie specjalizuje się w ekonomii gospodarstwa domowego
i pisze książki. Ma piętnastoletnie doświadczenie w tworzeniu, testowaniu i
doskonaleniu przepisów kulinarnych. Od kilku lat występuje również w roli sędziego
podczas konkursów na najlepsze wyroby konserwowane.
380 stron, Format: 25.2x17.5, oprawa miękka