|
DZIKA SPIŻARNIA CZYLI ZBIERACTWO DLA POCZĄTKUJĄCYCH PRZEWODNIK PO DZIKICH ROŚLINACH JADALNYCH I PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z PĘDÓW LIŚCI CHWASTÓW NASION
BOUTENKO S. wydawnictwo: VIVANTE , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 49.90 Twoja cena 47,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących
Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści,
chwastów, nasio
Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja!
Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin, prosto od syna światowej guru
surowego żywienia, Victorii Boutenko. Siergei Boutenko odkrywa przed czytelnikiem
korzyści zdrowotne nowego trendu w żywieniu, który szturmem zdobywa salony i prestiżowe
restauracje.
Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych
ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i
smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend „zero waste”.
W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do
tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które
rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej
żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin,
etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i
dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami.
Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle,
sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które
przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący
świat flory łąk, lasów i trawników.
Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i
niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z
żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi.
Zainspiruj się poszukiwaniami Siergieja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko
jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!
Siergei Boutenko
Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący
się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli
głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu
utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło
zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte
podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do
codziennej diety.
Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie,
prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi
również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył
pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.
272 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
- DZIKA FERMENTACJA ŻYWE KULTURY BAKTERII SMAK WARTOŚCI ODŻYWCZE I RZEMIOSŁO ELLIX KATZ S.
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|