ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 55.50 52,73   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PROWADZENIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ R.3.2 PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK ROLNIK TECHNIK AGROBIZNESU ROLNIK CZĘŚĆ 2


BIESIADA-DRZAZGA B. JANOCHA A.

wydawnictwo: WSIP , rok wydania 2017, wydanie I

cena netto: 55.50 Twoja cena  52,73 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

R.3.2 Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik technik agrobiznesu rolnik Część 2


Nowoczesny podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. W części 2. omówiono hodowlę trzody chlewnej, owiec, kóz, drobiu i koni. Duży nacisk położono na odpowiedni dobór rasy zwierzęcia w celu osiągniecia pożądanych efektów hodowli. Dokładnie opisano też kierunki użytkowania zwierząt. Skrótowo scharakteryzowano sprzęt jeździecki i uprzęże.

Publikacja wprowadza w podstawowe zagadnienia związane z wykorzystaniem produktów pochodzenia zwierzęcego – mleka, wełny, skór, mięsa, tak by przyszły rolnik mógł racjonalnie zaplanować produkcję w swoim gospodarstwie. Omawia także produkcję ekologiczną – zawiera wiele cennych wskazówek dotyczących doboru ras zwierząt pod kątem ich hodowli w gospodarstwie ekologicznym.


1. Chów i hodowla trzody chlewnej
1.1 Pochodzenie świń                           
1.2 Typy użytkowe świń                         
1.3 Rasy świń                        
1.3.1. Rasy objęte w Polsce hodowlą zarodową             
1.3.2. Rodzime rasy zachowawcze                         
1.4 Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej                     
1.4.1. Cechy fizjologiczne świń predysponujące trzodę chlewną do produkcji wieprzowiny 
1.4.2. Wskaźniki intensywności produkcji trzody chlewnej               
1.5 Formy organizacyjne produkcji świń w Polsce              
1.5.1. Skala produkcji                          
1.5.2. Rytmiczność produkcji                     
1,5.3. Sposób prowadzenia produkcji                  
1.5.4. Rodzaj produkowanego materiału finalnego              
1.6 Podstawy pracy hodowlanej w stadzie świń                
1.6.1. Założenia Krajowego programu hodowlano-produkcyjnego trzody chlewnej     
1.6.2. Doskonalenie cech użytkowych świń                
1.6.3. Metody pracy hodowlanej                      
1.7 Użytkowanie rozpłodowe świń                      
1.7.1. Cykl płciowy lochy                            
1.7.2. Ciąża i poród                            
1.7.3. Laktacja                             
1.7.4. Użytkowanie rozpłodowe knurów                    
1.8 Odchów i pielęgnacja prosiąt                          
1.8.1. Pierwszy okres krytyczny w życiu prosiąt                
1.8.2. Drugi okres krytyczny w życiu prosiąt                   
1.8.3. Trzeci okres krytyczny w życiu prosiąt                
1.9 Zasady tuczu świń                       
1.9.1. Rodzaje tuczu                  
1.9.2. Czynniki decydujące o efektywności tuczu         
1.10 Zasady skupu tuczników i wycena ich mięsności          
1.10.1. Obrót przedubojowy tucznikami              
1.10.2. Poubojowa klasyfikacja tusz wieprzowych       
1.11 Pomieszczenia dla trzody chlewnej i ich wyposażenie       
1.11.1. Systemy utrzymania świń                    
1.11.2. Wyposażenie wewnątrz chlewni             

2. Chów i hodowla owiec oraz kóz
2.1 Rasy i typy użytkowe owiec i kóz        
2.1.1. Wybrane rasy owiec i kóz           
2.2 Zabiegi pielęgnacyjne w stadach owiec i kóz          
2.2.1. Znakowanie trwałe                      
2.2.2. Dekornizacja                        
2.2.3. Obcinanie ogonów               
2.2.4. Korekcja racic                      
2.3 Rozród owiec i kóz                
2.3.1. Cykl rujowy                   
2.3.2. Terminy i systemy krycia owiec oraz kóz                
2.3.3. Ciąża i poród                        
2.3.4. Odchów jagniąt i koźląt                    
2.4 Żywienie owiec i kóz                    
2.5 Pomieszczenia dla kóz i owiec                 
2.6 Użytkowanie mięsne owiec i kóz               
2.6.1. Metody oceny wartości mięsnej               
2.6.2. Rodzaje tuczu                   
2.7 Użytkowanie mleczne owiec i kóz                    
2.7.1. Skład chemiczny mleka                     
2.7.2. Czynniki wpływające na produkcję mleka               
2.7.3. Ocena mleczności owiec i kóz                      
2.7.4. Przerób mleka owczego i koziego                       
2.8 Użytkowanie wełniste owiec i kóz                    
2.8.1. Wełna owcza                               
2.8.2. Rodzaje włosów                               
2.8.3. Zespoły włosowe jako elementy strukturalne okrywy          
2.8.4. Skład runa potnego                         
2.8.5. Wady i uszkodzenia wełny                     
2.8.6. Wełna kozia                             
2.9 Użytkowanie kożuchowe                           
2.9.1. Podstawowe składniki skóry                
2.9.2. Czynności wykonywane przed procesem konserwacji             
2.9.3. Metody konserwacji skór                       
2.9.4. Podział skór owczych                         
2.9.5. Podział skór kozich                          
2.9.6. Uszkodzenia skór małych przeżuwaczy                 

3. Hodowla i użytkowanie koni
3.1 Rasy koni w Polsce                        
3.2 Ocena konia                         
3.2.1. Nazwy części ciała konia                   
3.2.2. Identyfikacja koni                          
3.2.3. Ocena pokroju                         
3.2.4. Ocena wartości użytkowej                        
3.3 Użytkowanie koni                                
3.3.1. Zasady postępowania                       
3.3.2. Użytkowanie wierzchowe                       
3.3.3. Użytkowanie zaprzęgowe                     
3.4 Żywienie koni                              
3.5 Rozród koni                              
3.6 Pielęgnacja koni                                 
3.7 Systemy utrzymania koni                               

4. Hodowla i użytkowanie drobiu
4.1 Wprowadzenie                   
4.2 Rasy i mieszańce towarowe różnych gatunków drobiu              
4.3 Użytkowanie nieśne drobiu                  
4.4 Użytkowanie mięsne drobiu                      
4.5 Lęgi                               
4.6 Charakterystyka ferm drobiarskich                   
4.6.1. Zasady lokalizacji fermy                  
4.7 Sprzęt i urządzenia drobiarskie                      
4.7.1. Urządzenia do karmienia                
4.7.2. Urządzenia do pojenia                       
4.7.3. Gniazda i grzędy                           
4.7.4. Ogrzewanie kurników                         
4.7.5. Wentylacja kurnika                    
4.7.6. Rola światła w użytkowaniu drobiu           
4.8 Usuwanie i zagospodarowanie pomiotu                 
4.8.1. Zagospodarowanie pomiotu                      
5. Chów zwierząt w gospodarstwie ekologicznym
5.1 Ekologiczna produkcja drobiarska                        
5.1.1. Zasady żywienia drobiu w chowie ekologicznym      
5.2 Chów świń w gospodarstwie ekologicznym                
5.3 Chów bydła mlecznego i mięsnego metodami ekologicznymi          
5.4 Chów owiec i kóz w gospodarstwie ekologicznym               
5.5 Pszczelarstwo ekologiczne                              

6. Podstawy prawne produkcji zwierzęcej      

7. Aukcje i wystawy zwierząt              

Literatura                         
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim   
Słowniczek przydatnych terminów                    


240 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
 

- PROWADZENIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ R.3.2 PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK ROLNIK TECHNIK AGROBIZNESU ROLNIK CZĘŚĆ 1
BIESIADA-DRZAZGA B. JANOCHA A.

- PROWADZENIE PRODUKCJI ROŚLINNEJ R.3.1. PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK ROLNIK TECHNIK AGROBIZNESU ROLNIK CZĘŚĆ 2
KUCIŃSKA K. ARTYSZAK A.

- WATYKAN ZDEMASKOWANY MAFIA ZBRODNIE PIENIĄDZE
WILLIAMS P.L.

- PROWADZENIE PRODUKCJI ROŚLINNEJ R.3.1. PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK ROLNIK TECHNIK AGROBIZNESU ROLNIK CZĘŚĆ 1
KUCIŃSKA K. ARTYSZAK A.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022